Bursa'da kazanlarda kaynatılıyor! 672 yıllık tarif: Kemiklerdeki ağrıyı gideriyor, vücuda kolajen yüklemesi yapıyor

Bursa'nın Keles ilçesine bağlı Sorgun köyünde yılda bir kez yapılan herkesin lezzetine bayıldığı o yemek 672 yıllık tarifle misafirlere ikram ediliyor. O günden gelen yerli tohumlardan elde edilen 13 çeşit tahılla yapılan ve Dede aşı denilen yemek için binlerce kişi Sorgun köyüne akın ediyor.

Bursa'nın Keles ilçesine bağlı Sorgun köyünde yılda bir kez yapılan keşkek 672 yıllık tarifle misafirlere ikram ediliyor.
Bursa'nın gelenek ve göreneklerine bağlı Keles ilçesi Sorgun köyünde 672 yıldır bir gelenek yaşatılıyor. Köylüler her Mayıs ayının ilk haftasında o yılki mahsulleri "bereketli olsun" diye hayır yemeği yapıyor.

Yapılan bu yemek ise çok özel bir karışımdan ve yılda sadece bir kez pişiriliyor. Köydeki her haneden geçtiğimiz yıl ekip biçtikleri tahıllardan toplanıyor.
Toplanan 13 çeşit tahıl 672 yıl önceki gibi taş değirmende öğütülüyor. Öğütülen tahıllardan "Dede Aşı" denilen yemeği yaparak Bursa'nın her yerinden gelen misafirlere ikram ediyorlar.
Gelen misafirler de yılda sadece bir kez bu köyde önlerine konulan dede aşını afiyetle yiyor.

Keşkek yemeğinin faydaları nelerdir?
Buğday ve nohut yüksek miktarda posa içermesi nedeniyle sindirim sistemi için faydalıdır.
Bitkisel protein kaynağı olarak tüketilebilecek buğday ve nohut ,hayvansal protein kaynağı olan et ile birlikte tüketildiğinde protein kalitesi artabilmektedir.
Dokular ve kemikler kolajen içerir. Besin değeri yüksek, kolajen deposu olan kemik suyu selenyum, çinko kalsiyum, magnezyum ve fosfor açısından da zengindir. Kolajen pişince jelatine dönüşür. Jelatin pişmiş ve hazmı kolay bir kolajen formudur. Kolajen sağlıklı bir cilt, kaslar, eklemler, kemik yapısı için önemlidir.
