Dünya Fransa'dan Amerika'ya çok sert tepki

Fransa'dan Amerika'ya çok sert tepki

Paylaş
Fransa'dan Amerika'ya çok sert tepki

Fransa Cumhurbaşkanlığı ofisi, çok gergin geçen G-7 zirvesinin ardından ABD Başkanı Donald Trump'a yönelik sert bir açıklamada bulundu. Açıklamada, "Uluslararası işbirliği öfke krizleri ve düşünülmemiş açıklamalarla dikte edilemez" ifadesi yer aldı. Amerika'dan ise Kanada'ya sert bir tepki geldi

(Kanada'da gerçekleştirilen G7 Zirvesi'ne katılan ABD Başkanı Donald Trump (sağda), Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (solda3), Almanya Başbakanı Angela Merkel (solda4) ve Japonya Başbakanı Şinzo Abe (solda5) ile görüşmüştü).

Haberin Devamı

ABD Başkanı Donald Trump, 8-9 Haziran tarihlerinde Kanada’nın ev sahipliğinde gerçekleşen G-7 zirvesinde yayınlanan ortak bildiriye onay vermemişti.

KRİZ ÇIKTI

G7 zirvesi, ABD Başkanı Donald Trump'ın ev sahibi Kanada'ya sert eleştiriler yöneltmesi ve zirve sonundaki ortak bildirgeden çekilmesiyle krizle sona erdi. Zirvede özellikle ticaret alanındaki anlaşmazlıklar giderilemedi.

PARİS'TEN SERT AÇIKLAMA

Fransa'da zirvenin ardından çok sert bir açıklama geldi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ofisi, zirvede Trump'ın tavrına ilişkin, "Uluslararası işbirliği öfke krizleri ve düşünülmemiş açıklamalarla dikte edilemez" açıklamasına bulundu.

ABD: KANADA BAŞBAKANI BİZİ SIRTIMIZDAN BIÇAKLADI

Reuters'a açıklama yapan ABD'li bir yetkili ise Kanada Başbakanı Justin Trudeau'nun 'ABD'yi sırtından bıçakladığını' ifade etti.

Haberin Devamı

ANLAŞMAZLIKLAR DAMGA VURDU

Bu yılki zirveye ticaret konusundaki anlaşmazlıklar damgasını vurdu. G7 grubu üyesi altı ülkenin maliye bakanları, liderler zirvesi öncesi yapılan toplantıda Washington'a yeni vergilerin çekilmesi çağrısı yapmıştı.

TİCARET SAVAŞLARI ENDİŞESİ

ABD'nin 1 Haziran'da Avrupa Birliği, Kanada ve Meksika'dan ithal edilen çeliğe yüzde 25 ve alüminyuma yüzde 10 ek gümrük vergisi uygulamasını yürürlüğe sokması, özellikle Avrupa ile ABD arasında ticaret savaşları başlaması endişesini doğurmuştu.

AB bu adıma karşılık olarak bazı ABD mallarına ek gümrük vergisi getirmişti.