Aydın'dan Almanya'ya kilo kilo satılıyor! Türkiye'nin sarı altını: Kolesterolü sıfırlayıp tıkalı damarları yol gibi açıyor!

Sağlığımız için faydalı pek çok besin kaynağı bulunuyor. Bir besin var ki Türkiye'nin sarı altını olarak biliniyor, sağlığa yararları ise saymakla bitmiyor. Bu besinin düzenli tüketimi, kolesterolü düşürme, damarları açma gibi vücut için birçok olumlu etkiyi de beraberinde getirdiği görülüyor. Aydın'dan yayılan o lezzet Almanya'ya da kilo kilo satılıyor! İşte Aydın'ın mucizesi o besinin faydaları...

Aydın’ın önemli tarım ürünlerinden olan ve ‘sarı altın’ olarak bilinen zeytinyağı ve zeytinin ihracatı Almanya pazarında güçlenirken, zeytin ve zeytinyağı sektörü yüzde 24’lük artışla Almanya’da ihracatını en çok artıran üç sektör arasında yer aldı. www.posta.com.tr

İncir, zeytin ve zeytinyağı gibi önemli ihracat ürünlerine sahip olan Aydın’ın ihracat rakamları her geçen yükselmeye devam ederken, zeytin ve zeytinyağı sektörü de ihracat ağını her geçen gün genişletiyor. Bu çerçevede Almanya’da da ihracatını yüzde 24 artıran zeytin ve zeytinyağı sektörü, Almanya’daki ihracatını en çok artıran üç sektör arasında yer aldı. Türk ihraç sektörlerinin en çok ihracat yaptığı ülkeler listelerine bakıldığında zeytin ve zeytinyağı sektörünün en çok ihracat yaptığı 3. ülke Almanya oldu.

Almanya’ya yapılan ihracat tablosuna göre zeytin ve zeytinyağı sektörü Almanya’ya 2022 yılında 10 milyon 114 bin 514 dolar ihracat yaparken, 2023 yılında 11 milyon 342 bin 463 dolar ihracat rakamına ulaştı.

KALBİ KORUR, KOLESTEROLÜ BİTİRİR
Zeytinyağı, doymamış yağ asitleri bakımından zenginlik gösterip kolesterol seviyelerini dengelemeye yardımcı oluyor. Düzenli tüketiminde kalp sağlığını korumayı ve kalp-damar hastalıkları riskini azaltmayı sağlayan doğal zeytinyağı, kolesterol hastaları için de kurtarıcı oluyor.
Damarlarda biriken sağlıksız, doymamış yağ asitlerini çözen ve kolesterol seviyelerini düşüren saf zeytinyağı, sağlıklı bir şekilde yaşamınızı sürdürmenize de olanak sağlıyor.

ANTİOKSİDAN DEPOSUDUR
Zeytinyağı, E vitamini ve fenolik bileşikler gibi güçlü antioksidanlar içeriyor. Bu antioksidanlar vücuttaki serbest radikallerle savaşarak hücresel hasarı önlüyor ve yaşlanmayı geciktirici etki gösteriyor.

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR
Zeytinyağı, bağışıklık sistemini güçlendiren ve iltihaplanmayı azaltan anti-enflamatuar özellikler gösteriyor. Bu özellikler, enfeksiyonlarla savaşmaya ve hastalıklara karşı vücudu korumaya yardımcı oluyor.

SİNDİRİMİ DESTEKLER, KABIZLIĞI BİTİRİR
Zeytinyağı, sindirim sistemini iyileştirici özelliklere sahip oluşu ile de dikkat çekiyor. Özellikle saf ve doğal olan zeytinyağı, sindirim enzimlerinin salgılanmasını artırabiliyor, kabızlığı önlüyor ve sindirim sistemi sağlığını destekliyor.

GÜZELLİĞİMİZİ DE ONA BORÇLUYUZ
Zeytinyağı, cilt ve saç için doğal bir nemlendirici ve besleyici olarak da biliniyor. Pek çok güzellik reçetesi içerisinde yer alan bu besin, nemlendirme ve hem saç hem de cilt derisini güçlendirme amacıyla kullanılıyor. Antioksidanlar içeriği cildin genç ve sağlıklı kalmasına yardımcı olurken, saçlara parlaklık kazandırıyor.

DOĞAL ZEYTİNYAĞI NASIL TÜKETİLMELİ?
Zeytinyağı, salatalarınıza sağlıklı bir lezzet katar. Salata sosu olarak kullanarak hem lezzetini artırabilir hem de besin değerini yükseltebilirsiniz.

Yüksek kaliteli zeytinyağı, düşük sıcaklıklarda pişirme ve kızartma için uygundur. Yüksek ısıya dayanıklı olmayan ekstra sızma zeytinyağını tercih ederek yemeklerinizi daha sağlıklı hale getirebilirsiniz.
Bir dilim tam buğday ekmeği üzerine sade zeytinyağı gezdirerek veya doğrudan kaşıkla alarak günlük porsiyonunuzu tüketebilirsiniz.

Doğal saf zeytinyağı, sağlıklı bir yaşam tarzının önemli bir parçası olabilir. Ancak, herhangi bir besin maddesinde olduğu gibi, dengeli ve ölçülü tüketmeye dikkat etmek önemlidir.

ZEYTİNYAĞININ DOĞAL OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?
- Koku ve tat: Doğal zeytinyağı, zengin bir meyvemsi kokuya ve meyvemsi bir tada sahiptir. Sahte veya işlenmiş zeytinyağları genellikle nötr veya kimyasal bir koku ve tat içerebilir.
- Renk: Doğal zeytinyağı, yeşilimsi altın sarısı veya yeşilimsi bir renge sahip olmalıdır. Rengin çok soluk veya yapay görünmesi, işlenmiş veya sahte zeytinyağı olabileceğini gösterebilir.
- Berraklık: Doğal zeytinyağı, berrak veya hafif bulanık olabilir, ancak kaliteli bir görünüme sahip olmalıdır. Çok bulanık veya tortulu bir görünüm, yağın kalitesiz veya işlenmiş olabileceğini gösterebilir.
- Saflık sertifikası: Güvenilir üreticiler ve markalar, ürünlerinin doğal ve saf olduğunu belgeleyen sertifikalar sunarlar. Bu sertifikalar, ürünün belirli kalite standartlarına ve doğrulama süreçlerine uygun olduğunu gösterir.