Dünya FT'den Erdoğan'a 'Eyyubi'li yorum

FT'den Erdoğan'a 'Eyyubi'li yorum

Paylaş
FT'den Erdoğan'a 'Eyyubi'li yorum

'Erdoğan, Kürt hükümdar Selahattin Eyyubi'den bu yana Arapların en fazla hayranlık duyduğu Arap olmayan lider'

Financial Times yazarı David Gardner, "Erdoğan Araplar ve Batı için çok değerli bir marka" diyor. Yazıda özetle şu görüşlere yer veriliyor:

"Arap uyanışında despot liderlerini deviren Mısır, Tunus ve Libya zafer turunu sürdüren Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan Arap dünyasındaki en popüler siyasetçi olma unvanını hak ediyor. Bazıları, Erdoğan'ın, 1187'de Kudüs'ü Haçlılardan geri alan Mezopatamyalı Kürt hükümdar Selahattin'den bu yana Arapların en fazla hayranlık duyduğu Arap olmayan lider olduğunu söylüyor."

"Erdoğan Batı başkentlerinde İsrail'i hedef alan açıklamaları nedeniyle eleştiriliyor. Popülizm ve Araplara oynamakla suçlanıyor. Ama Türk liderin bu popülaritesi Araplar ve Batı için çok değerli bir sermayedir. Başarılı, yeni İslamcı AKP siyasi markasını satıyor. Şimdiye kadar tehlikeli bir rakip olan, İranlı mollaların agresif ve mezhep ayrılığı güden İslamcılığını zorlanmadan yendi. Türkiye ile İran arasındaki bu bölgesel çekişme Arapların despotlardan arınmış, yeni bir demokratik düzen kurmaya çalıştığı bir dönemde Orta Doğu'nun kaderinin belirlenmesine katkıda bulunacak.

“Kim, Hıristiyan Demokratlar'ın Müslüman muadillerinin canlı bir demokrasi ve dinamik bir ekonomiden oluşan reçetesinin Tahran'ın göğsünü yumruklayan bağnaz teokratlarınınkinden daha iyi olduğundan şüphe edebilir ki. “

Arap Amerikan Enstitüsü tarafından yapılan yıllık araştımaya göre Erdoğan'ın desteği o kadar yüksek ki düşmanlarının fısıldadığı gibi, Osmanlı saltanatını yeniden yaratabileceğini düşündüğü için bağışlanabilir."

Yazıda aynı araştırmaya dayanılarak Fas'tan Suudi Arabistan'a Türkiye'nin izlediği politikaların çok büyük destek bulduğu belirtiliyor. Örneğin, Suudi Arabistan'da Türkiye'nin politikalarını onaylayanların oranının yüzde 98, İran'ın politikalarını doğru bulanların oranının yüzde altı olduğu kaydediliyor. Suudi Arabistan dışındaki diğer ülkelerde Amerika'nın notunun İran'ınkinden de kötü olduğu vurgulanıyor.

Yazı şöyle devam ediyor:

"Mısır, en kalabalık ve stratejik açıdan en kritik Arap ülkesi ve yeni devrimlerin kokpiti. Amerika Mısır ordusuna senede 1 milyar 300 milyon dolar yardım ediyor. Obama 2009'da Kahire'de ABD'nin Orta Doğu ve İslam dünyasıyla ilişkilerine dair cesur bir vizyon açıklamıştı. Arada geçen iki yıl ve ABD'nin Filistin üzerinden İsrail'e verdiği kapitülasyonlardan sonra Mısır'da Erdoğan'ın politikalarını onaylayanların yüzde 62, İran lideri Ahmedinejad'ınki 31, Obama'nınki yüzde 3. Bu koşullarda Batı için de NATO üyesi ve Avrupa Birliği adayı Türkiye en iyi seçenek.

BBC TÜRKÇE

Haberin Devamı