10 metre öteden belli oluyor! Sapına bakmak yeterli: Buruş buruş damarları genişletiyor, kolesterolü damardan kazıyıp atıyor

Manav reyonunda ya da pazar tezgâhında avokadoların önünde durup hangisini seçeceğini bilemeyenlerden misiniz? Üzülmeyin, yalnız değilsiniz. Avokado seçmek bir sanattır desek yeridir. Ancak bu sanatın da birkaç püf noktası var. İşin sırrı ise düşündüğünüzden çok daha basit...

Avokadonun sap kısmı, onun iç dünyasını ele verir. Peki, avokado nasıl seçilir?

EN GÜVENİLİR YÖNTEM SAP TESTİ
Olgun avokadoyu belirlemenin en pratik yolu, sap kısmına bakmaktır. Eğer sapını hafifçe bastırarak kolayca çıkarabiliyorsanız ve altındaki kısım sarımsı-yeşil tonlardaysa, avokado olgun ve tüketilmeye hazırdır.

Ancak altındaki kısım kahverengiyse, bu meyvenin fazla olgunlaştığını ve içinin kararmış olabileceğini gösterir.

KABUĞUN REGİNE DİKKAT!
Avokadonun kabuğu da önemli bir göstergedir. Hass avokado çeşidinde, olgunluk ilerledikçe kabuk daha koyu yeşilden morumsu siyaha döner.

Yine de kabuk rengi tek başına yeterli olmaz; mutlaka dokunarak yumuşaklığı test etmelisiniz. Çok yumuşak avokadolar ise genellikle içten çürümeye başlamıştır.

HAFİFÇE BASTIRIN AMA EZMEYİN
Avokadoyu elinize alıp hafifçe bastırın. Parmağınızla uyguladığınız hafif baskıya karşılık meyve yavaşça içine göçüyorsa bu tam da tüketim zamanı olduğuna işarettir.

Eğer çok sertse henüz olgunlaşmamıştır, çok yumuşaksa fazla beklemiş olabilir.

OLGUNLUĞUN HABERCİSİ OLABİLİR
Bazı avokado türlerinde, kabuğun hafif buruşuk görünmesi meyvenin olgun olduğunu gösterebilir. Özellikle kabuk hafifçe içe çekilmiş ve kuruysa, avokado içeriğinde nemini kaybetmeden olgunlaşmış olabilir.

Ancak bu yöntem sadece belirli türlerde geçerlidir, bu yüzden sap testiyle birlikte değerlendirilmelidir.