Gündem Fok Badem'e 75 bin liralık kafes

Fok Badem'e 75 bin liralık kafes

Paylaş
Fok Badem'e 75 bin liralık kafes

İşadamı Mustafa Koç, Türkiye'nin ünlü foku Badem için 75 bin lira harcayarak özel kafes yaptırdı

Muğla'nın Marmaris İlçesi Karacasöğüt Köyü'ndeki bir koyda özel kafeste tutulan Akdeniz Foku Badem'e, hamisi işadamı Mustafa Koç 75 bin lira harcayarak yeni yıl öncesinde özel kafes yaptırdı. Badem, 40 metrekare genişliğinde, 8 metre derinliğe sahip özel ağlarla kaplanmış yeni kafesinde canlı balık yakalama fırsatı da buluyor. Sualtı Araştırmalar Derneği (SAD) Yönetim Kurulu Üyesi Zafer Kızılkaya, “Badem avlanmasını doğal ortamındaki gibi yapmanın mutluluğunu yaşıyor. Çiftleşme yaşına geldiğinden bir süre sonra doğal hayata bırakacağız” dedi.

KAFES KALICI OLACAK

Haberin Devamı

5 Aralık 2006 tarihinde İzmir Foça'da rehabilite edildikten sonra Gökova Körfezi'ne salındığı 28 Nisan 2007 tarihinden zaman zaman insanlara yaklaşması zaman zaman ısırması, yaralanması ve balık çiftliklerine zarar vermesi gibi konularla sürekli gündeme gelen fok Badem için, işadamı Mustafa Koç kolları yeniden sıvadı.

SAD üyeleri ile sürekli irtibatta bulunan Mustafa Koç'a, Badem'in 50 metrekarelik normal kafesinde beslenme yeri olarak ayrılan 5 metrekarelik alanda mutlu olmadığı belirtildi. Koç hem Badem'in rahat etmesi ve hem de Orman Bakanlığı ile ortaklaşa yapacakları Gökova Deniz Canlıları Rehabilitasyon Merkezi'nde kullanılacak kalıcı bir kafes yaptırmaya karar verdi. Yapılan incelemeler sonrasında kafesin, merkezi İzmir'de bulunan Çakır Balıkçılık Malzemeleri'ne yaptırılması kararlaştırıldı. Kafesin malzemeleri özel TIR ile Karacasöğüt Köyü'ne taşındı. On günlük imalat sonunda havuz iki günde monte edilerek Badem kontrollü biçimde yeni yuvasına aktarıldı. Koç, kafes için 75 bin lira harcadı.

Haberin Devamı

BADEM'İN 1.5 YILIK DOSTU

Badem'i Gökova Körfezi'ne geldiğinden bu yana tanıyan SAD üyesi ve gönüllü bakıcı İrfan Yıldırım şunları anlattı:

“1.5 yıldan bu yana Badem ile hiç ayrılmadık. Gözü rahatsızlanıp buraya getirildiğinden bu yana her gün birlikteyiz. Yeni havuzu çok daha güvenli ve sağlıklı. Zaten Badem'in rahat etmesi düşünülerek özel plastikten hazırlandı. Eski havuzunda problem yaşıyorduk ve sık sık kaçıyordu. Buradan kaçması artık imkansız. Badem'in beslenme alanı çok büyüdü. Verdiğimiz canlı balıkları bazen havuz içinde takip ederken kaybedebiliyor. Onu bulmak için yeniden dalıyor ve dolayısıyla da ciddi bir efor sarfediyor. Doğal ortamına daha yakın bir yaşam alanına sahip oldu. Sağlık durumu da çok iyi. Sorunlu gözünde küçük bir beyazlık kaldı ama sorun olmadığı söylendi. Şu anda çok sağlıklı.”

ERGEN OLDU, EŞ ARAYACAK

Badem'in ilk bulunmasından bu yana eğitimi ve gözetimini sağlayanlardan birisi olan SAD Yönetim Kurulu Üyesi Zafer Kızılkaya da şöyle konuştu:

“Badem'in ergenlik zamanı başladı. Artık çiftleşmek için kendisine eş aramak durumunda. Yaz sezonunda hem Badem'i korumak hem de insanlara zarar vermesini önlemek için gözetim altında tuttuk. Yeni havuzunda çok mutlu ama, önümüzdeki günler içinde son sağlık kontrollerini yaparak doğal hayata bırakacağız. Badem'e emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Badem umarız kendisine aradığı eşi bulur ve normal yaşamına döner.”

Haberin Devamı

‘HAVUZDA RAHAT EDECEK’

Havuzu yapan Çakır Balıkçılık Malzemeleri şirketi sahibi Hüseyin Çakır yeni havuzda Badem'in çok rahat edeceğini belirterek şu bilgiyi verdi:

“Badem'in havuzu için balık çiftliklerine kullandığımız yüksek yoğunluklu (high density) elastik bir malzeme kullanıldı. 40 metre çapında çift borulu yüzen bir havuz. Aynı zamanda içerisinde ağ kafesi de var. Montaj yapılırken fırtına olduğundan, havuzu iki günde monte edip ağları da üç günde ancak takabildik. Şu anda Badem'in kaçma olasılığı yok. Ağımız polietilen sentetik bir malzemeden üretilmiştir.”

Mustafa SARIİPEK/MARMARİS (Muğla), (DHA)

Haberin Devamı