26 Aralık 2024 - 00:00
| Son Güncelleme:
'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (26 Aralık 2024)
1

Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre! İşte damak zevkinize uyacak kremalı mantar çorbası tarifi, köfteli bezelye yemeği tarifi, mevsim salata tarifi ve brownie tarifi.
26 Aralık 2024 - 00:00
| Son Güncelleme:
2

'BUGÜN NE PİŞİRSEM' DİYENLERE GÜNÜN MENÜSÜ
Yeni lezzetler ve şık sunumlar konusunda size kremalı mantar çorbası tarifi, köfteli bezelye yemeği tarifi, mevsim salata tarifi ve brownie tarifi var.
3

KREMALI MANTAR ÇORBASI TARİFİ
Kremalı mantar çorbası malzemeler
- 500 g kültür mantarı
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı un
- 4 su bardağı su
- 200 ml krema
- Tuz
- Karabiber
KREMALI MANTAR ÇORBASI YAPILIŞI
- İlk olarak mantarları bol suda durulayın ve süzün. Ardından mantarları iri formda doğrayarak tereyağında 3-4 dakika soteleyin.
İnce ince ezilmiş sarımsak ve unu, mantar soteye ilave edip unun rengi dönünceye kadar kavurun. - Topaklanmaması için sürekli karıştırın ve azar azar suyu ilave edin.
- Tuz ve karabiber ve istediğiniz baharatlar ile tatlandırıp kaynatın.
- Son olarak koyulaşan çorbanın içerisine kremayı ilave edip kısık ateşte 7-8 dakika daha pişirin.
- Pişirme işleminden sonra çorbayı ocaktan alın. Sıcak servis edin.
4

MİSKET KÖFTELİ BEZELYE YEMEĞİ TARİFİ
Misket köfteli bezelye yemeği malzemeler
- 600 gr taze bezelye (Veya 1 kutu konserve bezelye)
- 2 orta boy patates
- 1 adet soğan
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 1,5 yemek kaşığı domates salçası
- Yarım tatlı kaşığı kırmızı toz biber
- Tuz
- 1 çay kaşığı şeker
Köfte için:
- 200 g dana kıyma
- 1 adet soğan (çok küçük doğranacak)
- 1 adet yumurta
- Yarım çay bardağı ekmek kırıntısı
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- Tuz
- Karabiber, pul biber (arzu edilen diğer baharatlar)
MİSKET KÖFTELİ BEZELYE YEMEĞİ YAPILIŞI
- Köfte için tüm malzemeler karıştırılarak iyice yoğurulur.
- Misket büyüklüğünde yuvarlak şekil verilir.
- Ayrı bir tencerede yemeklik doğranmış soğan, sıvı yağ da kavrulur.
- Üzerine salça ve kırmızı toz biber eklenir.
- Daha sonra kabukları soyulup iri küpler halinde doğranmış patatesler eklenir.
- 3-4 dk. kavrulduktan sonra tuz ve üzerini geçecek kadar sıcak su eklenir.
- Kapağı kapatılarak, kaynamaya bırakılır.
- Kaynamaya başlayınca köfteler ve bezelyeler ilave edilir.
- Şeker de eklenerek karıştırılır ve kısık ateşte pişmeye bırakılır.
Piştikten sonra en az 20 dk. dinlendirilir.
5

MEVSİM SALATA TARİFİ
Mevsim salata malzemeler
- Yarım göbek kırmızı lahana
- 2 adet havuç
- 1 göbek marul veya kıvırcık
- Yarım demet roka
- Yarım demet dereotu
- Yarım demet maydanoz
- İsteğe göre 3-4 kaşık haşlanmış mısır
- Tuz
- 1 limonun suyu
- Zeytinyağı
MEVSİM SALATA YAPILIŞI
- Göbek marulu yıkayıp dörde kesin.
- Kırmızı lahanayı ince ince kıyıp bir kaba alın.
- Çok az limon suyu ve tuz ekleyip elinizle iyice ovun. Dilerseniz limon yerine elma sirkesi de kullanabilirsiniz. Bir süre tuz ve sirke ile beklemesi iyi olur. Ardından son bir kez tekrar yoğurur gibi ovmaya devam edin.
- Bu işlem sırasında elleriniz boyanabilir, dilerseniz bir mutfaklarda da kullanılan ve hareket kabiliyetinizi engellemeyen ameliyat eldivenlerinden kullanabilirsiniz.
- Havucu rendeleyin.
- Roka, maydanoz ve dereotu yapraklarını yıkayıp kurulayın.
- Salata servis tabağına göbek marul dilimlerini çiçek şeklinde yerleştirin.
- Dört yanına havucu ve kırmızı lahanayı değişimli olarak koyun.
İsteğe göre haşlanmış mısırı üzerine serpin. - Roka, maydanoz yapraklarını marulun orta kısmına yerleştirin.
Dereotu ile süsleyin. - Limon suyu ve zeytinyağını gezdirip servis yapın. Kırmızı lahanayı ayrıca sirke ile ovduysanız, sirke koymanıza gerek yok.
6

BROWNİE TARİFİ
Brownie malzemeler
- 300 gram bitter çikolata (iri parçalanmış)
- 3 adet yumurta
- 150 gram tereyağı
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı un
- 1 paket vanilya
BROWNİE YAPILIŞI
- Tereyağını minik bir sos tenceresinin içerisinde eritin.
- Eridiği gibi ocaktan alın ve tereyağınız henüz sıcakken parça parça böldüğünüz çikolataları içerisine aktarın.
- Tereyağının sıcağı ile erimesini sağlayın.
- Bir kabın içerisine yumurtaları alın, şekeri de ilave ederek güzelce çırpın.
- Çırpılan şekerle yumurtaların üzerine azar azar tereyağlı çikolatalı karışımı aktarın ve güzelce çırpmaya devam edin.
- Tüm karışımı ekleyip çırptıktan sonra un ve vanilyayı eleyerek üzerine ilave edin.
- Spatula yardımıyla tüm malzemeleri birbirine güzelce yedirin.
- Ardından yağlanmış ya da pişirme kağıdı serilmiş 20 cm'lik kare kek kalıbına hazırladığınız karışımı aktarın.
- 160 derecede önceden ısıtılmış fırında 30-35 dakika kadar pişirin.
- Üzeri hafif çatlak bir görünüm alınca fırından çıkarın ve oda sıcaklığında en az 1 saat kadar dinlendirin.
- Dinlendikçe kıvamı güzelleşecektir.
- Dinlendikten sonra dilimleyerek servis edebilirsiniz.