Açık büfe ve mangallara dikkat! Yaz aylarında risk taşıyor

Yaz mevsimi denince akla gelen ilk şeylerden biri: “Bu sıcaklar yağ yakımını hızlandırıyor olmalı!” Peki bu ne kadar doğru? Sıcak hava metabolizmamızı nasıl etkiliyor, tatlı krizlerine doğal çözümler neler ve D vitamini gerçekten kilo vermemize yardımcı olur mu? Diyetisyen Sena Nur Doğan, yaz mevsiminin vücut üzerindeki etkilerini Posta.com.tr okuyucuları için anlattı...

Sinem Paksoy- Posta.com.tr/ Yüksek sıcaklıkların kilo vermeyi kolaylaştırdığı düşünülüyor. Fakat sanılanın aksine, yüksek sıcaklıklar metabolizmayı yavaşlatıyor. Çünkü vücut, sıcak ortamlarda iç ısısını dengelemek için daha az enerji harcıyor. Kış aylarında vücut ısısını korumak için daha fazla enerji harcanırken, yazın bu ihtiyaç azalıyor. Bu da bazal metabolizma hızında hafif bir düşüş anlamına geliyor.

Uzman isim bu konuda sıcak havanın dolaylı olarak hareketliliği artırdığının altını çiziyor. Uzun günler, dışarıda geçirilen vakit, yüzme ve yürüyüş gibi aktiviteler enerji harcanmasını sağlıyor. Özetle, sıcaklığın metabolizmayı doğrudan değil, yaşam tarzı üzerinden etkilediği söylenebiliyor.

YAZIN KİLO ALMA RİSKİ ARTIYOR
Yaz mevsimi, kilo alma konusunda riskli bir dönem olarak belirtiliyor. Tatiller, açık büfeler, düğünler, dondurmalar ve mangallar... Yaz sofraları genellikle kalori açısından yoğun ve farkındalıkla yeme açısından daha az dikkatli olunan bir dönem olduğu için vücut ağırlığında artışlar gözlemlenebiliyor.

Doğan: "Yaz sıcakları hormonal dengenin hassaslaştığı bir dönemdir. Bu değişimler, açlık ve tokluk sinyallerini bozabilir, stresi ve tatlı isteğini artırabilir, uyku düzenini etkileyerek metabolizmayı yavaşlatabilir. Yaz aylarında uzun saatler uyanık kalmamak, uyku alanınızı karanlık hale getirmek, su tüketiminize ve ana öğünlerinizde sebzelere ağırlık vermek hormonel dengenizi sağlamanıza destek olacaktır."

ÖĞÜN OLUŞTURURKEN DİKKAT EDİN!
Yaz sofralarının hafif, renkli ve su oranı yüksek besinlerle dolu olması gerektiğini vurgulayan uzman isim, tabak hazırlığı yaparken dikkati olunmasını söylüyor. Bu aşamada dikkat edilmesi gerekenler ise şu şekilde sıralanabiliyor:

- Mevsim sebzelerine ağırlık verin. Salatalık, domates, kabak, taze fasulye ve semizotu gibi sebzeler hem lifli hem serinletici bir seçim olabilir.
- Probiyotik kaynaklar sofranızdan eksik olmasın. Ayran, yoğurt, kefir gibi fermente ürünler bağırsak sağlığına ve kilo yönetimine katkı sağlar.
- Salatalarınızın lif oranını artırın. Salatalarınıza buğday, kinoa, karabuğday, kuru baklagiller ekleyerek tokluk sürenizi artırabilirsiniz.
- Ağır soslu yiyecekler, hazır dondurmalar, şekerli içecekler, mayonez, kremalı mezeler ve meyve suları tüketimini sınırlandırmaya özen gösterin.

TATLI KRİZLERİNE DOĞAL YAZ FORMÜLLERİ
Yaz aylarında vücut su kaybı ve hava sıcaklığı daha fazla tatlı yeme isteği uyandırabiliyor. Diyetisyen Sena Nur Doğan, tatlı krizlerine doğal yaz formülleriyle karşı koyulabileceğini söylüyor.

Doğan: "Bu isteklerinizi daha iyi yönetebilmek adına öncelikle su tüketiminize çok dikkat etmelisiniz. Bunun yanında dondurulmuş meyveler, tahin, kakao gibi ürünleri beslenmenize ekleyerek tatlı isteğinizi kontrol altına alabilirsiniz. Dondurulmuş taze meyveli yoğurt barları yine sizin için en iyi alternatiflerden birisi olacaktır."