Bugün ne pişirsem diyenlere günün menüsü (25 Ocak 2025)

Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak mantı çorbası tarifi, etli nohut yemeği tarifi, şehriyeli pirinç pilavı tarifi ve tiramisu tarifi.

'BUGÜN NE PİŞİRSEM' DİYENLERE GÜNÜN MENÜSÜ
Yeni lezzetler ve şık sunumlar konusunda bugün mantı çorbası tarifi, etli nohut yemeği tarifi, şehriyeli pirinç pilavı tarifi ve tiramisu tarifi var.

MANTI ÇORBASI TARİFİ
Mantı çorbası malzemeleri:
2 su bardağı veya daha az küçük şekilli mantı (hazır veya el yapımı olabilir)
1 adet küçük boy soğan
1 su bardağı pişirilmiş nohut
Domates salçası
Sıvı yağ ve tereyağı karışımı
Tuz, nane ve isteğe göre pul biber
MANTI ÇORBASI YAPILIŞI:
Orta boy bir tencere içerisine 2 kaşık sıvı yağ ve 1 kaşık tereyağı ekleyin ve önceden ince ince doğramış olduğunuz soğanları ekleyerek karıştırın.
Karışımın içerisine domates salçası da ekleyerek daha sonra 4 su bardağı sıcak su ile kaynamaya bırakın.
Eğer hazır mantı kullanıyor iseniz pişirme süresini istediğiniz yumuşaklık ve pişme seviyesine göre ayarlamanız gerekebilir.
İsteğe göre içerisine 3 diş sarımsak ezerek kaynamakta olan suya ekleyebilirsiniz. Üzerine önceden hazırladığınız hazır veya el yapımı mantıları da ekleyerek karıştırın. Mantıların küçük boyutlu olmasına özen gösterin. (Hamurlaşma ve soğudukça katılaşma görülmemesi adına bu detay önemlidir.)
Mantıları da ekledikten sonra kaynamakta olan çorba içerisine nohutları ekleyin. Tuz, biber ve naneyi de karışıma kattıktan sonra kıvamı oluşuncaya kadar düşük ateşte kaynamaya bırakın.
Mantı çorbasının kıvamı oluşunca daha fazla kaynamaması ve mantıların parçalanmaması için ocaktan alın. Mantı çorbasının servisinde tercihe göre taze nane ve tekrar tereyağı ekleyebilirsiniz.

ETLİ NOHUT YEMEĞİ TARİFİ
Nohut yemeği malzemeleri:
2 su bardağı nohut
2 adet sivri biber
1 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
5 su bardağı su
4 yemek kaşığı sıvıyağ
500 gr kuşbaşı doğranmış et (opsiyoneldir, etsiz de yapabilirsiniz)
Pul biber
Karabiber
Tuz
NOHUT YEMEĞİ YAPILIŞI:
Nohutları bir gece önceden sıcak suya koyun içine biraz karbonat ekleyin. Ertesi gün süzüp iyice durulayın.
Süzdüğünüz nohutları üzerine temiz su ilave edip 20 dakika kadar haşlayın.
Eğer ki önceki geceden ıslatmadıysanız düdüklü tencerede 20 dakikalık ön pişirme yapın.
Sıvı yağı düdüklü tencereye alın. Etli yapacaksanız doğranmış etlerinizi bu yağ içerisine alıp kavurun.
Soğanı küçük küçük doğrayıp sıvı yağda etle birlikte kavurmaya devam edin.
Biberleri de soğanlarla aynı boyutta doğrayıp tencereye ekleyin ve kavurma işlemine devam edin. Daha sonra salçayı ilave edin.
Kavurma işlemini salçanın kokusu çıkana sürdürün.
Bir gece önceden ıslatıp haşladığınız nohutları, tencereye ekleyin ve nohutları ezmeden birkaç tur karıştırın.
Üzerine kaynar su, tuz, karabiber ve pul biberini ekleyin.
Düdüklü tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte pişmeye bırakın.
Nohut güzelce pişince tencerenin altını kapatın.
Nohut yemeğiniz hazır, tabağınıza alıp afiyetle tüketebilirsiniz!

ŞEHRİYELİ PİRİNÇ PİLAVI TARİFİ
Şehriyeli pirinç pilavı için malzemeleri:
2 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı sıvı yağ
2 su bardağı pirinç
Yarım su bardağı arpa şehriye
3 su bardağı sıcak su (tavuk suyu)
Tuz
ŞEHRİYELİ PİRİNÇ PİLAVI YAPILIŞI:
Pirinçler bol su ile yıkanarak, ılık tuzlu suda yarım saat kadar bekletilir.
Bu süre sonunda, tuzlu suyu akıtılır ve pirinçler sudan geçirilerek, tüm suyu süzdürülür.
Pilav tenceresinde tereyağı eritilir, sıvı yağ da eklenerek üzerine arpa şehriyeler eklenir.
Şehriyenin rengi dönene kadar kavrulur.
Pirinçler ilave edilerek, 2-3 dakika daha kavrulur.
Üzerine sıcak su eklenir ve tuzu ilave edilir.
Tencerenin kapağı kapatılarak, yüksek ateşte fazla suyu çekip pirinçler göz göz oluncaya kadar, yani pirinçlerin üzerinde su çekilip pirinçler göründüğünde kısık ateşe alın ve tamamen suyu çekene kadar pişirin.
Ocaktan aldıktan sonra, üzerine havlu kağıt koyarak kapağını tekrar kapatın ve demlenmesini bekleyin.
Pilavı güzelce karıştırdıktan sonra servis yapabilirsiniz.

TİRAMİSU TARİFİ
Malzemeleri:
Keki için:
4 adet yumurta
1 su bardağı un
1 su bardağı toz şeker
1 paket kabartma tozu
3 çorba kaşığı kakao
1 paket şekerli vanilin
Kreması için:
1 litre süt
1 yumurtanın sarısı
7 çorba kaşığı un
2 paket şekerli vanilya
250 gr labne peyniri veya 250 gr maskarpone
1 su bardağı toz şeker
Keki ıslatmak için:
1, 5 su bardağı su
2 tatlı kaşığı granül kahve (nescafe)
4 tatlı kaşığı toz şeker
Üzerine serpmek için:
Kakao
TİRAMİSU YAPILIŞI:
Keki için toz şeker ve yumurtayı 5 dakika çırpın.
Üzerine kakao, un ve kabartma tozunu ekleyin.
En son vanilyayı da ekleyip iyice karıştırın.
Yuvarlak kek kalıbına veya orta boy borcama hamuru dökün.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin.
Krema için, yumurtanın sarısı, süt, şeker ve unu bir tencereye alın iyice çırpın, ocağa alarak karıştırarak kaynatın.
Kaynamaya başladıktan sonra vanilyayı ilave edin, kısık ateşte karıştırarak 4 dakika daha kaynatıp ocaktan alın.
Ocaktan aldığınız muhallebiye labne peyniri ekleyip iyice karıştırın.
Kahveyi, su ve şekeri karıştırın.
Pasta kekini tam ortadan ikiye kesin üzerini kahvenin yarısı ile ıslatın ve ardından kremanın yarısını yayın.
Pasta kekinin diğer yarısını kremanın üzerine kapatın, aynı şekilde kahveli suyla ıslatın kalan kremayı üzerine sürün.
Tiramisu tatlısını en az 2 veya 3 saat dinlendirin üzerine kakaoyu eleyip servis yapın.