Ekonomi Fitch, Türkiye'nin notunu teyit etti

Fitch, Türkiye'nin notunu teyit etti

Paylaş
Fitch, Türkiye'nin notunu teyit etti

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin notunu 'BBB-' olarak teyit etti, görünümünü ise durağan olarak korudu

Fitch'in internet sitesinde yer alan açıklamada, Türkiye'nin notu 'BBB-' olarak teyit edildi, görünüm ise durağan olarak korundu.

Türkiye'nin kredi itibarının, düşük yurt içi tasarrufları yerine net sermaye girişi konusundaki yüksek bağımlılığına rağmen son şoklara karşı dayanıklı olduğu belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"ABD para politikasının gelecekteki yönü konusundaki belirsizlikler, beklenmedik iç siyasi ve toplumsal huzursuzluklarla birlikte bölgesel gerilimlerin yükselmesi nedeniyle mayıs ayından bu yana net sermaye girişinde keskin bir yavaşlama oldu. Bu gelişmeler döviz kurunda keskin değer kaybına ve uluslararası rezervlerin bir miktar kaybına yol açtı. Ancak yine de Fitch bu olumsuz gelişmeleri Türkiye'nin hali hazırdaki notunun ve görünümünün toleransı içinde değerlendiriyor."

Türkiye'nin 2013 yılında cari açığınının milli gelire oranının yüzde 7,4 seviyelerinde gerçekleşmesinin beklendiği açıklanan raporda, "Türkiye'nin cari açığının neredeyse tamamının kısa vadeli sermaye girişlerinden ve uluslararası likidite oranından finanse ediliyor. Yine de, Türkiye dış şoklara karşı yabancı değil. Dış finansmanın son derece esnek olduğu Lehman ve Avro Bölgesi borç krizleriyle kanıtlandı" görüşlerine yer verildi.

2014-2015 yılındaki yerel ve cumhurbaşkanlığı seçimleri

Açıklamada, "En son Orta Vadeli Programda (OVP) yer alan resmi büyüme, enflasyon ve cari projeksiyonları biraz iyimser buluyoruz. Fakat yetkililerin ekonomik istikrara zarar verecek daha yıkıcı şokları önlemek için, iç politika ayarlamalarını zamanında yapmalarını bekleyebiliriz" denildi.

Açıklamada kamu finansmanının, Türkiye'nin kredi notunu desteklemede önemli olduğu vurgulanırken, genel kamu açığının Gayri Safi Yurtiçi Hasıla içindeki (GSYH) payının yüzde 2 civarında kalması gerektiğine işaret edildi.

Brut genel kamu borcunun milli hasılaya oranı olan yüzde 36,4'ün, tam olarak 'BBB' notu ile uyumlu olduğu belirtilen açıklamada, "Merkezi hükümet harcamaları, özelleştirme gelirleri de dahil olmak üzere tırmandı ve düşük borç hizmet maliyetlerini keskin bir ekonomik büyüme karşısında dizginlemek zor olabilecek" denildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Türkiye'nin bankacılık dışı özel sektörü, faiz oranı ve döviz kuru şoklarına daha fazla maruz kalmayı sürdürdü. Yüksek borç servis maliyetlerinin, düşük özel yatırım ve büyümeyi beslemesi beklenebilir. Mayısta hükümet karşıtı protestoların patlak vermesinin ardından politik risk yükseldi. Komşu Suriye'deki gelişmeler ve hala devam eden belirsizliğin, 2014-2015 yılındaki yerel ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde etkili olması beklenebilir. Demografik trend, derinleşen yerel sermaye piyasası, güçlü borç yönetim kapasitesi ve dinamik özel sektör ile desteklenen orta vadeli büyüme programı, Türkiye'nin kredi notunda etkili."

Haberin Devamı