Dünya Fransa'yı karıştıran komedyene sahne yasağı

Fransa'yı karıştıran komedyene sahne yasağı

Paylaş
Fransa'yı karıştıran komedyene sahne yasağı

Fransa'da Danıştay, Yahudi karşıtı şakalar yapan komedyen Dieudonne'nin bu akşam Nantes kentinde planladığı sahne şovuna yasak getirdi

İçişleri Bakanı Manuel Valls'in yaptığı başvuruyu inceleyen Danıştay, öğle saatlerinde ünlü komedyenin şovuna valilik tarafından getirilen yasağı kaldıran Nantes İdari Mahkemesinin kararını bozdu. Danıştay mahkemesinin sahne şovunu iptal kararı, Nantes kentindeki gösteri merkezi önünde bekleyen seyircilerin sert tepkisiyle karşılaştı. Sahne şovunun iptaline kızan izleyiciler, Fransız milli marşı söyleyerek tepkilerini dile getirdi.

Bordeaux, Marsilya ve Tours kentlerinin ardından Nantes kentinin bağlı olduğu Loire Atlantique bölge valiliği dün, yaptığı şovlarda “nefret mesajı” yaydığı ve “kamu güvenliğine” tehdit oluşturduğu gerekçesiyle ünlü komedyenin bu akşamki gösterisine yasak getirmişti. Komedyenin avukatı ise “ifade ve düşünce özgürlüğüne aykırı” olduğu gerekçesiyle yasak kararına itiraz için mahkemeye başvurmuştu. Komedyenin avukatı, müvekkilinin “Musevi karşıtı olmadığını, sadece Filistin yanlısı olduğunu” söylemişti.

Musevi derneklerinin tepkisini çeken komedyen, Nantes kentinde başlayacak turnesini, diğer kentlerde de sürdürmeyi planlıyordu. Başbakanlık tarafından daha önce yapılan açıklamada, valilere ve belediyelere gönderilecek genelgeyle, Yahudi karşıtlığının "olağan" gösterilmesiyle ilgili sahne şovlarının yasaklanmasının talep edileceği bildirilmişti. Fransa'da daha önce de Yahudi karşıtı şakaları nedeniyle birçok kez mahkeme önüne çıkıp yargılanan "M'Bala M'Bala" ismiyle anılan komedyen, “halk arasında nefreti körüklemek suçundan” 7 kez mahkum olmuştu.

AA

Haberin Devamı