Doğum izninde kıdem detayı! Çoğu anne adayı bu hakkını bilmiyor

Çalışan anne adaylarının gebelik süreci, hem fizyolojik hem de sosyal açıdan özenle düzenlenmesi gereken bir dönem. Bu nedenle Türkiye’de doğum yapan kadın çalışanlara belirli yasal haklar tanınıyor. Kadınların hem anne olma hem de çalışma hayatını sürdürebilme dengesini kurabilmesi için sağlanan bu haklar arasında doğum izni ve kıdem tazminatı düzenlemeleri önemli bir yer tutuyor. Avukat Zühal Akbel, doğum iznine ayrılacak olan annelerin yasal haklarına dair merak ettiklerini Posta.com.tr okuyucuları için açıkladı...

Sinem Paksoy- Posta.com.tr/ Yasalar, doğum yapan çalışan kadınlara belli bir süre işe ara verme hakkı tanırken işten ayrılma ya da işten çıkarılma durumlarında ise kıdem tazminatı konusunda koruyucu hükümler devreye giriyor. Ancak pek çok kişi, bu hakların kapsamı ve kullanım şekli konusunda tam olarak bilgi sahibi değil. Anne adaylarının haklarını bilmeleri ve süreci doğru bir şekilde yönetmeleri ise son derece önemli.

16 HAFTA İZİN HAKKI MEVCUT!
Türkiye'de çalışan kadınlar için doğum izni, doğumdan önce 8 hafta ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 haftayı kapsıyor. Çoğul gebeliklerde ise doğum öncesi izin süresine 2 hafta daha ekleniyor.

Kadın çalışan isterse, sağlık durumu elverdiği takdirde doğumdan önceki 8 haftalık sürenin 3 haftasına kadar çalışabiliyor, böylece kullanmadığı bu süreyi doğum sonrası iznine ekleme hakkına da sahip oluyor. Bu düzenleme, annenin doğum sonrası süreci daha rahat geçirmesi açısından büyük bir öneme sahip.

İŞE İADE TALEBİ İSTENEBİLİR
Akbel: "Doğum izninde olmasına rağmen işten çıkarılan işçi, işçilik alacakları ve şartları sağlıyorsa işe iade talebi için işverene karşı yasal süreler içinde arabuluculuk başvurusu yapabilir bu aşamada anlaşmaya varılmaması halinde de isterse işçilik alacakları yani tazminat için ve isterse işe iade talebi ile dava açabilir." sözleriyle izin sürecinde iş akdine son verilen çalışanların işe iade talebinde bulunabileceklerini vurguluyor. Böylece anne adaylarının herhangi bir mağduriyet yaşamasının önüne geçilebiliyor.

ÜCRETSİZ İZİN KIDEM TAZMİNATINA ESAS SÜREYE DAHİL EDİLMEZ
Avukat Zühal Akbel’in aktardığına göre, kadın çalışanların doğum sonrası kullandığı 16 haftalık doğum izni süresi kıdem tazminatına esas süreye dahil ediliyor. Çünkü bu süre boyunca iş sözleşmesi devam ediyor ve çalışan, fiilen iş başında olmasa da işverenle olan hukuki bağı sürüyor. Ancak Zühal Akbel, doğum izninin ardından kullanılan ücretsiz izin süresiyle ilgili önemli bir ayrıntıya dikkat çekiyor.

Akbel’e göre, bu ücretsiz izin süresi diğer tüm ücretsiz izinlerde olduğu gibi iş sözleşmesini askıya alıyor. Bu da söz konusu dönemde çalışanın fiilen iş görmediği ve iş sözleşmesinin pasif durumda olduğu anlamına geliyor. Dolayısıyla, bu ücretsiz izin süresi kıdem süresinden sayılmıyor ve kıdem tazminatı hesabına dahil edilmiyor.

HAKLI FESİH SEBEBİ SAYILMIYOR
İşçi anne tüm yasal izinleri kullandıktan sonra çocuğuna bakmak için işten çıktığını söylemek veya çocuğa bakacak kimsesi olmadığı gerekçesi ile işten çıkmak zorunda kaldığını belirtmesi durumunda, haklı nedenle bir fesih olarak kabul edilmiyor. Bu gerekçenin haklı bir fesih olmaması nedeniyle de işçinin tazminat alması mümkün olmuyor.