Dünya Fransa'dan Mali'ye askeri müdahale

Fransa'dan Mali'ye askeri müdahale

Paylaş
Fransa'dan Mali'ye askeri müdahale

Fransa, Mali'de İslamcı militanların ülkeyi ele geçirmesini önlemek için askeri müdahalede bulundu. Aşırı dinci gruplara karşı Mali ordusuyla birlikte düzenlenen operasyonda bir Fransız helikopteri düştü, pilotu hayatını kaybetti

Mali ordusu, İslamcı militanların ülkenin güneyine doğru ilerlerken ele geçirdikleri stratejik öneme sahip Konna kentini geri aldığını duyurdu.

Haberin Devamı

Fransız Dışişleri Bakanı Laurent Fabius da, Mali'nin kuzeyini kontrol altında tutan isyancı ve silahlı grupların başkent Bamako'ya ilerlemesini engellemek için hava saldırıları başlattıklarını söyledi. Düzenlenen hava saldırısı sırasında bir Fransız helikopterinin düştüğü bildirildi. Olayda helikopterin pilotu hayatını kaybetti.

Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian basına yaptığı açıklamada, Mali'de radikal terörist grupların komuta merkezine yönelik operasyonlara Fransız birliklerinin de katıldığını söyledi. Le Drian, gece yarısı düzenlenen operasyonlarda üç ayrı kampın bombalandığını belirtti. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, dün yaptığı açıklamada, isyancılarla yapılan mücadelede, Fransa'nın Mali'ye aktif destek vereceğini açıklamıştı.

FRANSA'YA TEHDİT

Fransa'nın askeri müdahalede bulunduğu radikal İslamcı Ensar Din örgütü, Paris'i tehdit etti. Uluslararası haber ajansı Reuters'a açıklama yapan Ensar Din örgütü sözcüsü Sanda Ould Boumama, "Sadece Fransız rehineler için değil, Müslüman ülkelerinde bulunan tüm Fransızlar için kötü sonuçları olacaktır" dedi.

Haberin Devamı

MÜSLÜMAN KARDEŞLERDEN KINAMA

Mısır'daki Müslüman Kardeşler Teşkilatı da Fransa'nın Mali'ye askeri müdahalesine tepki gösterdi. Fransa'nın Mali'ye askeri operasyonunu kınayan Müslüman Kardeşler Teşkilatı yetkilisi Husam el-Migrani, "Mali krizinin çözümü için askeri müdahaleden önce barışçıl çözüme fırsat verilmeliydi. Askeri müdahale ise, Afrika Birliği gibi uluslararası kuruluşlar yolu ile yapılmalıydı" dedi.

Mali'de askerî darbeyle başlayan krizin ardından ülkenin kuzeyini ele geçiren radikal Ensar Din örgütü ve El Kaide "Sahra'nın yıldızı" olarak anılan Timbuktu şehrindeki 6 asırlık cami ve türbeleri yok etmişti.

Birleşmiş Milletler, AB, UNESCO gibi uluslararası örgütler, kültürel tahribatı kınamıştı.

NTV