Dünya Fransa'daki saldırıların şüphelisi yakalandı

Fransa'daki saldırıların şüphelisi yakalandı

Paylaş
Fransa'daki saldırıların şüphelisi yakalandı

Fransız polisinin, bugün Toulouse şehrinde düzenlediği operasyonda 10 gün içinde dördü Yahudi, üçü Kuzey Afrikalı yedi kişiyi öldürdüğü öne sürülen 24 yaşındaki şüpheliyi yakaladığı bildirildi. Ancak zanlının yakalandığı yönündeki haberler, İçişleri Bakanlığı tarafından jet hızıyla yalanlandı

Polisin, Croix-Durade semtindeki eve düzenlediği operasyon yerel saatle 03.00'ten bu yana sürüyor. Şüpheliyle müzakerelere, yaklaşık iki saatlik kesintinin ardından yeniden başlandığı bildirildi.

Operasyonun erken saatlerinde, Cezayir asıllı Fransız vatandaşı Muhammed Merah'ın evini kuşatan güvenlik güçleriyle 24 yaşında olduğu açıklanan şüpheli arasında yaşanan çatışmada iki polis yaralandı.

Fransa İçişleri Bakanı Claude Gueant, zanlının, Pazartesi günü Toulouse'daki bir Yahudi okulunda öldürülen dört kişiyi, Fransa'nın ülke dışındaki askeri faaliyetlerinin ve Filistin'de hayatını kaybeden çocukların intikamını almak için vurduğunu söylediğini ifade etti.

Pakistan ve Afganistan'da bir süre kaldığını belirten Merah'ın, geçen hafta Kuzey Afrika kökenli üç Fransız askerin öldürüldüğü iki saldırıdan da sorumlu olduğu düşünülüyor. Üç saldırının da motosikletle ve aynı silahla gerçekleştirilmesi, faillerinin aynı olabileceği şüphesini uyandırmıştı.

AFGANİSTAN'DA CEZAEVİNDEN KAÇMIŞ

Merah'ın 2007 yılında bomba yapma suçundan Afganistan'ın Kandahar kentinde tutuklandığı ve yaklaşık altı ay kaldığı cezaevinden Taliban yardımıyla kaçtığı bildirildi.

Bakan Gueant, Cezayir asıllı Fransız vatandaşı olduğu bildirilen şüphelinin, kapıdan konuştuğu özel polis kuvvetlerine, kendisini El Kaide üyesi ve Selefi olarak tanıttığını belirtti. Gueant, şüphelinin terörle mücadele birimi tarafından yıllardır takip edildiğini sözlerine ekledi.

Pencereden bir tabanca atan şüphelinin, öğleden sonra teslim olacağını söylediğini belirten Fransız Bakan, “Bizim amacımız onu canlı ele geçirip, sorguladıktan sonra adalete teslim edebilmek” diye konuştu.

Haberin Devamı

EVİNDE ÇOK SAYIDA SİLAH VAR

Yetkililer, zanlının elinde birden fazla silah bulunduğuna inanıyor. Le Figaro’nun bildirdiğine göre, polis, şüphelinin evin içinde nerede olduğunu kızılötesi bir tarayıcı kullanarak görebiliyor.

Bölgedeki AFP muhabiri, operasyonun sürdüğü dakikalarda evin yakınlarında patlama sesi duyulduğunu bildirirken, Fransız basını, zanlının erkek kardeşi ve annesinin gözaltına alındığını belirtti.

"BU SADECE BAŞLANGIÇ"

France 24’ün şef redaktörü Ebba Kalondo ise şüphelinin kendisini arayarak, El Kaide ile bağlantılı olduğunu ve yaptıklarının sadece başlangıç olduğunu söylediğini belirtti.

Kalondo’ya, Fransa'da Nisan 2011’de yürürlüğe giren peçe yasasına karşı olduğunu söyleyen şüpheli, "Yahudiler kız ve erkek kardeşlerimizi öldürdü" dediği bildirildi.

Kalondo, "Adam sakindi, düzgün konuşuyordu. Sesini duyurmak istediğini söylüyordu. Bana, tüm kurbanları filme aldığını, bu videoların yayına gireceğini belirtti" dedi.

SARKOZY: ULUSAL BİRLİĞİMİZİ BOZAMAYACAKLAR

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Toulouse'daki operasyon sürerken yaptığı açıklamada, "terörizmin ülkenin ulusal birliğini bozamayacağını" söyledi.

"Hiçbir şekilde ne kavram kargaşası ne de öç gibi duygulara boyun eğmemiz gerekiyor" diyen Sarkozy, "Dini toplumlara, temsilcilerine ve ulusal toplumumuza bir kez daha birlik ve beraberlik içinde olmamız gerektiğini söylüyorum" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

GİZLİ SERVİS TAKİP EDİYORMUŞ

Fransa İçişleri Bakanı Claude Gueant, Muhammed Merah adlı kişinin yıllardır takip edildiğini belirterek, şüphelinin kendisiyle müzakere eden yetkililerle konuşmayı kestiğini belirtti.

Gueant, Toulouse kentindeki saldırıları düzenleyen kişinin El Kaide üyesi olduğunu ve daha önce Afganistan ve Pakistan’da kaldığının tespit edildiğini de açıklamıştı.

Bu arada, şüphelinin saklandığı binada oturanların tahliye edildiği belirtildi.

'FİLİSTİNLİ ÇOCUKLARI BAHANE ETMEYİN'

Filistin Başbakanı Selam Feyyad, Toulouse’daki Yahudi okuluna düzenlenen saldırıyı haklı göstermek için Filistinli çocukların adının verilmesine tepki gösterdi.

Haberin Devamı

Bağışçı ülkeler toplantısı için Brüksel’de bulunan Selam Feyyad’ın makamından yayımlanan bildiride, bu suçluların Filistin’i terör eylemlerine gerekçe olarak göstermelerine ve Filistinli çocukların davasını savunuyormuş gibi yapmalarına bir son vermelerinin zamanının geldiğini belirtti.

Feyyad, bu terör suçlarının Filistin halkı ve çocukları tarafından en sert şekilde kınandığını, masum hayatları hedef alan bu eylemleri hiçbir Filistinlinin kabul edemeyeceğini ifade etti.

OPERASYON GECE BAŞLADI

Yerel saatle 03.30’da müstakil bir eve yönelik başlatılan ve çatışma yaşanan operasyon hala devam ederken, evde, askeri kışlada 3 Müslüman askeri ve Yahudi okulunda 3’ü çocuk 4 kişiyi öldüren kişinin olduğuna inanılıyor. Geçmişte Pakistan ve Afganistan’da bulunan Fransız vatandaşı kişi (basında Cezayir asıllı iddiaları var) 24 yaşında. Kendini mücahit ve El Kaide üyesi olarak tanıtan kişi, Filistinli çocukların intikamını aldığını söylüyor. Bu kişinin kardeşinin yakalandığı, annesiyle konuşturma çabalarının ise annenin karşı çıkışı üzerine gerçekleşmediği kaydediliyor. Fransız basınında polisin, Yahudi okuluna saldırı düzenlemeden önce bu kişiden şüphelenmeye başladığı yönünde iddialar yer aldı.

ÜLKEDEKİ EN BÜYÜK İNSAN AVI

Fransa, üç Müslüman askeri öldüren motosikletli saldırganın, aynı bölgedeki bir Yahudi okulunda dört kişiyi katletmesinin ardından ülke tarihinin en büyük insan avını başlatmıştı. Binlerce polisin yanısıra, 150 kadar internet ve kriminoloji uzmanı da “seri katili” arıyordu. Fransa İçişleri Bakanı Claude Gueant, bir görgü tanığına göre katilin olay esnasında özel bir video kamera taşıdığını açıklamıştı.

1.75 boyundaki katil motosiklet kaskı taktığından ve çok kısa bir süre için vizörü açtığından yüzünü gören az sayıda görgü tanığı vardı. İddialara göre sol yanağında bir dövme veya yara izi bulunuyordu. Katil, 8 yaşındaki Miriam Monsonego’yu okul bahçesinde kovalayıp, içeride saçından yakalayarak vurmuştu. Katil, yerde yatan kızın kafasını kaldırıp iki kurşun daha sıkmıştı. Savcılık katilin bütün kurbanlarını yakın mesafeden başlarından vurduğunu açıklamıştı.

KATLİAMIN KRONOLOJİSİ

11 Mart: Katil, Müslüman asker İmad İbn Ziaten’in motosikletini satmak için gazeteye verdiği ilan üzerine bu asker ile Toulouse’da buluştu. Kendi motosikletiyle bu buluşmaya gelen katil, askeri öldürdü.

15 Mart: Motosikletini beyaza boyayan katil, 15 Mart perşembe günü bu kez 17. Paraşüt Birliği’nde görevli Abel Chennouf (25) ve Muhammed Legouad’ı (24) 50 km uzaklıktaki Montauban’da bankamatikten para çekerken katletti.

19 Mart Pazar: Katil, Toulouse’daki Yahudi okulundaki katliamı gerçekleştirdi.

21 Mart Çarşamba: Fransız polisi, silahlı saldırıları düzenlediği sanılan kişiyi bir evde kıstırdı.

PARİS'TEKİ ENDONEZYA ELÇİLİĞİNDE PATLAMA

Öte yandan Fransa'nın başkenti Paris'te Endonezya büyükelçiliği önünde bir patlama meydana geldi. Patlamada elçilik binası hasar gördü. Endonezya Yüksek Politika ve Güvenlik Bakanı Djoko Suyanto, Paris'teki Endonezya büyükelçiliği önünde patlama meydana geldiğini söyledi. Bakan, patlamada elçilik binasının camlarının kırıldığını, ölü ya da yaralının ise bulunmadığını belirtti. Bakan Suyanto, bombalı saldırıda nerenin hedef alındığını henüz bilmediklerini açıkladı. Paris'teki Endonezya büyükelçiliği önündeki patlamanın yerel saatle 5.20'de meydana geldiği belirtildi.

AJANSLAR

Haberin Devamı