"Bugün ne pişirsem" diyenlere günün menüsü (14 Mayıs 2025)

Bugün sofranızı şenlendirecek, hem pratik hem de nefis tariflerle karşınızdayız. Akşam yemeğinizi keyifle hazırlayıp, sevdiklerinizle paylaşırken, her lokmada mutluluğunuzu artıracak tariflerle sofranızı taçlandırın. Hazırlık süresi kısa, lezzeti ise uzun süre hafızalardan silinmeyecek. İşte, günün menüsü: Hem kolay, hem de her lokmada damak çatlatan tarifler!

'BUGÜN NE PİŞİRSEM' DİYENLERE GÜNÜN MENÜSÜ
Bugün ne pişirsem diye kara kara düşünüyorsanız, size özel harika bir menü önerimiz var! Sofranıza hem lezzetli hem de şık bir dokunuş katacak kremalı mantar çorbası, nefis tavuk kapama, hafif ve ferah havuç tarator ve tatlı krizine son verecek brownie tarifi ile karşınızdayız. Hem gözlere hem de damaklara hitap eden bu pratik tariflerle, akşam yemeğinizi keyifli bir hale getirebilirsiniz.

KREMALI MANTAR ÇORBASI TARİFİ
Kremalı mantar çorbası malzemeler
500 g kültür mantarı
2 yemek kaşığı tereyağı
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı un
4 su bardağı su
200 ml krema
Tuz
Karabiber
KREMALI MANTAR ÇORBASI YAPILIŞI
İlk olarak mantarları bol suda durulayın ve süzün. Ardından mantarları iri formda doğrayarak tereyağında 3-4 dakika soteleyin.
İnce ince ezilmiş sarımsak ve unu, mantar soteye ilave edip unun rengi dönünceye kadar kavurun.
Topaklanmaması için sürekli karıştırın ve azar azar suyu ilave edin.
Tuz ve karabiber ve istediğiniz baharatlar ile tatlandırıp kaynatın.
Son olarak koyulaşan çorbanın içerisine kremayı ilave edip kısık ateşte 7-8 dakika daha pişirin.
Pişirme işleminden sonra çorbayı ocaktan alın. Sıcak servis edin.

TAVUK KAPAMA TARİFİ
Tavuk kapama malzemeler
8 adet tavuk but
Tavuk butlarını haşlamak için 1,5 litre su
Karabiber
2 su bardağı pirinç
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı tereyağı
Pirinçleri pişirmek için tavuk suyu
TAVUKLARI SOSLAMAK İÇİN
3 yemek kaşığı yoğurt
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
1 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı tereyağı
TAVUK KAPAMA YAPILIŞI
Tavuk kapama için öncelikle tavuklar haşlanır.
Pilav için tavaya tereyağı ve zeytinyağı konur.
İçine yıkanıp suyu süzülmüş pirinçler eklenir ve hafifçe pirinçler kavrulur.
Haşlanan tavuklar bir kenara alınır.
Tavukların üzerine sürmek için sos hazırlanır.
Sos için bir kapta yoğurt, kırmızı biber, tuz ve zeytinyağı karıştırılır.
Hazırlanan karışım tavukların üzerine sürülür.
Fırına uygun fazla derin olmayan sığ bir pişirme kabının içine pirinçler dökülür.
Soslu tavuklar pirincin üzerine düzgün bir şekilde yerleştirilir.
Tavukların haşlama suyundan 4 su bardağı kadar su pirinçlerin üzerine dikkatli bir şekilde dökülür.
Tavuk butlarının aralarına tereyağı parçaları konur ve yemeğin üzeri yağlı bir kağıtla kapatılarak 200 derece fırında 30 dakika pişirilir.
Tavuk kapama piştikten sonra servise hazır hale gelir.

HAVUÇ TARATOR TARİFİ
Havuç tarator malzemeler
6 adet soyulmuş rendelenmiş havuç
3 diş sarımsak
1,5 su bardağı yoğurt
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı tuz
HAVUÇ TARATOR YAPILIŞI
Rendelenmiş havuçları bir tencereye alıp üzerine sıvı yağ dökülür.
Yumuşayana kadar kısık ateşte kavrulur.
Suyunu salıp tekrar çekmeye başlayan havuçların içine ince doğranmış sarımsaklar eklenir.
4 - 5 dakika daha kavrulan havuç ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır.
Yoğurtun içerisine tuz eklenerek iyice çırpılır. Soğuyan havuçla yoğurt karıştırılır servis etmeye hazırdır.
İpucu: Sarımsak arzuya göre yoğurda eklenebilir. Kokusu ve tadı daha yoğun olacaktır. Arzuya göre içerisine çekilmiş ceviz ve üzerine patates cipsi koyulabilir.

BROWNİE PASTA TARİFİ
Brownie pasta malzemeler
Brownie için;
3 adet yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağından 1 parmak eksik sıvı yağ
1 ,5 su bardağı süt
25 gr kakao
1 paket toz çikolata sosu
1 çay kaşığı karbonat
1 buçuk su bardağı un
İsteğe bağlı damla çikolata
Kreması için;
1 paket muzlu puding
1 paket kremşanti
İsteğe bağlı damla çikolata
Ganaj için
200 ml sıvı krema
160 gr bitter çikolata
BROWNİE PASTA YAPILIŞI
Brownie için; yumurta ve şeker 3 dk çırpılır. Sıvı yağ, süt, kakao, toz çikolata sosu eklenir ve çırpılır. Un ve karbonat eklenir tekrar çırpılır.
Büyük dik dörtgen borcam margarin veya tereyağ ile yağlanır.
Kek harcı dökülür eşit bir şekilde yayılır.
Üzerine isteğe bağlı damla çikolata serpilir.
Önceden ısıtılmış 170 derecede fırında 10-15 dk pişirilir.
Pudingli krema için; puding arkasındaki tarife göre pişirilir ve ara ara karıştırılarak soğutulur. 1 paket krem santi toz halinde soğumuş pudingle karıştırılır.
Damla çikolata kalabilirsiniz. Dolaba kaldırılır.
Pişen brownie kek iyice soğuduktan sonra kreması üzerine yayılır.
Ganaj için sıvı krema biraz ısıtılır kaynatılmamalıdır yoksa krema kesilir.
Isınan kremaya çikolata kırılıp karıştırılır çikolata tamamen eriyince kremanın üzerine dökülüp yayılır.
En az 1 saat buz dolabında dinlendikten sonra servis edilebilir.