Ekonomi Formula lastikleri caddeleri ağlatacak

Formula lastikleri caddeleri ağlatacak

Paylaş
Formula lastikleri caddeleri ağlatacak

Formula 1 lastiklerini 'premium sınıf otomobiller'e uyarlayan Pirelli'nin patronu Marco Troncheti Provera, yakında tüm caddeleri inletecek lastikleri ve şirketinin Türkiye'ye bakışınını anlattı

Pirelli, yeni lastik serisi ‘P Zero Silver’ın lansmanınıMilanoNangar Bicocca’da düzenlediği görkemli bir etkinlikle yaptı. ‘P Zero Silver’ın Formula 1 lastiklerinin teknolojisi bire bir kullanılarak sınırlı sayıda üretilecek olması. Yani Formula pistlerinin tozunu alan yüksek performaslı ve güvenli bu lastikleri yakında tümcaddelerde, lüks araçlarda göreceğiz. Formula 1’den elde edilen bilgi birikimi ve deneyimden hareketle ana hatları şekillendirilen lastik,matematikselmodellerin yardımıyla yol kullanımı için optimize ediliyor.

Pirelli, bu süreç sayesinde sadece birkaç ay içinde şampiyonadaki 20 parkurun tamamına uyumlu ve laboratuvar ortamında gerçek kullanımkoşullarını yeniden yaratarak her türlü hava ve yol şartlarına uygun Formula 1 lastiklerini geliştirdi. Bumetodu yeni ‘P Zero Silver’ yol lastiklerine uygulayan Pirelli araştırmacıları, üst segmentte yer alan ultra yüksek performans odaklı coupe ve spor sedanların gereksinimlerine cevap verebilecek bir lastik geliştirmeyi başardı.

P Zero Silver’in Formula 1 lastikleriyle bir başka ortak noktası da lastik bileşenlerinin geliştirilmesinde ve üretilmesinde kullanılan teknoloji ve yapımsüreci. Yeni lastik, Pirelli’nin geliştirdiği ve yapımaşamasındamaksimumkalite ve hassasiyeti garanti eden robot sistemolanMirs teknolojisinin evrimiyle üretilecek. P Zero Silver’in bütün üretimsüreci, Formula 1 lastiklerinin tümbileşenlerinin üretildiği Settimo Torinese teknoloji ve sanayimerkezinde gerçekleşecek.

Formula 1’deki P Zero Silver adı, dayanıklılığı yüksek verimle bağdaştıran sert bileşenli bir lastiğe işaret ediyor. Benzer bir biçimde P Zero Silver yol lastiği, daha sert bileşenlerin özelliklerini daha yumuşak olanlarla bir araya getiren yenilikçi bir çözümsunuyor ve aynı zamanda yüksek performans, güvenlik ve daha fazla dayanıklılık sunuyor. Bu da Pirelli’nin yenilikçi ürünler konusundaki öncü konumunu perçinliyor.

Bu açıdan P Zero Silver, viraja girişte hassasiyeti ve P Zero serisinin özelliği olan kısa frenmesafesini garanti ederken aynı kategorideki diğer lastiklere kıyasla daha fazla dayanıklılık sunuyor. Çevreye önemli bir katkıda bulunan PZero Silver; yapısı, bileşenleri ve sırt deseniyle yuvarlanma direncini azaltacak ve böylece daha düşük yakıt tüketimi sağlama ve zararlı emisyonları azaltma gibi avantajlar sağlayacak biçimde tasarlandı. Pirelli Başkan ve CEO’suMarco Tronchetti Provera’ya lansmanın ardından görüştük.



Marco Tronchetti Provera

Formula 1’in tüm lastikleri İzmit’te üretiliyor. 2012’de İzmit’e yeni yatırım planlanıyor mu? P Zero Silver İzmit’te üretilecek mi?

Türkiye yatırımlarımızı daha önce açıkladık (2011 yılı için 30 milyon euro yatırım). Türkiye’deki fabrikamız kaliteli ürünler üretiyor olması nedeniyle bizim için oldukça büyük öneme sahip. Ürettiğimiz ürünlerimizin kalitesini her geçen gün daha da artırmaya yönelik çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Lüks segmente hitap eden ultra yüksek performans lastiği PZero Silver sadece İtalya’da Settimono Torinese fabrikamızda üretilecek. Türkiye fabrikamızda da ağırlık olarak yüksek performans ve çevreci ürünlerin üretimini gerçekleştiriyoruz.

Türkiye’deki lüks segment pazarı hakkında biraz bilgi verebilir misiniz?

Son yıllarda, özellikle son 3 yılda, Türkiye’de lüks segmentin oldukça yüksek bir ivmeyle büyüdüğünü görüyoruz. Üst segment araçlara olan talep her geçen gün artıyor. Yüksek teknolojiye sahip daha fazla sofistike aracı yollarda görüyoruz. Gerek her geçen gün talebi artan bu araçlar gerekse küçük sınıf araçlar daha gelişmiş teknolojiye sahip, daha güvenli ve çevre dostu lastiklere ihtiyaç duyuyorlar ve bu lastiklere olan talebi artırıyorlar. İnanıyorum ki Türkiye’de bu segment, standartlardan daha hızlı bir büyüme gerçekleştirecek.

F1 lastiği üretimi için neden İzmit’i seçtiniz?

Tüm yarış lastiklerinin üretimi için Türkiye’ye odaklamış bulunuyoruz. Çünkü çalışanlarımızın yetenekleri ve teknolojik gelişmelere dair elde ettiğimiz deneyimler Türkiye’ye olan güvenimizi perçinliyor. Türkiye’deki varlığımızdan ve Türk çalışanlarımızdan gurur duyuyoruz.

Türkiye’nin F1 takviminden çıkartılmasıyla ilgili olarak ne düşünüyorsunuz? Sizce bu Pirelli’nin Türkiye’deki imajını ve bilinirliğini nasıl etkileyecek?

T ürkiye bizim için oldukça önemli. Tüm F1 yarış lastiklerinin üretimini burada gerçekleştiriyoruz. Bu nedenle tabii ki F1 takviminde kalması bizim açımızdan iyi olurdu. Her şeyden önemlisi Türkiye bizim stratejimiz açısından oldukça önemli bir ülke. Fakat benim Türkiye’nin takvimden çıkarılmasıyla ilgili kararın arkasında yatan ekonomik ve politik kararlara karışmam mümkün değil.

Tüm dünya ekonomik sıkıntılar yaşarken Türkiye ekonomisi daha güçlü bir duruş sergiliyor. Bu konuda neler söyleyebilirsiniz?

Bu doğru. Türkiye günümüz rekabet koşullarında daha rekabetçi olmak için doğru yön de ilerliyor. Ben de inanıyorum ki bizim de Türkiye ile paralel bir yolda ilerlememiz iyileşmemiz için gerekli. Tüm Avrupa’nın daha iyi rekabet edebilmesi için reformlara ihtiyacı var. Türkiye son yıllarda oldukça iyi atılımlar gerçekleştirdi.

EROL SEYİTOĞLU-MİLANO- CADDE

Haberin Devamı