09 Şubat 2025 - 08:40 | Son Güncelleme:
'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (09 Şubat 2025)
1

Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak işkembe çorbası tarifi, pirzola tarifi, iç pilav tarifi ve kadayıf sarma tarifi.
09 Şubat 2025 - 08:40 | Son Güncelleme:
2

'BUGÜN NE PİŞİRSEM' DİYENLERE GÜNÜN MENÜSÜ
Yeni lezzetler ve şık sunumlar konusunda bugün işkembe çorbası tarifi, pirzola tarifi, iç pilav tarifi ve kadayıf sarma tarifi var.
3

İŞKEMBE ÇORBASI TARİFİ
İşkembe çorbası malzemeler:
- 1 kg temizlenmiş işkembe
- 7 diş sarımsak
- Yarım çay bardağı sirke
- 1,5 litre su
- 4 yemek kaşığı un
- Sıvı yağ
Terbiyesi için:
- 2 yemek kaşığı un
- 1 yumurta sarısı
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- Yarım limon suyu
İŞKEMBE ÇORBASI YAPILIŞI:
- İşkembeler bir saat boyunca sirkeli suda bekletilir ve küp şeklinde doğranır.
- Doğranan işkembeler için tencereye 1.5 litre su eklenir ve içerisinde atılan işkembeler pişirilir.
- Ayrı bir tencerede sıvı yağ ile 4 yemek kaşığı un kavrulur.
- Haşlanan işkembenin soğumuş suyu kavrulan una topaklanmaması için azar azar yedirilerek konur.
- İşkembeler bu karışıma dökülür, kaynatılır.
- 15 dakika kaynatılan işkembeye arzu edilen miktarda sarımsak dövülür ve sirke ile birlikte çorbaya konur.
- Çorbayı ocaktan almadan hemen önce terbiyesi hazırlanır.
- Bunun için, yumurta sarısı, yoğurt, limon suyu ve un çırpılır yavaş yavaş çorbaya ilave edilir.
- 10 dakika daha kaynatılır. Dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.
4

PİRZOLA TARİFİ
Pirzola malzemeler:
- 8 adet kuzu pirzola
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 dal biberiye
- 1 çay kaşığı iri çekilmiş deniz tuzu
- 1/2 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber
Pirzola sosu için:
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 diş sarımsak
- 1 adet rendelenmiş limon kabuğu
- 4 dal maydanoz
- 4 dal taze kişniş
PİRZOLA YAPILIŞI:
- Kuzu pirzolaları derin bir karıştırma kabına alın. Zeytinyağı, biberiye ve taze çekilmiş tane karabiber ilavesiyle harmanlayın.
- Oda ısısında marine olan pirzolaları, üzerine deniz tuzu serptikten sonra önceden ısıtılmış döküm tavada ve yüksek ateşte 2-3 dakika mühürleyin.
- Dış kısmında bir kabuk oluşan ve mühürlenen pirzolaları önceden ısıtılmış sıcak fırın kabına yan yana yerleştirin. Önceden ısıtılmış 170-
- 180 derece fırında, 10-12 dakika aralığında fırınlayıp damak tadınıza uygun olan pişirme oranına getirin.
- İsteğe bağlı servis esnasında kullanacağınız sos için; ayıklanmış taze kişniş ve maydanoz yapraklarını incecik kıyın. Rendelenmiş limon kabuğu, sarımsak ve zeytinyağı ilavesiyle karıştırın.
5

İÇ PİLAV TARİFİ
İç pilav malzemeler:
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 su bardağı pirinç
- 1 adet soğan
- 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
- 2 yemek kaşığı kuş üzümü
- 2 yemek kaşığı toz şeker
- Yenibahar
- Tarçın
- Tuz
- Karabiber
- Zeytinyağı
- 3 su bardağı su
İÇ PİLAV YAPILIŞI:
- Bir pilav tenceresinde zeytinyağını koyup ısıtın, ardından soğanı ekleyin pembeleşinceye kadar kavurun.
- Dolmalık fıstığı ekleyip kavurmaya devam edin.
- Pirinci ekleyin, tuz ilave edip kavurun.
- Suda yumuşamış kuş üzümlerinin suyunu sıkıp ekleyin, ardından baharatlarını ekleyin ve karıştırın.
- Son olarak su ve şekeri ilave edip karıştırdıktan sonra tencerenin kapağını kapatıp yüksek ateşte kaynamaya bırakın.
- Ardından pilavın suyunu iyice çekene kadar 15 dakika kısık ateşte pişirdikten sonra kapağını açın, kağıt havlu koyup yeniden kapağını kapatıp demlendirin.
- Bir pilav tenceresinde zeytinyağını koyup ısıtın, ardından soğanı ekleyin pembeleşinceye kadar kavurun.
- Dolmalık fıstığı ekleyip kavurmaya devam edin.
- Pirinci ekleyin, tuz ilave edip kavurun.
- Suda yumuşamış kuş üzümlerinin suyunu sıkıp ekleyin, ardından baharatlarını ekleyin ve karıştırın.
- Son olarak su ve şekeri ilave edip karıştırdıktan sonra tencerenin kapağını kapatıp yüksek ateşte kaynamaya bırakın.
- Ardından pilavın suyunu iyice çekene kadar 15 dakika kısık ateşte pişirdikten sonra kapağını açın, kağıt havlu koyup yeniden kapağını kapatıp demlendirin.
6

KADAYIF SARMA TARİFİ
Kadayıf sarma tatlısı malzemeler:
- 650 gram kadayıf
- 400 gram yakın çekilmiş ceviz (ne çok ince nede çok iri çekilmeyecek)
- Kadayıf sarma üzeri için:
- 200 gram margarin
- 100 gram tereyağı
Kadayıf sarma şerbeti için:
- 6 su bardağı şeker
- 6 su bardağı su
- Yarım limon
- 1 kaşık margarin (parlak olması için)
KADAYIF SARMA YAPILIŞI:
- Sarma işlemine başlamadan önce kadayıflarımızı tel tel oluncaya dek didikleyip yeteri kadarını avuç içimize alıp cevizini de koyup yaprak sarması sarar gibi saralım.
- Margarinle yağlamış olduğumuz tepsiye sarma işlemi bitip tepsiniz doluncaya kadar devam edelim.
- Daha sonrada margarini ve tereyağını pembeleşinceye kızartıp her birinin üzerine kaşık kaşık döküp 175 derece önceden ısıtılmış fırına verelim.
- Kızarmaya yakın derecesini 150'ye düşürelim.
- Nar gibi kızarınca da fırından çıkartıp, ılımasını bekledikten sonrada önceden hazırladığımız şerbetini ılık olarak dökelim.
- Tatlıyı 1 gün öncesinden yapmışsanız, tatlı soğuktur. Şerbeti üzerine sıcak sıcak dökebilrisiniz.
- Eğer siz hemen yapıp pişirdikten sonra dökmek isterseniz de tatlıda şerbeti de elimizi yakmayacak şekilde ılık olacak.
- Şerbetin koyuluğu da şerbet kaynarken belli bir süre sonra kabarcıklanmaya başlar, işte o an kaşığınızı şerbete sokup çıkardıktan sonra kaşıkta kalan şerbet kaşığa bulaşıyorsa olmuş demektir.