Dünya Fransa, Ahmet Kaya Kültür Merkezi'ni kapattı

Fransa, Ahmet Kaya Kültür Merkezi'ni kapattı

Paylaş
Fransa, Ahmet Kaya Kültür Merkezi'ni kapattı

Paris mahkemesi, Fransa'da yargılanan 18 PKK üyesi ve terör örgütü PKK'nın Fransa'da üssü olarak faaliyet gösteren kültür merkeziyle ilgili kararını açıkladı

Mahkeme, Fransa’da terör örgütü PKK’nın üssü olarak faaliyet gösteren kültür merkezinin kapatılmasını kararlaştırdı.

Haberin Devamı

Şükrü Tozludere’nin beraatini karara bağlayan mahkeme, diğer sanıklar hakkında 1 ila 5 yıl tecilli hapis cezaları verdi. Mahkeme, gıyabında yargılanan Ali Rıza Altun için 5 yıl tecilli hapis cezası verirken, bu kişinin 10 yıl boyunca Fransız topraklarına girişini yasakladı.

Fransız mahkemesi Nedim Seven’e 4 yıl tecilli, Atilla Balıkçı’ya 1 yıl tecilli, Hacı Karakoyun’a 3 yıl tecilli, Kazım Ergün’e 4 yıl tecilli, Kadri Özmen’e 3 yıl tecilli, Nihat Aslan’a 3 yıl tecilli, Canan Kurtyılmaz 4 yıl tecilli, Eşref Yolcu’ya 2 yıl tecilli, Cemal Aslan’a 18 ay tecilli, Muzaffer Balıkçı’ya 18 ay tecilli, Zülküf Kılınç’a 30 ay tecilli, Renas Lelikan’a 3 yıl tecilli, Ayhan Tayfur’a 30 ay tecilli, Cemal Bozkaya’ya 18 ay tecilli, Mehmet Ulaş’a 20 ay tecilli, Muhittin Aslan’a 30 ay tecilli ceza verdi.

Haberin Devamı

Mahkeme Başkanının kararını salonda bulunan PKK yandaşları alkışlayarak karşıladı. Basına açıklama yapan sanık avukatları kararı olumlu bulduklarını söylediler. Savcılık makamının ise karara itiraz etmesi bekleniyor. Savcılık, Temmuz ayında biten duruşmalar sonucunda tanıklar hakkında 18 aydan 6 yıla kadar değişen hapis cezaları talep etmişti.

SANIKLAR HAKKINDAKİ CEZA TALEBİ

Duruşmaların sonunda savcılık tarafından, gıyabında yargılanan PKK’nın Avrupa’daki elebaşılarından Ali Rıza Altun için 6 yıl, örgütün kasası olarak bilinen Nedim Seven için ise 5 yıl hapis cezası verilmesi talep edilmişti.

Savcılık Atilla Balıkçı için 3 yıl tecilli, Hacı Karakoyun için 2 yılı tecilli 4 yıl, yurt dışına kaçtığı tespit edilen ve gıyabında yargılanan Kazım Ergun için 5 yıl, Kadri Özmen için 1 yılı tecilli 4 yıl, Şükrü Tozludere için 18 ay tecilli, Nihat Aslan için 3 yıl, Canan Kurtyılmaz için 2,5 yılı tecilli 5 yıl, Eşref Yolcu için 2 yılı tecilli 3 yıl, Cemal Aslan için 2 yılı tecilli 3 yıl, Muzaffer Balıkçı için 2 yıl tecilli hapis cezası, Zülküf Kılınç için 3 yıl, Renas Lelikan için 4 yıl, Ayhan Tayfur için 3 yıl, Cemal Bozkaya için 2 yıl tecilli hapis, Mehmet Ulaş için 1 yılı tecilli 3 yıl hapis, Muhittin Aslan için 1 yılı tecilli 3 yıl hapis cezası istemişti. Savcılık, Paris’te örgütün üssü olarak bilinen kültür merkezinin de kapatılmasını istemişti.

Haberin Devamı

DAVANIN GEÇMİŞİ

Paris’te 5 Şubat 2007 tarihindeki operasyonlar çerçevesinde örgütün kullandığı söz konusu kültür merkezine baskın düzenlenmiş, çeşitli evraka ve bilgisayarlara el konmuştu. Bu baskının, örgüte maddi destek sağlayan ve örgütün Avrupa’daki üst düzey sorumluları olduğu tahmin edilen kişilere karşı, Paris’in çeşitli banliyölerinde düzenlenen operasyonlar çerçevesinde yapıldığı bildirilmişti.

Kültür merkezine düzenlenen baskında yakalanan, aralarında Rıza Altun, Nedim Seven ve Atilla Balıkçı gibi PKK’nın Avrupa’daki elebaşılarının da bulunduğu 8 PKK mensubu, 23 Şubat 2007 tarihinde çıkarıldıkları istinaf mahkemesi tarafından, soruşturma süresince tutuklanmalarına gerek olmadığına karar verilerek serbest bırakılmıştı. Paris’in banliyölerinde düzenlenen operasyonlarda gözaltına alınan diğer 10 kişi daha sonra serbest bırakılmıştı.

Haberin Devamı

Operasyonlarda yakalanan kişiler hakkında, teröre mali kaynak sağlama dışında, "organize suç" ve "kara para aklama" iddialarıyla soruşturma açılmıştı. Fransız basını, soruşturma süresince tutuksuz kalmalarına karar verilen kişilerin uyuşturucu kaçakçılığı yapmaları olasılığının ciddi düzeyde gündemde olduğunu yazmıştı.

Paris’teki operasyon, 2 PKK’lının döviz bürosunda kaynağını açıklayamadıkları 200 bin avroyu dolara çevirmek isterken gözaltına alınması sonucu başlatılan soruşturma çerçevesinde düzenlenmişti. Fransa tarafından hakkında adli denetim kararı çıkarılan Rıza Altun’un, daha sonra Avusturya üzerinden kuzey Irak’a gittiği belirlenmişti.

Nedim Seven ise yakalandığı İtalya’dan Fransa’ya iade edilmişti. Fransa, Nedim Seven’in iade edilmesini isteyen Türkiye’nin talebini kabul etmemiş ve Seven’i serbest bırakmıştı. Seven, daha sonra başka bir olayla ilgili tekrar gözaltına alınmış ve Paris’teki son duruşmalara tutuklu olarak iştirak etmişti. Fransa’da PKK’nın faaliyetleri, 1993 yılında yasaklanmıştı.

Haberin Devamı

(A.A)