Adana'da hasada hazırlık başladı! Kilosu 10 liradan satılacak: Bel bölgesinde toplanan yağları parçalıyor, idrar söktürüp ödemi anında atıyor

Türkiye'de herkes tarafından sevilen meyvenin ihtiyacının yüzde 25’ini tek başına karşılayan Adana’da hasada az bir süre kaldı. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, bu sene 150 bin dönüm alana ekildiğini ve hasatta kilogram fiyatını 10 lira olarak beklediklerini söyledi.

Dünya karpuz üretiminde Çin’den sonra 4,5 milyon ton ile 2. sırada olan Türkiye’nin, karpuz ihtiyacının yüzde 25’ini karşılayan Adana’da fideler, toprakla buluştu. Bu sene 150 bin dönüm alanda ekilen karpuzun 2-3 hafta sonra hasat edilmesi bekleniyor. Hasat döneminde tarlada kilogram fiyatı 10 lira olması beklenen karpuzdan çiftçiler ortalama 7-8 ton verim almayı hedefliyor.

"Karpuzlar iyi durumda"
İhlas Haber Ajansı’na konuşan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Adana’nın bu sene Türkiye karpuz üretiminin yüzde 25’ini karşılayacağını anlatarak, "Türkiye’nin en erkenci karpuz ekimleri Adana’da yapıldı. Bu yıl Türkiye karpuz üretiminin yüzde 25’ini Adana tek başına karşılayacak. Çin’den sonra en büyük karpuz üretim merkezi Türkiye. Bu sene Çukurova bölgemizde Şubat ayında 4 günlük zirai don yaşandı. Ancak o dönem karpuzların sadece yüzde 10’u ekilmişti ve o karpuzların bir kısmı zarar gördü. Sonrasında ekilen karpuzlar iyi durumda" dedi.

"Yurt dışı kapıları açık olursa çiftçimiz para kazanacak"
Geçtiğimiz sene karpuz üreticisinin yüzünün güldüğünü belirten Doğan, "Soğuklardan dolayı karpuz hasadı biraz gecikti. Mayıs’ın ikinci haftasında Karataş ilçesi Bahçe ve Tuzla mahallelerinde hasat başlayacak. Burada çiftçimizin bir dönüme maliyeti 30 bin lira. Çiftçimiz ortalama 7-8 ton verim aldığında ve kilogram fiyatı 10 liraya satıldığında çiftçimiz para kazanacaktır. Geçen sene Avrupa Futbol Şampiyonası nedeniyle karpuz yurt dışına gitti ve çiftçimiz para kazandı. Bu sene de yurt dışı kapıları açık olursa çiftçimiz para kazanacaktır" diye konuştu.

"Adana karpuzunu dünya markası yapacağız"
Adana karpuzunun marka olması için çaba harcadıklarına vurgu yapan Başkan Doğan, "2024 yılında 132 bin dönüm alanda karpuz ekimi vardı. Bu sene 150 bin dönümün üzerinde karpuz ekimi var. Adana karpuzunun tescilini aldık inşallah Avrupa’dan da önümüzdeki yıllarda tescil alırsak Adana karpuzunu dünya markası yapmış olacağız" ifadelerini kullandı.


KARPUZUN FAYDALARI NELERDİR?
- Kan basıncını düzenlemeye ve tansiyonu kontrol altına almaya yardım eder
- Diyabet, obezite ve kanser gibi kronik hastalık riskini azaltır
- Vücutta yağ birikimini engeller
- Damar sertleşmesini önler

- Oksidatif stresi azaltarak kalbi korur
- Sindirimi düzenleyip, kabızlığı ve hazımsızlığa iyi gelir
- Dehidrasyonu önler
- İçerdiği kolin sayesinde hafızayı güçlendirir
- Karpuz tüketimi kas ağrılarını azaltır

- Diüretiktir, doğal bir idrar söktürücüdür
- Güçlü bir antioksidan olan likopen içerir
