Yaşam Fotoğraflarla İstanbul'un ve Orhan Pamuk'un geçmişine yolculuk

Fotoğraflarla İstanbul'un ve Orhan Pamuk'un geçmişine yolculuk

Paylaş
Fotoğraflarla İstanbul'un ve Orhan Pamuk'un geçmişine yolculuk

Hiç görmediğiniz bir İstanbul! Orhan Pamuk'un arşivlerden seçtiği eski fotoğraf ve resimlerle...

İstanbul’un eski fotoğrafçılarından eski gazete koleksiyonlarına, Yapı Kredi Yayınları’ndan ek 230 fotoğraf ve resimle çıkan Orhan Pamuk’un kitabında bambaşka bir İstanbul var.

Haberin Devamı

Orhan Pamuk, Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan yenilenmiş Resimli İstanbul – Hatıralar ve Şehir kitabında 2003 Aralık’ta yapılan ilk baskısında anlattığı konuları, duyguları kitaba yeni eklenen 230 fotoğraf ve resimle işliyor, büyütüyor ve yeni bir anlamla ortaya çıkarıyor. Elinizdeki, artık metne değil resme dayanan, açıp her köşesinden bakılıp okunacak bir kitap.

Ara Güler’den Cartier-Bresson’a, İstanbul’un eski fotoğrafçılarından eski gazete koleksiyonlarına, bu kitapta çoğumuzun hiç görmediği 430 fotoğraf ve resimle bambaşka bir İstanbul var.

Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan Resimli İstanbul – Hatıralar ve Şehir kitabının yenilenmiş baskısı için “Fotoğraf Toplamak” adlı bir bölüm de yazan Orhan Pamuk yazısında duygularını şöyle dile getiriyor: “Bu fotoğraf ve resimlerden okura geçecek duygunun, 1950 – 1975 arası İstanbul sokaklarından bana geçen duygulara yakın olacağına saflıkla inanıyorum.”

Haberin Devamı

Kitaptan alıntı:

Şehrin manzaralarına bakmak, sokaklarda yürüyerek, gemiyle gezinerek, İstanbul’un verdiği duyguları görüntülerle birleştirmektir, ama gezinerek şehrin manzaralarını seyretmek bu değildir yalnızca, bir de içinde bulunduğunuz ruh halini şehrin size verdiği görüntülerle birleştirebilmektir. Bunu hünerle ve içtenlikle yapmak, insanın hafızasında şehrin görüntülerini en derin ve içten duygularla, acıyla, kederle, hüzünle ve zaman zaman mutluluk, yaşama sevinci ve iyimserlikle birleştirmektir.