Antalya lezzetinde erkenci hasat vakti! Kilosu 60 TL: Tıkalı damarları yağ çözücü gibi açıp bağırsakları harıl harıl çalıştırıyor! Doğanın demir kralı

Yaz mevsiminin en kıymetli armağanlarından biri erkenci hasatla tezgâhlara çıkmayı bekliyor. Parlak kabuğu, buram buram gelen kokusu ve her tanesinde sakladığı şifa ile bu meyve hem sofralara renk katıyor hem de vücuda tam anlamıyla detoks etkisi sunuyor. Uzmanlara göre, içerdiği doğal enzimler sayesinde damarları adeta yağ çözücü gibi temizliyor, bağırsakları harekete geçiriyor ve demir yönünden zengin yapısıyla kansızlığa karşı güçlü bir kalkan oluşturuyor. Kilosunun 60 TL'den alıcı bulması planlansa da, sağladığı faydalara paha biçilemiyor. Peki doğanın bu “gizli kralı” ne ve neden bu kadar değerli? İşte detaylar...

İHA'dan Ayşe Çatlı'nın haberine göre, üzümü ve pekmezi ile ünlü olan Antalya'nın Akseki ilçesinde hasat mevsimi yaklaşıyor. Üzüm bağlarında koruklar kızarmaya başlarken, temmuz ayı sonunda erkenci üzümde ürün alınması bekleniyor. Geçen yıl yüksek rekolte elde eden üretici, bu yılda rekoltede yüzde 25 civarında artış bekliyor.

Antalya'nın Akseki ilçesinde 5 yıldır bağcılık ile uğraşan Enver Öztürk, 45 yıl süre ile Antalya'da esnaflık yaptığını ve iş yerini devrederek köye yerleştiğini söyledi. Öncelikle hobi olarak bağcılık yapmaya karar verdiğini anlatan Öztürk, "Akseki'nin Murtiçi Mahallesi'nde 5 yıldır bağcılıkla uğraşıyorum. 5 yıl öncesinden 45 yıl süre ile Antalya'da esnaflık yaptım. Ticareti bırakarak köyüme geldim ve hobi bahçesi şeklinde başladığım bağcılığı ilerleterek 6 dönüm araziye içerisinde Kardinal, Retglop, Antep karası , Manisa spili ve İlkeren gibi 5 çeşit üzüm çeşidinin bulunduğu yüksek sistem modern üzüm bağı yaptım" dedi.

"ON GÜN SONRA ÜZÜMÜMÜZ KESİME HAZIR"
Önümüzdeki günlerde üzümlerinin tüketici ile buluşacağını söyleyen Öztürk, "Artık son noktalarına ve sulamalarını bakımlarını yapıyoruz. Üzüm bağında 5 çeşit üzümümüz var. Kardinal, retklop, Antep karası, Manisa sipril karası, ilkeren, artık çeşitlere göre bir hafta sonra satışlara hazır hale gelecek. Bağımızda üzümler 2 ila 4 yaşında bulunmaktadır. En küçüğü bir kilo 200 gram gelmektedir. Biz bunlara çocuk gibi bakarız. Bu bizim emeğimizin karşılığıdır. Her şeyimizdir. En geç eren üzüm, redklap üzümdür. Burada 3-üç buçuk kilo gelen salkımlar olur. Bu üzümümüz Ağustos ayının sonunda sofralara girer.

"YÜZDE 25 REKOLTE BEKLENİYOR"
Geçen yılda çok iyi bir rekolte elde ettiklerini söyleyen Öztürk, "Bu yıl da geçen yıla göre ürünlerimiz yüzde 25 civarında rekolte elde edeceğiz. Geçen yıla göre üzümlerimiz hem verim, hem kalite anlamında daha güzel. Gerçi Türkiye genelinde Manisa tarafında sıkıntı varsa da bizim buralarda oraya göre bir tık daha iyi. Allah'a şükür emeğimizin karşılığını alacağız. Umudumuz o. Şu anda bir aksilik yok. Tek korkumuz tek sıkıntımız aslında kuşlar. Kuşla mücadelede sıkıntı yaşıyoruz. Kuşlardan çok dertliyiz" diye konuştu.

"AKSEKİ ÜZÜMÜ VE PEKMEZİ BİR MARKA"
Akseki üzümü ve pekmezinin bir marka olduğuna dikkat çeken Öztürk, "Bizim üzümümüz Antalya - Akseki olarak bir markayız. Pekmezimiz, üzümümüz bir markadır. Müşteriye sunduğumuzda müşteri gelip bizi tekrardan her zaman bulur. Pazar sorunumuz ve kalite anlamında markalaştık. Murtiçinde 30 yıldır yüksek sistem modern bağcılık anlamında büyük yol katledildi. Damlama sulama sistemi ile bağlarımız sulanıyor. Kalite anlamında, müşteri anlamında herhangi bir sıkıntımız yok. Antalya-Konya yolu üzerinde bir köy olduğumuz için bazı üretici arkadaşlarımız üzümlerini yol üzerinde satışta yapan oluyor. İç Anadolu'ya giden insanlar yoldan geçerken buradan üzüm alıyor. Eşine dostuna söyleyerek tavsiye ediyor. Dönüşünde bir daha alıyor" dedi.

"PAZARI MÜŞTERİ VE ALICI BELİRLER"
Üzümlerin fiyatlarının henüz netleşmediğini anlatan Öztürk, "Pazarımızın fiyatı genel anlamda müşterilerimiz belirliyor. Geçen yıl toptan 35 liraya vermiştik. Bu yıl 60 lira gibi bir fiyat söyleniyor ama pazarın belirlenmesi ayın sonuna bağlı. Pazarı müşteri ve alıcı belirleyecek. İnşallah bir ortak nokta bulacağız" diye konuştu.

"EYLÜL AYI SONUNDA PEKMEZLER KAYNAYACAK"
Kalan üzümlerini Eylül ayı sonunda bağ bozumu gerçekleştireceklerini söyleyen Öztürk, "Sonradan çıkan üzümleri ve son kalan üzümlerimizi Eylül ayı sonunda bağ bozumu yaparak pekmez yapıp tüketiciye sunacağız" şeklinde konuştu.
Pekmeziyle ünlü Antalya'nın Akseki ilçesinde eski kütük sistem bağcılığın yerini yüksek sistem bağcılık aldı. Bölgede 1990 yılından itibaren yeniden canlanan bağcılık günümüzde 25 bin dekarlık alana ulaştı. Yüksek sistem bağcılık Akseki merkez olmak üzere, Taşlıca/Mur

ÜZÜMÜN FAYDALARI NELERDİR?
Tatlı, sulu ve lezzetli bir meyve olan üzüm, sadece serinletici bir atıştırmalık değil; aynı zamanda şifa dolu bir besin kaynağı. Hem taze hem kuru formuyla sofralarda yer bulan üzüm, içerdiği vitaminler, mineraller ve antioksidanlar sayesinde bağışıklıktan kalp sağlığına kadar pek çok alanda vücuda destek oluyor. Üzüm üzerine yapılan bilimsel araştırmalar da bu küçük meyvenin büyük faydalarını net şekilde ortaya koyuyor.

BESİN DEĞERLERİ YÜKSEKTİR, DEMİRLE DOLUDUR
Üzüm; A, C ve K vitaminleri ile potasyum, demir ve kalsiyum gibi mineraller açısından oldukça zengin bir meyvedir. Ancak onu diğerlerinden ayıran en büyük özelliği, içerdiği resveratrol adlı güçlü bir antioksidandır. Bu madde, üzümün kabuğunda ve çekirdeğinde bolca bulunur ve hücre yenilenmesini destekleyerek yaşlanmayı geciktirir.
Diyetisyen Dr. Emine Yıldız:
“Üzüm, özellikle kırmızı ve mor türleriyle antioksidan içeriği yüksek olan bir meyvedir. Resveratrol, kalp damar sistemine koruyucu etkisiyle öne çıkıyor. Günde bir avuç çekirdekli üzüm yemek, damar sağlığını korumada destekleyici olabilir.”

KALP VE DAMAR SAĞLIĞINI KORUR
Yapılan birçok çalışma, üzümdeki flavonoid ve polifenollerin “kötü kolesterol” (LDL) seviyesini düşürdüğünü ve “iyi kolesterol” (HDL) seviyesini artırdığını göstermektedir. Bu etkiler, damar tıkanıklığını önlemeye yardımcı olur.
Harvard Medical School tarafından yayımlanan bir araştırmada, üzüm kabuğundaki resveratrolün, kan damarlarını genişletici etkisinin olduğu ve böylece kan basıncını dengelediği belirtilmiştir.

HAFIZAYI GÜÇLENDİRİP BEYNİ KORUR
Üzümdeki antioksidan bileşikler, beyin hücrelerini serbest radikallerin zararından korur. Özellikle yaşla birlikte gelen bilişsel gerilemeyi yavaşlattığı düşünülmektedir.
Nörolog Dr. Tuba Demirtaş:
“Üzüm, beyin sağlığına katkı sağlayan polifenol içeriği sayesinde bilişsel işlevlerin korunmasında yardımcı olabilir. Özellikle yaşlı bireylerde üzüm tüketiminin düzenli hale getirilmesi, Alzheimer gibi nörolojik hastalıklara karşı destekleyici olabilir.”

KEMİKLERİ GÜÇLENDİRİR
K vitamini ve kalsiyum içeriği sayesinde üzüm, kemik sağlığı için de önemli bir besindir. Özellikle çocuklar, menopoz sonrası kadınlar ve ileri yaştaki bireyler için üzüm tüketimi kemik yoğunluğunu destekleyici etki sağlayabilir.
SİNDİRİMİ RAHATLATIR, KABIZLIĞI ÖNLER
Üzüm, lif açısından zengin bir meyvedir. Bağırsak hareketlerini destekleyerek sindirim sistemine katkıda bulunur. Aynı zamanda içerdiği doğal asitler, mideyi yormadan hafif bir temizleyici etki sunar.
CİLT VE GÖZ SAĞLIĞINI DESTEKLER
Üzüm, özellikle kırmızı türleri, yaşlanma karşıtı cilt bakım ürünlerinde sıkça kullanılan resveratrol maddesi nedeniyle güzellik dünyasında da tercih ediliyor. Cildi içten besleyerek elastikiyetini korumasına yardımcı olur. Ayrıca içerdiği lutein ve zeaksantin, göz sağlığını koruyan doğal karotenoidlerdir.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Üzüm şeker içeriği yüksek bir meyvedir, bu nedenle diyabet hastalarının porsiyon kontrolüne dikkat etmesi önerilir.
Kuru üzüm, taze üzüme göre çok daha yoğun şeker içerdiğinden, kilo kontrolü yapanlar için ölçülü tüketilmelidir.
GÜNDE NE KADAR ÜZÜM TÜKETİLMELİ?
Ortalama bir birey için günde 1 küçük salkım (yaklaşık 1 avuç ya da 150–200 gram) üzüm, sağlığa faydalı doz olarak kabul edilir. Taze üzüm tüketimi mevsimindeyse öncelikli tercih olmalıdır.