Bugün ne pişirsem diye düşünenler ve sofralarına farklı, lezzetli seçenekler katmak isteyenler için harika bir menü önerisiyle geldik! Hem pratik hem de birbirini mükemmel tamamlayan tariflerle dolu bu menü, akşam yemeğinizi özel kılacak. Eğer akşam ne yiyeceğinize karar veremediyseniz, işte sizin için hazırladığımız; hem hafif hem doyurucu ezogelin çorbası, enfes mantarlı tavuk sote, bol sebzeli bulgur pilavı ve tatlı olarak da damakları şenlendirecek nefis etimek tatlısı tarifleri!
29 Mayıs 2025 - 09:18 | Son Güncelleme:
YAZI BOYUTU
2
'BUGÜN NE PİŞİRSEM' DİYENLERE GÜNÜN MENÜSÜ
Bugün sizlere hem yeni tatlar keşfetmeniz hem de sofralarınızı şık sunumlarla renklendirmeniz için harika tarifler hazırladık. Menüde; geleneksel lezzetlerin modern dokunuşuyla hazırlanan ezogelin çorbası, aromasıyla büyüleyen mantarlı tavuk sote, renkli sebzelerle zenginleştirilmiş bulgur pilavı ve tatlı olarak enfes etimek tatlısı yer alıyor. Hem pratik hem de göz alıcı bu tariflerle sofralarınızı şölene dönüştürün!
3
EZOGELİN ÇORBA TARİFİ
Ezogelin çorba malzemeleri
1 su bardağı dolusu kırmızı mercimek,
1 yemek kaşığı pirinç,
2 yemek kaşığı bulgur,
1 adet orta boy soğan,
1,5 yemek kaşığı salça,
1,5 tatlı kaşığı tereyağı,
Yarım çay bardağı zeytin yağı,
1,5 tatlı kaşığı pul biber,
1 çay kaşığı karabiber,
6 su bardağı sıcak su,
1,5 çay kaşığı tuz.
EZOGELİN ÇORBA YAPILIŞI
Öncelikle soğanları güzelce doğrayın ve düdüklüye alın. İçerisine zeytinyağı ve tereyağını ekleyerek ocağın altını açın. Bu aşamada soğanları hafifçe kavurun.
Soğanların üzerine salçayı ve yıkanmış olan mercimekleri ekleyin.
Bu şekilde malzemeleri kavurmaya devam ediyoruz.
Sıra geldi diğer malzemeleri düdüklüye eklemeye. Bu aşamada tüm baharatları, bulguru ve pirinci eklemeniz gerekmektedir.
Ayrıca eklediğiniz baharatları arzunuza göre belirleyebilirsiniz.
Son aşamaya geldiğinizde ise suyu ekleyin ve düdüklünün kapağını kapatın. Ayrıca ocağın altını da kısık seviyeye getirmelisiniz.15 dakika sonrasında ocağı kapatın ve kontrollü şekilde biraz bekleyerek düdüklünün kapağını açın.
Düdüklünün kapağını açtıktan sonra çorbayı iyice karıştırın. Bu şekilde çorba kıvamını tam anlamıyla alacaktır. Ardından ezogelin çorbasını sıcak olarak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!
Doğranmış mantarı ekleyerek tencerenin kapağını tekrar kapatın, 5 dakika kadar pişirin.
Daha sonra sıvı yağ, domates salçası ekleyerek 1-2 dakika daha pişirin.
Domates sosu, sarımsak, kekik, karabiber, pul biber ve tuzu ekleyin.
Kavurma işlemi bitince altını kapatın ve servis edin. Afiyet olsun!
5
SEBZELİ BULGUR PİLAVI TARİFİ
Sebzeli bulgur pilavı malzemeleri
5 yemek kaşığı tereyağı
1 orta boy soğan
3 adet biber
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 adet kapya biber
2 su bardağı pilavlık bulgur
1 tatlı kaşığı tuz
4 su bardağı su (kaynar)
SEBZELİ BULGUR PİLAVI YAPILIŞI
Pilav tenceresine yağı alın ve eritin.
Eriyen yağın içerisine yemeklik doğranan soğanları ekleyin ve rengi değişene kadar kavurun.
Soğanların üzerine küp küp doğranan biberleri ve kapya biberi ekleyin.
Tüm malzemeleri birlikte kavurun.
Kavrulunca üzerine salçaları ekleyip kokusu çıkana kadar yeniden kavurma işlemini uygulayın.
Üzerine bulgurları ekleyip iyice karıştırın.
Üzerine kaynar suyu ekleyip tuzu ilave edip kapağını kapatın.
Bulgurlar şişip suyu çekince altını kapatıp 5 dakika dinlendirdikten sonra servis edin. Afiyet olsun!
6
ETİMEK TATLISI TARİFİ
Etimek tatlısı malzemeleri
1 paket etimek (orta boy borcama sığacak kadarını kullanmanız yeter)
Şerbeti için
1,5 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
Muhallebisi için
4,5 su bardağı süt
5 yemek kaşığı un
5 yemek kaşığı toz şeker
2 yemek kaşığı nişasta
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı tereyağı ya da margarin.
Üzeri için (arzuya göre)
1 paket krem şanti
1 su bardağı süt
Servis için (arzuya göre)
Çikolata sosu
Hindistan cevizi tozu
ETİMEK TATLISI YAPILIŞI
Etimek tatlısı olarak da bilinen ekmek tatlısını yapmak için öncelikle şerbetine başlamak gerekir.
2 su bardağına 1,5 su bardağı toz şeker konulur ve şerbet kaynamaya bırakılır.
Şerbet kaynadıktan sonra ocaktan alınır ve 10 dakika kadar dinlendirilir, ılımaya bırakılır.
Bu sırada etimekler orta boy bir borcama dizilir.
Eğer borcamınız daire şeklindeyse veya farklı bir şekilde servis etmek istiyorsanız, etimekleri tek parça değil, parçalayarak da dizebilir ve daha sonra dilim pasta gibi servis edebilirsiniz.
Dinlenmiş şerbet, etimeklerin üzerine dökülür. Etimekler şerbetini çekerken, muhallebi hazırlanmaya başlanır. Bunun için bir tencereye süt, şeker, nişasta ve un konulur, koyulaşıncaya kadar karıştırılır.
Muhallebi kıvamını aldıktan sonra içine vanilya ve tereyağı eklenir. Karıştırılıp ocaktan alınır.
Vanilyanın 1 dakikadan fazla pişmemesi gerekir, bu nedenle tereyağı erir erimez muhallebiyi almak gerekir.
Ardından muhallebinin biraz daha ılınması için karıştırılmaya devam edilir.
İyice kıvam alan muhallebi, şerbetini çekmiş etimeklerin üzerine dökülür ve eşit bir şekilde yayılır.
Son şeklini aldıktan sonra muhallebi dolapta dinlendirilmeye bırakılır. İyice dinlendikten ve soğuduktan sonra servis edilir.
Ekmek tatlısı genelde üzerinden biraz zaman geçtikten sonra tüketilmesi tavsiye edilen bir tatlı. Bu nedenle hemen değil, buzdolabında dinlendikten ve etimekler şerbetle, muhallebi ile iyice kıvam aldıktan sonra çok daha lezzetli olacaktır. Afiyet olsun!