Dünya Fransa'dan Suriye'ye protesto

Fransa'dan Suriye'ye protesto

Paylaş
Fransa'dan Suriye'ye protesto

Şam'daki büyükelçiliğine yönelik saldırının hemen öncesinde Fransa Suriye'ye protesto gönderdi

Bugün Şam’daki Fransız Büyükelçiliği’ne yönelik bir saldırı düzenlendi. Saldırıdan hemen önce ise Fransa Suriye’yi hafta sonu elçiliklerine yönelik gösteriler nedeniyle kınadı.

Haberin Devamı

Fransa, Şam'daki Fransız büyükelçiliği önünde haftasonu gerçekleştirilen eylemlere Suriye polisinin sessiz kalması ve bu ülkedeki büyükelçisinin Suriye Dışişleri bakanlığına çağrılarak Hama kentine "izinsiz" gittiği için kendisine nota verilmesini şiddetle protesto etti.

Fransız Dışişleri bakanlığından yapılan açıklamada, Fransa'nın Şam ve Halep'teki diplomatik temsilcilikleri önünde Fransız bayraklarının yakılarak, temsilcilik binaları taşlanarak ve temsilciliklere ait araçlar ateşe verilerek gerçekleştirilen eylemleri engellemek için Suriye polisinin hiçbir önlem almamasının Viyana Sözleşmesi'ne aykırı olduğu ve bu durumun Suriye'nin Fransa büyükelçisi Paris'te Dışişleri bakanlığına çağrılarak protesto edildiği bildirildi.

Haberin Devamı

Açıklamada, Fransa'nın Suriye büyükelçisinin "önceden izin almadan Hama kentine gitmesi" gerekçe gösterilerek Suriye Dışişlerine çağrılıp kendisine nota verilmesinin de Viyana Sözleşmesi'ne aykırı olduğu ve protesto edildiği belirtildi.

Büyükelçilerin Viyana Sözleşmesi gereği görev yaptıkları ülkelerde serbestçe dolaşma hakkına sahip olduklarının vurgulandığı açıklamada, Suriye yönetiminin halkına karşı silah kullanmasının, halkının reform çağrılarına kulak asmamasının ve uluslararası kamuoyunun sivilleri korumak için bu çağrılar karşısında hareketsiz kalmasının "kabul edilemez" olduğu dile getirildi.