Bilim - Teknoloji Galaxy S5'e günler kaldı!
Paylaş
Galaxy S5'e günler kaldı!

Samsung'un en son amiral gemisi cebi Galaxy S5'in en önemli yeniliklerine göz atmaya ne dersiniz?

2014'ün en merak edilen telefonlarından bir tanesi olan Samsung Galaxy S5'i artık tanıyoruz. Galaxy S5, Nisan ayında Türkiye'de satışa sunulacak. Peki bu müthiş telefonu satın alanlar, tam olarak neyle karşılaşacaklar?

Haberin Devamı

Samsung'un amiral gemisi S serisinin son üyesi, rakip telefonlarda bulunmayan birçok heyecan verici yenilikle geliyor. İki yerine dört renk seçeneğiyle satışa sunulan Galaxy S5, artık daha iyi bir tasarıma sahip. Telefonlarda alışmadığımız, ancak fitness meraklılarının ilgisini çekeceğini düşündüğümüz bir kalp ritmi sensörüyle gelen Galaxy S5, aynı zamanda giriş düğmesinin üzerinde bir parmak izi tarayıcısına sahip. Telefonunuzu suya düşürdüğünüzde de artık endişelenmeniz gerekmiyor çünkü Galaxy S5, IP67 su ve toz geçirmezliği sertifikasıyla geliyor.


Hızla donanımlarına bakacak olursak Samsung'un yenilenen sekiz çekirdekli Exynos işlemcisiyle gücüne güç katan Galaxy S5, 2GB RAM, 5.1 inç 1080p Super AMOLED ekran (415ppi), Android 4.4 KitKat işletim sistemi, 2.800mAh pil ve 16 megapiksellik arka kamerayla geliyor. microSD slotu ise 64GB yerine 128GB'a kadar olan microSD kartlarını destekliyor. RAM miktarı dışında her alanda geliştirme yapıldığını söyleyebiliriz.

Haberin Devamı

Tasarım ve ekran

Tasarım ve ekran

Galaxy S4'e göre boyutları biraz büyüyen Galaxy S5, artık daha sağlam bir tutuşa sahip. Bunun nedeni, telefonun arka kapağının artık kaygan bir plastik kapak yerine gözenekli, tutuşu kolaylaştıran bir kapağa sahip olması. Siyah ve beyaz renkleri dışında mavi ve altın sarısı renk seçenekleriyle de satışa sunulacak olan Galaxy S5'in ekranı, kağıt üzerinde aynı özelliklere sahip gibi görünse de testlerimizde Samsung'un Super AMOLED'in sınırlarını zorladığını gördük. 0.1 inç büyüyen ekran, Super AMOLED'in büyüleyici kontrast oranının yanında Galaxy S4'e kıyasla daha canlı renkler sunuyor. Böyle büyük bir ekranda film ve video izlemek, çok keyifli bir deneyim.


Tasarımda dikkat çeken bir başka değişik, telefonun altındaki USB 3.0 microUSB portunun (su geçirmezlik için olsa gerek) kapaklı hale gelmiş olması. Kapak kelimesi sizi endişelendirmesin çünkü kapağı açıp kapaması son derece kolay.



Parmak izi okuyucusu ve kalp ritmi tarayıcısı

Parmak izi okuyucusu

Sa ölçmeniz mümkündü. Galaxy S5'te fitness yardımcısı S Health 3.0 uygulamasıyla daha da güçlenen bu özellikler, kalp ritmi sensörüyle eksiklerini gideriyor.

Haberin Devamı

Kalp ritmi sensörü, telefonun arka tarafında, kameranın hemen altında yer alıyor. Parmağınıza bir miktar ışık uygulayarak çalışan sensör, kalbinizin dakikada kaç kez attığını birkaç saniyede algılayabiliyor. Sensörü S Health 3.0 uygulamasından etkin hale getirdiğinizde sensör bölgesinde kırmızı bir ışık görüyorsunuz. İşlev, yürüyüşlerinizde veya koşarken kalp ritminizin sağlıklı bölgede olup olmadığını kontrol etmenizi çok kolay bir hale getiriyor.


16 megapiksellik çok hızlı odaklanan kamera

Kamera

Galaxy S5'in arka kamerası sadece 13 megepikselden 16 megapiksele tırmanmakla kalmamış. Yapılan geliştirmeler, megapiksel sayısından daha önemli.

ISOCELL kamera teknolojisini ilk kez kullanan Galaxy S5, fotoğraflarınızı hızla çekebilmeniz için odaklanma işlevini çok daha hızlı bir hale getiriyor. Sadece 0.3 saniyede odaklanabilen Galaxy S5'in testlerimizde bu vaadi yerine getirdiğini gördük. Testimizdeki nedeyse hiçbir fotoğrafımızda odak sorununa, bulanık görüntülere rastlamadık.

Haberin Devamı

Kameradaki bir başka geliştirme ise gerçek zamanlı HDR özelliği. Bu yenilik, HDR efektini fotoğrafı çekmeden önce, canlı olarak görmenizi sağlıyor ve bize sorarsanız çok etkileyici görünüyor. Testlerimizde HDR açıkken çektiğimiz fotoğrafların, kapalıyken çektiklerimize göre çok daha iyi göründüğüne şahit olduk.

1080p'de 60FPS video kaydı yapabilen ana kamera, 30FPS'de Ultra HD (4K,3840x2160) video kaydedebiliyor.

Galaxy S5'in 2 megapiksellik ön yüz kamerası 1080p çözünürlükte 60FPS videolar kaydedebiliyor.


Arayüz ve performans; sonuç

Arayüz ve performans

Galaxy S5'in en üst seviye teknik özellikleri, size çok akıcı bir arayüz ve işletim sistemi performansı olarak geri dönüyor. Android 4.4 KitKat ile daha da akıcılaşan Galaxy S5'te giriş ekranları arasındaki geçişler, uygulama açılışları ve uygulamalar arasındaki geçişler oldukça sorunsuz ve hızlı.

Galaxy S5'te daha düz, daha sade bir arayüz sizi bekliyor olacak. Galaxy S4'te sekmelere ayrılan Ayarlar menüsü, Galaxy S5'te tek bir sayfa haline getirilmiş. Kilit ekranı, artık eskisinden çok daha fazla bilgi sunabiliyor ve kameraya kilit ekranından hızla ulaşmanız mümkün.

Haberin Devamı

Galaxy S5'te ilk kez göreceğiniz Ultra enerji tasarrufu modu ise diğer telefonlarda gördüğümüz enerji tasarrufu modlarından biraz daha farklı çalışıyor. Telefonun tüm "akıllı" işlevlerini kapatıp, sadece arama ve SMS gibi en temel işlevleri açık bırakan, ekranı enerji tasarrufu için siyah beyaz hale getiren bu mod, sadece yüzde 10 pille bekleme modunda tüm günü çıkarmanızı sağlıyor.

Sonuç

Galaxy S5, Sa />