Sağlık Fitoterapi nedir?

Fitoterapi nedir?

Paylaş
Fitoterapi nedir?

Tamamen doğal bitkisel yöntemlerle uygulanan ve en etkili alternatif tıp yöntemi olarak kabul edilen Fitoterapi internette en çok merak edilen konular arasında geliyor. Peki, Fitoterapi nedir? İşte Fitoterapi ile ilgili merak edilenler…

Avrupa’da etkili alternatif tıp yöntemi olarak kabul edilen Fitoterapi merak edilen konular arasında geliyor. Peki, Fitoterapi nedir? İşte detaylar…

Haberin Devamı

FİTOTERAPİ NEDİR?

Fitoterapi bitkilerle tedavi anlamına gelmektedir. Terim ilk olarak Fransız hekim Henri Lenclerc (1870-1953) tarafından La Presce Medical adlı tıp dergisinde kullanılmıştır.

Hastalıkları tedavi etmek için insanoğlu çok eski çağlardan beri bitkilerden fayda ummuş ve karşılığını da almıştır. Günümüzde fitoterapi Eczacılığın Farmakognozi ana bilim dalınca ele alınır. Geçmişteki fitoterapi uygulamaları ile günümüz arasında en büyük fark artık bitkilerin bütünüyle değil, faydalı parçalarının tedavi amacıyla kullanılmasıdır. Örneğin eskiden bir bitkinin uçucu yağından faydalanmak için onun çayı yapılıp içilirken şimdi o bitkideki uçucu yağ ekstre edilerek tek başına kullanılmaktadır. Bu da bitkinin diğer faydasız ancak yan etkileri de olabilen bölümlerinden hastayı uzak tutmayı sağlamaktadır. Günümüzde fitoterapinin en çok geliştiği ülke Almanyadır.

Haberin Devamı

Bitkilerin sağaltımda kullanılışına ilişkin ilk yazılı belge M.Ö. 3000'lere kadar gitmektedir. Mezopotamya bölgesindeki Sümer, Asur, Akat gibi uygarlıklarda bitkisel ilaçların kullanıldığı bilinmektedir. Yine Çin ve Hint tıbbında da bitkilerin önemli bir yeri vardır. Yunan tıbbının babası sayılan Hipokrat'ın kitabında bitkisel ürünlerden söz edilmektedir. İslam uygarlığında İbn Sina ve Al Gafini'nin bitkisel tıp konusunda önemli eserleri bulunmaktadır. İbn-i Sina "El Kanun fi't tıbb" kitabında sağaltıcı bitkilerin tanıtımı ve kullanılışına geniş yer vermiştir.

20. yüzyılda kimya ve biyokimya alanındaki gelişmeler sonucunda bitkilere ilişkin toksikolojik, farmakolojik ve klinik çalışmalar yapılabilme imkânı doğmuş ve ilaç yapımında bu bitkilerden faydalanabilme imkânı artmıştır. Kullanılan ilaçların bir bölümünün muhteviyatında bu araştırmalardan elde edilen bulgularda ortaya çıkan maddeler yer almaktadır.

Tıbbi ve aromatik bitkilerin çeşitli kısımlarını, alg, mantar ve likenleri, bitkilerin salgıladığı zamk, balzam, reçine gibi eksüdatları, ekstreleri, uçucu yağları, mumlar ve sabit yağları hammadde olarak kullanarak çeşitli formlarda hazırlanan bitkisel preparatlarla sağlığı korumak, hastalıklardan korunmak, hastalıkları iyileştirmek veya tedaviye yardımcı olmaktır.

Haberin Devamı

Fitoterapi; bilimsel temellere bu konuda yapılan araştırmalara, klinik çalışmalara dayanmaktadır. Son yıllarda Fitoterapi ve doğal tedavilere bir yönelim ve tercih söz konusudur. Bunun nedeni birçok faktöre bağlansa da en önemli faktörler şu şekilde sıralanabilir.

• Kişilerin kendi sağlıklarını korumak için daha aktif rol almak istemesi.

• Kullanılan tıbbi tedavilerin çok fazla yan etkileri ve toksisiteleri olması

• Uygulanan tıbbi tedavilerden memnuniyetsizlik veya sonuç alınamaması.

• Uygulanan tıbbi tedavinin yan etkilerini azaltarak yaşam kalitesini artırmak.

Koruyucu hekimlik henüz ülkemizde yer edinememiştir. Hâlbuki birçok hastalığı ilk aşamada Fitoterapi ile (bitkisel ilaçlarla) tedavi etmek mümkündür.

Fitoterapi, tam donanımlı bir tıbbi bitki uzmanı tarafından reçete edildiğinde çok güvenli ve etkilidir. Ancak internette satılan ve önerilen bitki kürlerine her zaman güvenilmemelidir. Fitoterapi yöntemi uzman yardımı olmadan yapılmamalıdır. Aksi takdirde sağlık açısından ciddi yan etkilere neden olabilir.

Haberin Devamı

FİTOTERAPİ HANGİ HASTALIKLARA KARŞI KULLANILMALIDIR?

Migren ve baş ağrıları

Aşırı kilolu olma veya kilo verememe

Kadın hastalıkları

Mide ve bağırsak hastalıkları

Troit bezi hastalıkları

Kemoterapi sonrası tedavi

Şeker hastalığı

Böbrek ve idrar yolları hastalıkları

Depresyon, Panik atakları, sinir hastalıkları

Uykusuzluk, değişik kriz dönemi problemleri

Alerji, Cilt hastalıkları

Solunum yolları hastalıkları, Astım

Romatizma, Osteoporoz