160 yıldır aynı tohumdan üretiliyor! Kolesterolün kökünü kurutuyor, kemikleri beton gibi yapıp buruş buruş damarları açıyor

Bilecik merkeze bağlı Çukurören köyüne özgü acı biberin üretimi yaklaşık 160 yıldır genetiği değiştirilmemiş tohumlarla sürdürülürken bölgedeki çimento fabrikasının oluşturduğu toz ve duman bu yıl verimi düşürdü. Peki, biberin faydaları nelerdir? Biber neye iyi gelir?

Bilecik merkeze bağlı Çukurören köyünde 160 yıldır yetiştirilen ve Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaret belgesiyle tescillenen kırmızıbiber, köylüler tarafından hasadı yapılarak kendilerine özgü yöntemlerle kurutuluyor. Hasat sonrası köydeki hemen hemen her evin balkonuna, duvarına ve çatısına asılarak kurutulan kırmızıbiberin oluşturduğu görüntü, herkesin dikkatini çekiyor. Kurutulan biberler, öğütüldükten sonra İstanbul, Ankara, Eskişehir, Bursa başta olmak üzere Türkiye'nin pek çok kentine gönderiliyor.

KURUTTUKTAN SONRA SATILIYOR
"Kurutuyoruz, kuruttuktan sonra pazarlamasını da kendimiz yapıyoruz"
Daha önceden de Bilecik Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünce köylülerin şikâyette bulunduğunu, fabrikaya bacalarındaki arıza nedeniyle gereken uyarılarda bulunulduğunu söyleyen Çukurören Köyü Muhtarı Muhittin Dündar, sözlerine şöyle devam etti:

"Köyümüzün tescilli biberi görmüş olduğunuz gibi ilk haşatına başladık. Bununla ilgili ilk aşamalarını konuşacak olursak, mart ayında bunun biçimine başlıyoruz. Çimler büyüdükten sonra görmüş olduğunuz arazimize tekrar aşılıyoruz. Bakımlarını yaptıktan sonra biberlerde kızarınca topluyoruz. Topladıktan sonra bizim köyde vatandaşlarımız bunları birer birer diziyorlar. Kurutuyoruz, kuruttuktan pazara sonra pazarlamasını da kendimiz yapıyoruz. Biz ürünümüzü lokantalara, baharatçılara satıyoruz, Lokantalar çorbalarda, kuru fasulyede ve yemeklerde kullanıyorlar. Özelliği acı olmasına rağmen yemeğe lezzet veriyor."

160 YILDIR TOHUMU HİÇ DEĞİŞMEDİ
"160 senedir tohumu hiç değiştirmedik"
Muhtar Dündar açıklamasının devamında, "Bu bizim ata tohumumuz. 160 senedir tohumu hiç değiştirmedik ve her aşamasını kendimiz yapıyoruz" dedi.

"Safi Çimento Fabrikası'nın oluşturduğu duman ve toz biberin verimini düşürüyor çürümesine neden oluyor"
Çukurören Köyü Muhtarı Muhittin Dündar son olarak, "Gördüğünüz gibi Safi Çimento Fabrikası var. Fabrikadan duman çıkıyor, dumanın zararı var. Fabrikanın sahasında yapılan çalışmalardan dolayı toz oluyor, tabii bu tozunda zararı var. Biberin verimini düşürüyor çürümesine neden oluyor. Geçen sene ortalama 200 dönümden arazide yaptık. Dönümüne mesela 200 ton aldığımıza göre 80 tonun üzerinde yapıyor bu sene ürün yok yani" ifadelerine yer verdi.

BU BİBERİ DOĞDUKLARINDAN BERİ KULLANIYORLAR
Biber toplayan Rahime Eren ise "Sabah 8.00 - akşam 17.00 arası topluyorum. Bu biberi anamızdan doğduğumuz doğalı yapıyoruz. Mart ayında başlıyoruz çimini ekmeye. Çimini büyütürüz haşlarız. Kazarız, sularız bu hale getiririz. Ondan sonra toplar dizeriz. Kuruturuz satarız kış gelir yaz gelir gene başlarız aynı vaziyette. Şu düzgün biberleri seçtik mi tohum olur. Ata tohumundan yapıyoruz" dedi.

ACI BİBERİN FAYDALARI NELERDİR?
Acı biber, metabolizmayı hızlandırarak kalori yakımını artırır. Kapsaisin, vücut sıcaklığını artırarak termojenez adı verilen bir süreçle yağ yakımını destekler. Bu, özellikle kilo kontrolü ve zayıflama hedefleri olan kişiler için faydalıdır. Düzenli acı biber tüketimi, yağ yakımını destekleyerek sağlıklı bir kilonun korunmasına yardımcı olabilir.

Kapsaisin, doğal bir ağrı kesici olarak işlev görebilir. Sinir uçlarına etki ederek ağrı sinyallerini azaltır ve bu nedenle bazı ağrı tedavilerinde kullanılır.

Özellikle artrit ve baş ağrısı gibi rahatsızlıkların tedavisinde etkili olduğu bilinmektedir. Acı biber içeren topikal kremler, bu faydadan yararlanmak isteyenler için iyi bir alternatif sunar.
Damarları genişleterek kan akışını artırır ve kan basıncını düzenler. Ayrıca, kötü kolesterol seviyelerini düşürerek kalp hastalıkları riskini azaltabilir. Düzenli olarak acı biber tüketmek, kalp sağlığını destekleyen dengeli bir diyetin önemli bir parçası olabilir.

Acı biber, yüksek C vitamini içeriğiyle bağışıklık sistemini güçlendirir. C vitamini, vücudu enfeksiyonlara karşı koruyan önemli bir antioksidandır.
Ayrıca, acı biberin içeriğinde bulunan diğer antioksidanlar, hücrelerin zarar görmesini önleyerek genel sağlık üzerinde olumlu bir etki yaratır.

Acı biber, sindirim sistemine faydalıdır. Mide asidini artırarak sindirimi kolaylaştırır ve besinlerin daha verimli bir şekilde emilmesine yardımcı olur.
Bağırsak sağlığını destekleyerek kabızlık gibi sorunları azaltabilir. Ancak, aşırı tüketimde mide rahatsızlıklarına yol açabileceği için dikkatli olunmalıdır.