'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (31 Mayıs 2025)

“Bugün ne pişirsem?” diye düşünenler ve farklı, enfes lezzetler arayanlar için harika bir menü önerimiz var! Pratik yapımı ve uyumlu tatlarıyla sofranızı şenlendirecek bu tarifler tam size göre. Akşam yemeği planınız için; hem hafif hem doyurucu süzme mercimek çorbası, enfes İzmir köftesi, kremalı mantarlı makarna ve taptaze mevsim salatası tarifleriyle lezzet yolculuğuna çıkmaya hazır olun! Damak tadınıza hitap edecek bu özel menüyü kaçırmayın.

BUGÜN NE PİŞİRSEM' DİYENLERE GÜNÜN MENÜSÜ
Bugün sofralarınıza farklı tatlar ve zarif sunumlar getirecek enfes bir menü hazırladık. Menüde, nefis süzme mercimek çorbası, klasiklerden İzmir köfte, kremalı mantar sosuyla zenginleşen makarna ve ferahlatıcı mevsim salatası tarifleri yer alıyor. Yeni lezzetler denemek isteyenler için ideal seçeneklerle dolu bu menüyü keşfetmeye ne dersiniz?

SÜZME MERCİMEK ÇORBASI TARİFİ
Süzme mercimek çorbası malzemeleri
1 su bardağı kırmızı mercimek
1 adet kuru soğan
1 adet havuç
1 adet patates
Yarım çay bardağı zeytinyağı
4 su bardağı veya et suyu
Yarım limon
Kırmızı toz biber
Pul biber
Tuz
Tereyağı
Üzeri için;
Nane
SÜZME MERCİMEK ÇORBASI YAPILIŞI
Mercimekleri yıkayıp süzün, ardından tencereye alın.
Üzerine doğranmış soğan, havuç, zeytinyağı, limon, baharat, tuz ve suyu ekleyip pişmeye bırakın.
Suyu yetersiz gelirse yavaşça ve ölçülü şekilde eklemeye devam edin.
Tüm malzemeler piştikten sonra çorbanızı blender'dan geçirin.
Daha sonra üzeri için bir miktar tereyeğını sos tenceresinde kızdırın ve dilerseniz kırmızı pul biber ve kuru nane gibi baharatlarla lezzetlendirin.
Sıcakken çorbanın üzerinde gezdirip çorbaları servis edin. Afiyet olsun!

İZMİR KÖFTE TARİFİ
İzmir köfte tarifi malzemeler
4 adet patates
4 adet yeşil biber
2 adet domates
İzmir köfte kızartmak için:
1,5 su bardağı ayçiçek yağı
İzmir köftesi için:
500 gram orta yağlı kıyma
1 adet rendelenmiş kuru soğan
3 yemek kaşığı galeta unu
1 adet yumurta
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
İzmir köfte sosu için:
2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
1 tatlı kaşığı domates salçası
2 adet rendelenmiş domates
2 su bardağı sıcak su
1/2 çay kaşığı tuz
İZMİR KÖFTE YAPILIŞI
Köfte harcı için gerekli bütün malzemeleri bir kapta birleştirin ve iyice yoğurmaya başlayın.
Hazırladığınız harçtan köfteleri yapmak için parçalar alın ve parmak şeklinde yuvarlayın.
Patatesleri kabuklarını soyup yıkayın ve elma dilimi olarak doğrayın. Domatesleri halka halka doğrayın ve biberleri ortadan ikiye bölün. Derin bir tavada ayçiçek yağını kızdırın.
Daha sonra ilk patatesleri ve sonra köfteleri kızartın. Bu arada sosunu hazırlayın. Domates salçasını ayçiçek yağında 2 - 3 dakika kavurun.
Rendelenmiş domatesleri ekleyip karıştırın. Üzerine sıcak su ve tuzu ekleyip kaynayana kadar pişirin. Kaynayınca ocağın altını kapatın.
Köfteleri ve patates dilimlerini tepsiye dizin. Aralarına domatesleri ve biberleri ekleyin.
Hazırlanan sosu üzerinde gezdirip önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 20 dakika pişirin. Afiyet olsun!

KREMALI MAKARNA TARİFİ
Kremalı makarna malzemeleri
500 gram makarna
2 diş sarımsak
400 gram krema
Tuz
Karabiber
KREMALI MAKARNA YAPILIŞI
Makarnayı paketin üzerindeki tarife uygun olarak haşlayın.
Sarımsağı ince ince kıyın. Ayrı bir tencereyi ocakta ısıtıp sarımsakları ekleyin ve hafifçe kavurun.
Ardından krema, tuz ve karabiberi ilave edin. Sos kaynamaya başladığında süzdüğünüz makarnaları sosa ekleyin ve harmanlayın.
Makarnanıza dilerseniz, somon ya da ton balığı parçaları, fesleğen yaprakları ya da kaşar veya parmesan rendesi ekleyebilirsiniz. Afiyet olsun!

MEVSİM SALATASI TARİFİ
Mevsim salata malzemeleri
Yarım göbek kırmızı lahana
2 adet havuç
1 göbek marul veya kıvırcık
Yarım demet roka
Yarım demet dereotu
Yarım demet maydanoz
İsteğe göre 3-4 kaşık haşlanmış mısır
Tuz
1 limonun suyu
Zeytinyağı
MEVSİM SALATA YAPILIŞI
Göbek marulu yıkayıp dörde kesin.
Kırmızı lahanayı ince ince kıyıp bir kaba alın.
Çok az limon suyu ve tuz ekleyip elinizle iyice ovun. Dilerseniz limon yerine elma sirkesi de kullanabilirsiniz. Bir süre tuz ve sirke ile beklemesi iyi olur. Ardından son bir kez tekrar yoğurur gibi ovmaya devam edin.
Bu işlem sırasında elleriniz boyanabilir, dilerseniz bir mutfaklarda da kullanılan ve hareket kabiliyetinizi engellemeyen ameliyat eldivenlerinden kullanabilirsiniz.
Havucu rendeleyin.
Roka, maydanoz ve dereotu yapraklarını yıkayıp kurulayın.
Salata servis tabağına göbek marul dilimlerini çiçek şeklinde yerleştirin.
Dört yanına havucu ve kırmızı lahanayı değişimli olarak koyun.
İsteğe göre haşlanmış mısırı üzerine serpin.
Roka, maydanoz yapraklarını marulun orta kısmına yerleştirin.
Dereotu ile süsleyin.
Limon suyu ve zeytinyağını gezdirip servis yapın. Kırmızı lahanayı ayrıca sirke ile ovduysanız, sirke koymanıza gerek yok.