470 bin kişiyle yapılan bu test acı gerçeği gözler önüne serdi! Siz siz olun uzak durun: Bunu yapmak mide kanserine neden oluyor

Yemeğe lezzet vermek, birtakım yöntemlerden geçiyor. Bunlardan biri de asıl tadı verdiği düşünülen tuz atmak oluyor. Bazı zamanlarda yemek hazırlığı sırasında tuz atma işlemi unutulabiliyor. Bunun çaresi ise yemek yeme sırasında eklemek oluyor. Fakat bu hareket vücudunuzun dengesini bozabiliyor ve sağlığınızı bozabiliyor. Peki, yemeğe sonradan tuz eklemek neden bu kadar zararlı?

Türk mutfağında hangi yemek yapılırsa yapılsın mutlaka belli bir miktar tuz eklemek gerekiyor. Tariflerin vazgeçilmezi ürünü olan tuzu belli bir miktarda tüketmek elbette fayda sağlıyor. Uzmanlar, bu miktarı 5 gram ile sınırlıyor. Fakat bu sınırı geçmek, beraberinde sayısız hastalığı getiriyor. Özellikle pişmiş yemeğe sonradan tuz eklemek mide kanseri olmaya yol açıyor. İşte detaylar…

TÜRKİYE LİSTENİN BAŞINI ÇEKİYOR!
Independent’te yayınlanan habere göre tuz tüketimiyle ilgili önemli bir çalışma gerçekleştirildi. Uzmanlar tarafından yürütülen bu çalışmada tam 470 bin kişinin verileri detaylı bir şekilde incelendi.

Dünya Sağlık Örgütü, bir kişinin günde en fazla 5 gram tuz tüketmesi gerektiğini vurguluyor. Ülkelerdeki tuz tüketim oranlarıyla ilgili yapılan açıklamada Türkiye listenin başını çekiyor. 9,9 gram tüketim oranıyla öne çıkıyor.

YEMEĞE TUZ EKLEMEK MİDE KANSERİNE NEDEN OLUYOR
Araştırmanın detaylarına inildiği zaman pişmiş yemeğe sonradan tuz eklemenin, mide kanserine yakalanma ihtimalini yüzde 41 artırdığıyla ilişkilendirildi. Çünkü hem sonradan hem de önerilen miktarın üzerinde eklemek, mide sağlığını olumsuz anlamda etkiliyor.

Bu tür vakalar, yoğun olarak Asya ülkelerinde gözlemlense de Viyana Tıp Üniversitesi’nde görevli olan araştırmacılar dünyanın pek çok ülkesinde görüldüğünü vurguluyor.

Araştırma, Birleşik Krallık’ta da yürütüldü. Bölgede yaşayan ve ortalama yaşı 56 olan 471 bin 144 kişiye “Yemeğinize sofrada tuz ekliyor musunuz?” sorusu yöneltildi. Araştırmanın sonucunda derlenen veriler incelendiği zaman 640 mide kanseri hastasının idrarındaki tuz seviyeleri karşılaştırıldı.

Çalışmaların sonucunda değişen faktörlere bağlı olarak tüketilen tuzu yemeğe sonradan ekleyenler, eklemeyenlere göre yüzde 41 oranında mide kanserine yakalanıyor.