Altın haftaya düşüşle başladı! Fed ve petrol fiyatları piyasayı baskıladı

Altın fiyatları yeni haftaya düşüşle başladı. Petrolün yüzde 2’nin üzerinde yükselmesi enflasyon endişelerini artırırken, Fed’in bu hafta faiz artıracağı beklentisi yüzde 86,5’e çıktı. Spot altının ons fiyatı 4 bin 334 dolara geriledi.

Küresel piyasalarda yeni haftanın ilk işlem gününde gözler merkez bankalarının faiz kararlarına çevrilirken, altın fiyatlarında satış baskısı öne çıktı. Petrol fiyatlarının yüzde 2’nin üzerinde yükselmesi küresel enflasyon endişelerini yeniden gündeme taşırken, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırabileceğine yönelik beklentiler güçlendi.
Piyasalarda Fed’in bu hafta gerçekleştireceği toplantıda faiz artırma ihtimali yüzde 86,5’e kadar yükselirken, spot altının ons fiyatı yüzde 0,3 gerileyerek 4 bin 334,31 dolara indi. ABD altın vadeli kontratlarında ise kayıp yüzde 0,8’i buldu ve fiyatlar 4 bin 375 dolar seviyesine çekildi.
YATIRIMCILARIN GÖZÜ FED VE BOJ’DA
Altındaki düşüş, değerli metal üzerindeki satış baskısının yeni haftaya da taşındığını gösterdi. Altın, geçtiğimiz cuma günü üst üste üçüncü haftalık kaybını yaşamıştı.
Bu hafta yatırımcıların gündeminde yalnızca Fed bulunmuyor. Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) cuma günü açıklayacağı faiz kararı da yakından takip edilecek. Merkez bankalarının para politikasına ilişkin vereceği mesajların; dolar, tahvil faizleri ve değerli metallerin yönü üzerinde belirleyici olması bekleniyor.
Piyasa uzmanlarına göre altının kısa vadeli seyri; merkez bankalarının mesajları, enflasyon verileri, tahvil faizleri ve jeopolitik gelişmeler tarafından şekillenecek.

PETROLDEKİ YÜKSELİŞ ALTINI NASIL ETKİLİYOR?
Altın üzerindeki baskının önemli nedenlerinden biri petrol fiyatlarındaki yükseliş oldu. Petrolün haftaya yüzde 2’nin üzerinde değer kazanarak başlaması, enerji maliyetlerinin yeniden artabileceği endişesini beraberinde getirdi.
Enerji fiyatlarındaki yükseliş, üretimden ulaşıma kadar pek çok alanda maliyetlerin artmasına neden olabileceği için küresel enflasyon görünümü açısından kritik önem taşıyor.
Enflasyonun yüksek seyretmesi veya yeniden hızlanması durumunda merkez bankalarının faizleri daha uzun süre yüksek seviyelerde tutabileceği, hatta yeni faiz artışlarına gidebileceği beklentisi güçleniyor. Bu tablo ise yatırımcısına doğrudan faiz getirisi sağlamayan altın üzerinde baskı oluşturuyor.

FED’İN FAİZ ARTIRMA İHTİMALİ YÜZDE 86,5’E ÇIKTI
ABD’den geçen hafta gelen enflasyon verileri, fiyat baskılarının devam ettiğine işaret etti. Ağustos ayında tüketici fiyatlarının hızlanması ve çekirdek enflasyon göstergelerinden birinin son dört ayın en güçlü artışını kaydetmesi, yatırımcıların Fed’e yönelik beklentilerini yeniden şekillendirdi.
CME FedWatch verilerine göre Fed’in salı ve çarşamba günü gerçekleştireceği toplantıda faiz artırma ihtimali yüzde 86,5 seviyesine yükseldi.
Bu oran, ABD enflasyon verilerinin açıklanmasından önce yaklaşık yüzde 67 düzeyindeydi. Böylece yalnızca birkaç gün içerisinde Fed’in faiz artıracağına yönelik beklentide dikkat çekici bir artış yaşandı.

YÜKSEK FAİZ ALTIN İÇİN NEDEN BASKI YARATIYOR?
Altın, ekonomik belirsizlik ve yüksek enflasyon dönemlerinde güvenli liman olarak öne çıksa da yüksek faiz ortamında yatırımcı açısından daha az cazip hale gelebiliyor.
Bunun temel nedeni, altının doğrudan faiz getirisi sağlamaması. Faiz getirisi sunan tahvil ve mevduat gibi yatırım araçlarının getirileri yükseldiğinde altın tutmanın alternatif maliyeti de artıyor.
Özellikle ABD tahvil getirilerinin yükselmesi ve doların güçlenmesi, ons altın üzerinde satış baskısını artırabiliyor. Fed’in faiz artıracağı beklentisinin güçlenmesi de bu nedenle altın yatırımcıları tarafından yakından izleniyor.

“DÜŞÜŞLERDE GÜVENLİ LİMAN TALEBİ GELEBİLİR”
KCM Trade Baş Piyasa Analisti Tim Waterer, enerji fiyatlarındaki yükselişin yanı sıra Fed ve Japonya Merkez Bankası toplantıları öncesinde artan faiz beklentilerinin altın fiyatları üzerinde baskı oluşturduğunu belirtti.
Waterer, buna karşın altındaki hareketin yalnızca aşağı yönlü olmayabileceğine dikkat çekti. Jeopolitik risklerin devam etmesi ve para politikasına ilişkin belirsizliklerin sürmesi halinde yatırımcıların yeniden güvenli liman arayışına yönelebileceğini ifade etti.
Waterer ayrıca fiyatlarda yaşanabilecek geri çekilmelerin bazı yatırımcılar tarafından alım fırsatı olarak değerlendirilebileceğine işaret etti.
Böylece altın piyasasında bir yanda yüksek faiz beklentisinin yarattığı baskı, diğer yanda ise jeopolitik risklerin desteklediği güvenli liman talebi bulunuyor.

BOJ’UN FAİZ KARARI DA YAKINDAN İZLENECEK
Haftanın önemli merkez bankalarından biri de Japonya Merkez Bankası olacak. BOJ’un cuma günü yapacağı toplantıda faiz artırabileceği beklentisi piyasalarda öne çıkıyor.
Japonya’da enflasyonun kalıcı bir görünüm sergilemesi ve ekonomik büyümenin dirençli seyretmesi, bankanın para politikasında yeni bir sıkılaştırma adımı atabileceği beklentisini güçlendirdi.
Fed ve BOJ’un aynı hafta içerisinde daha sıkı para politikasına işaret etmesi halinde küresel piyasalarda tahvil getirileri, dolar, yen ve değerli metallerde hareketliliğin artabileceği değerlendiriliyor.

ORTA DOĞU GERİLİMİ PETROL FİYATLARINI YUKARI TAŞIDI
Petrol fiyatlarındaki yükselişte Orta Doğu’daki gelişmeler de etkili oldu.
Suudi Arabistan’a yönelik yeni Husi saldırıları ile İran’ın Körfez bölgesindeki gemilere yönelik saldırıları, enerji arzında kesinti yaşanabileceği endişesini artırdı. Suudi Arabistan’daki önemli petrol boru hatlarından birinin kapanması da arz tarafındaki baskıyı güçlendirdi.
Bölgede yaşanan gelişmelerin enerji sevkiyatını etkileyebileceği endişesi petrol fiyatlarındaki yükselişi hızlandırırken, İran ile Körfez ülkeleri arasında yapılması planlanan görüşmenin ertelenmesi de diplomatik çözüm beklentilerini zayıflattı.
Petrol fiyatlarındaki yükselişin devam etmesi halinde küresel enflasyon görünümü üzerindeki risklerin de artabileceği değerlendiriliyor.

ALTINDA KRİTİK GÜN: FED KARARI
Altın yatırımcıları açısından bu hafta yalnızca Fed’in açıklayacağı faiz kararı değil, karar sonrasında verilecek mesajlar da büyük önem taşıyor.
Fed’in önümüzdeki dönemde faiz politikasına ilişkin nasıl bir yol haritası çizeceği, altının kısa ve orta vadeli yönünde belirleyici olabilir.
Enflasyona ilişkin şahin mesajların verilmesi ve yeni faiz artışlarının gündemde tutulması halinde altın üzerindeki satış baskısının devam etmesi beklenebilir. Buna karşılık ekonomik büyümeye ilişkin endişelerin artması, jeopolitik risklerin güçlenmesi veya para politikasında daha temkinli mesajların gelmesi güvenli liman talebini destekleyebilir.
Bu nedenle altın piyasasında hafta boyunca yüksek oynaklık yaşanabileceği öngörülüyor.

GÜMÜŞ DE GERİLEDİ
Yeni haftanın ilk işlem gününde satış baskısı diğer değerli metallerde de görüldü.
Spot gümüş yüzde 0,7 değer kaybederek 64,02 dolara geriledi. Platin 1.796,90 dolar civarında yatay seyrederken, paladyum 1.298,80 dolar seviyelerinde sınırlı hareket etti.
Önümüzdeki günlerde değerli metal piyasasının yönünü Fed ve BOJ’un faiz kararlarının yanı sıra petrol fiyatları, ABD tahvil faizleri, dolar endeksi ve Orta Doğu’daki gelişmeler belirleyecek.