Dondurulduğu an vitamini sıfırlanıyor! Portakal, greyfurt ve mandalinayı böyle tüketmek gerekiyormuş

Portakal, greyfurt ve mandalina gibi narenciye meyveleri, vitamin C açısından son derece zengin, sağlıklı besinlerdir. Bu meyvelerin faydaları, bağışıklık sistemini güçlendirmeleri, cilt sağlığını desteklemeleri ve enerji vermeleriyle bilinir. Peki, narenciyeler nasıl tüketilmeli? Portakal, greyfurt ve mandalina nasıl tüketilirse daha faydalı olur?

Özellikle kış aylarında, narenciye tüketimi daha da artar. Ancak çoğu kişi, meyve suyu yaparak veya dondurarak bu besinleri saklamak isteyebilir. Fakat bu işlemler, içeriklerinde bulunan vitaminlerin kaybolmasına yol açabilir. İşte meyvelerin doğru tüketimleriyle ilgili merak edilenler...

DONDURMADAN TAZE TAZE TÜKETİLMELİ
Meyve suyu yapmak, narenciye meyvelerinin lezzetini yoğunlaştırsa da aslında vitamin kaybına neden olabilir. Özellikle portakal, greyfurt ve mandalina gibi vitamin C kaynağı meyvelerin suyunu sıkıp tüketmek, onların sahip oldukları besin değerlerinden büyük oranda feragat etmek anlamına gelir.

Çünkü meyve suyu sıkıldığında, meyvenin lifli yapısı kaybolur ve bunun sonucunda sindirim sistemine katkı sağlayacak olan lifler de yok olur. Ayrıca, bu işlem sırasında vitamin C’nin bazı kısımları oksidasyona uğrar ve azalır. Yani, vitamin değerlerinin büyük bir kısmı kaybolur.

HÜCRE YAPISI BOZULUYOR
Dondurmak ise başka bir tehlike arz eder. Meyve dondurulduğunda, hücre yapıları bozulur ve bunun sonucunda içerdiği vitaminler de azalabilir.

Portakal gibi asidik meyveler dondurulduklarında, içerdikleri besin öğelerinin daha az verimli hale gelmesine neden olurlar. Bu durum, vitamin C’nin yanı sıra meyvelerdeki diğer besin maddelerinin de kaybolmasına yol açar. Dondurulmuş meyve, taze meyve kadar besleyici olamaz.

KABUKLARI DA OLDUKÇA BESLEYİCİ
Bunların yanı sıra, narenciye meyvelerinin kabukları da oldukça besleyicidir ve genellikle göz ardı edilir. Bu kabuklar, içerdiği flavonoid ve diğer antioksidanlarla sağlık için oldukça faydalıdır.

VİTAMİNİ TAM ALIN
Ancak meyve suyu ve dondurulmuş meyve kullanıldığında bu kabuklar tüketilmez ve böylece bu faydalı bileşiklerden de mahrum kalınmış olur. Bu sebeple, narenciye meyvelerini meyve olarak tüketmek, tüm besin öğelerini tam olarak almak açısından daha sağlıklıdır.

Ayrıca, meyve olarak tüketilen narenciyeler, daha uzun süre tok tutar. Çünkü meyvelerin içerisinde bulunan lifler, sindirimi yavaşlatır ve dolayısıyla uzun süreli enerji sağlar.

Dondurulmuş veya sıvı hale gelmiş meyve, sindirim sürecini hızlandırabilir ve bu da daha hızlı açlık hissine yol açabilir. Bu nedenle, narenciye meyvelerini tam olarak tüketmek, vücudunuzun onlara daha iyi tepki vermesini sağlar.