'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (2 Haziran 2025)

Bugün ne pişirsem diye düşünenler ve pratik, enfes lezzetler arayanlar için harika bir menü hazırladık! Hem kolay yapımıyla hem de birbirini mükemmel tamamlayan tatlarıyla bu tarifler sofranızı şenlendirecek. Akşam yemeği planı yaparken kararsız kalıyorsanız, damak tadınıza uygun yuvalama çorbası, nefis karnıyarık, pilavın en güzel hali pirinç pilavı ve serinletici cacık tarifimiz tam size göre!

'BUGÜN NE PİŞİRSEM' DİYENLERE GÜNÜN MENÜSÜ
Bugün menümüzde yepyeni tatlar ve göz alıcı sunumlar var! Yuvalama çorbasından karnıyarığa, pirinç pilavından ferahlatıcı cacığa kadar enfes tariflerle sofralarınızı zenginleştirebilirsiniz.

YUVALAMA ÇORBASI TARİFİ
Yuvalama çorbası malzemeler
- Yarım kilo kuzu incik,
- Bir gece önceden ıslatılmış bir su bardağı nohut,
- 5 su bardağı su,
- 3 tane arpacık soğan,
- 1 tatlı kaşığı tereyağı,
Üzeri için;
- 1 tatlı kaşığı nane,
- 1 çay kaşığı pul biber,
- 1 yemek kaşığı tereyağı.
Yoğurtlu sos için;
- 5 yemek kaşığı süzme yoğurt,
- 1 tane yumurta,
- 1 çorba kaşığı un,
- 2.5 su bardağı su.
Minik köfte yapmak için;
- 3 yemek kaşığı kırık pirinç,
- 150 gram kadar kıyma,
- 1 tatlı kaşığı tuz,
- 1 yemek kaşığı ıslatılmış köftelik ince bulgur,
- 1 çay kaşığı karabiber.
YUVALAMA ÇORBASI YAPILIŞI
- Yoğurtlu yuvalama çorbasının hazırlanışı için;
- Öncelikle arpacık soğanlar ile 1 tatlı kaşığı tereyağı ile kavrulur.
- Daha sonra etle ilave edilerek, 5 dakika boyunca soğanlarla kavrulur. Nohutlar ve su eklenerek düdüklü tencerenin kapağı kapatılır. Su kaynadıktan sonra kapağı kapatılmalıdır. Düdük öttükten sonra tencerenin altı kısılmalı ve 15 dakika kadar beklenmelidir.
- 15 dakika sonra ocak altı kapatılarak, buharın dışarı çıkması sağlanır. Bütün buharın çıktığına emin olduktan sonra tencere kapağı açılmalıdır.
- Etin suyu süzülmelidir. Soğanlar da yemekten ayıklanarak, nohut ve etler bir arada bırakılmalıdır. Etler didiklendikten hemen sonra süzülen et suyunun içerisine didiklenmiş et ve nohutlar yeniden eklenmelidir.
- Minik köftelerin hazırlanması için;
- Pirinç sıcak su içerisinde 20 dakika kadar bekletilerek, süzülmelidir.
- Süzülen pirinç, köftelik ince bulgur ve kıyma ile karıştırılarak, rondo yardımıyla toz kıvamına getirilmelidir.
- Rondodan geçirilen pirinç ve bulgurla, un, kıyma bir kap içerisine alınarak, yoğurulmalıdır. Başka malzemeler de eklenerek, harç iyice karşına dek devam edilmelidir.
- Nohut büyüklüğünde yoğrularak, buzdolabında yaklaşık yarım saat dinlendirilmelidir.
- Yoğurtlu sosun hazırlanması için;
- Un, yumurta ve yoğurt karıştırılarak, iyice çırpılmalıdır. Az şekilde olmak üzere ölçülü suyu ekleyerek, iyice karıştırılmalıdır.
- Kaynayan et suyundan ilave ederek, karışımın ısısı dengelenmelidir.
- Yoğurtlu karışım azar azar, kaynayan et suyuna ilave edilmelidir. Bu esnada çırpma teli kullanılmalıdır. Ocak altı kısılarak, pişmeye bırakılmalıdır.
- Pişen çorbanın üzerine eritilmiş tereyağında pul biber ve nane karışımı eklenmelidir.
- Yoğurtlu yuvalama çorbası İçin püf nokta
- Yoğurtlu yuvalama çorbası yapılırken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktaları bulunmaktadır. Süzülen köftelik ince bulgur ve pirinç rondo içerisine alınmadan önce iyice süzülmesi ve iyice kurutulması, yemeğin kıvamı adına önemlidir. Bunun dışında yumurta ve yoğurtlu karışım içerisine su az bir şekilde ilave edilmezse, yumurtanın ve yoğurdun dokusu değişerek kullanılmaz hale gelecektir. Çorbanın lezzetli olabilmesi adına bu püf noktalara dikkat etmek oldukça önemlidir.
- Yoğurtlu yuvalama çorbası için servis önerisi
- Yoğurtlu yuvalama çorbası, oldukça lezzetli bir yemektir. Bununla beraber yoğurtlu yuvalama çorbasının yanında yapılabilecek yemek çeşitleri, katı yemek türleri olmalıdır. Bu şekilde dengeyi tutturmak daha kolay olacaktır. Yoğurtlu yuvalama çorbasının yanında, pirinç pilavı, mangal yemekleri gibi yemekler yapılabilir. Bu şekilde çorba daha lezzetli hale gelecektir.

KARNIYARIK TARİFİ
Karnıyarık malzemeler
- 4 tane patlıcan
- 1 kase kıyma
- 1 kaşık salça
- 1 soğan
- 1 domates
- 2 sivri biber
- Kimyon
- Karabiber
- Tuz
- Sıvı yağ
KARNIYARIK YAPILIŞI
- Patlıcanlar yıkanıp alacalı soyulur. Enine ve boyuna bölerek 4 parçaya ayrılır. Bol yağda kızartılır. Kızaran patlıcanlar tepsiye dizilir.
- İç harcı hazırlamak için kıymayı, salçayı, soğanı ve baharatları sıvı yağ ile kavurun. Tepsideki patlıcanların içini doldurup üzerine bir dilim domates ve biber koyun. 1 bardak salçalı suyu üzerine döküp 180 derece fırında 15 dakika pişirin.

PİRİNÇ PİLAVI TARİFİ
Pirinç pilavı malzemeler
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı ay çiçek yağı
- 1,5 su bardağı baldo pirinç
- 2 su bardağı sıcak tavuk suyu
- 1 adet kesme şeker
- 4 damla limon suyu
- 1/2 çay kaşığı tuz
PİRİNÇ PİLAVI YAPILIŞI
- Tereyağı ve ay çiçek yağını geniş tabanlı bir pilav tenceresinde kızdırın.
- Berrak bir su çıkana kadar soğuk suda yıkadığınız pirincin fazla suyunu süzdürün.
- Şeffaf bir görünüm alana kadar pirinçleri kavurmaya başlayın.
- Pirinçlerin tane tane olması ve beyazlığını koruması için esmer şeker ve taze sıkılmış limon suyunu ilave edin.
- Sıcak tavuk suyunu katıp tuzla tatlandırın.
- Sadece bir kez tahta bir kaşıkla karıştırdığınız pilavı, kapağını kapattığınız pilav tenceresinde kısık ateşte 10-12 dakika pişirin.
- Sürenin sonunda pirinçler uzayıp suyunu çektiğinde pilavın üzerine kağıt havlu örtün, kapağını kapatın.
- Arzuya göre tencereyi de nemli bir mutfak beziyle sarıp demlenmesi için bir kenarda bekletin.

CACIK TARİFİ
Cacık malzemeler
- 3 su bardağı yoğurt
- 1,5 su bardağı soğuk su
- 4 adet orta boy salatalık
- 2 diş sarımsak
- 1 çay kaşığı tuz
- 1/4 demet dereotu
Cacık servisi için:
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı (isteğe bağlı)
- 1 tatlı kaşığı sirke (isteğe bağlı)
- 1 tatlı kaşığı kuru nane (isteğe bağlı)
CACIK YAPILIŞI
Yıkanan salatalıkların uç kısımları kesilir ve alacalı soyulur. Salatalıklar küçük küpler halinde kesilir veya rendenin büyük kısmında rendelenir. Küçük parçalar halinde kesilen sarımsağa tuz eklenir ve iyice dövülür. Dereotu incecik kıyılır. Salatalıklar, sarımsak ve dereotu yoğurda eklenir. Azar azar eklediğiniz suyla karıştırarak istediğiniz kıvamı elde edin. Servis ederken zeytinyağı, sirke, nane ekleyebilirsiniz.