Düne kadar yüzüne bakan yoktu, bu yıl altın değerinde! Geçen yıl 5 liraydı, bu yıl tarlada tam 5 katına fırladı!

Her mutfağın vazgeçilmezi, sofraların baş tacı olan patateste bu yıl tarlalardan çok konuşulacak, ezber bozan bir haber geldi! Türkiye'nin en önemli patates üretim üslerinden biri olan Sandıklı'da, 800'ün üzerinde üreticinin gece gündüz demeden emek verdiği dev hasat dönemi resmen başladı. Ancak bu yıl durum çok başka...

Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesinde yaklaşık 4 ay boyunca kesintisiz şekilde sürecek olan patates hasadı resmen başladı. Bu yıl patatesin tarladaki kilogram fiyatının 20 ile 25 lira arasında alıcı bulması, bölgedeki patates üreticilerinin yüzünü güldürdü.

Türkiye'nin en önemli ve büyük patates üretim merkezlerinden biri olan Sandıklı ilçesinde, merakla beklenen hasat dönemi geçen hafta itibarıyla başladı. Tarlada özel söküm makineleriyle titizlikle topraktan çıkarılan patatesler, işçiler tarafından özenle çuvallara dolduruluyor.

Satışa tamamen hazır hale getirilen bu kaliteli patatesler, kamyonlara yüklenerek başta İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa gibi ülkenin pek çok büyük ve gelişmiş iline nakledilmek üzere yola çıkarılıyor. İlçede aktif olarak faaliyet gösteren 800'ün üzerinde patates üreticisi, bu yıl toplamda 35 bin dekar alanın üzerinde oldukça büyük bir patates ekimi gerçekleştirdi. Geçen yıl tarlada kilogram fiyatı sadece 5 liradan alıcı bulan patateslerin, bu yıl kilogramının 20 ila 25 liraya kadar yükselerek satılması üreticinin yüzünü güldürdü. İlçede hummalı bir şekilde süren patates hasadının tam 4 ay boyunca devam etmesi bekleniyor.

Sandıklı'da üretim yapan patates üreticilerinden Necati Aydoğan, hasat alanında yaptığı açıklamada, "Hasada bugün itibarıyla başlamış bulunuyoruz. Verimimiz çok şükür gayet güzel. Fiyatlarımız da şu an için 20 ila 25 lira bandında seyrediyor. Çiftçinin yüzü bu sene patates üreticisi olarak çok şükür güldü. Soğanda da durum aynı şekilde, fiyatlar benzer seviyelerde seyrediyor. Soğanda gümrük vergisi biraz aşağıya düşürüldü.
Patateste ise böyle bir uygulamayı kesinlikle beklemiyoruz. Fiyatlar eğer bu seviyelerde seyretmeye devam ederse çiftçinin yüzü her zaman gülecektir. Verimimiz bu sene dekarda 4 ile 5 ton arasında değişiklik gösteriyor. İç Anadolu Bölgesi de hasada henüz yeni başladı. Patateste doğru bir üretim planlaması yapıldığı sürece üreticimiz her zaman iyi para kazanır. Ama ne yazık ki böyle inişli çıkışlı yıllar da piyasada her zaman oluyor" şeklinde konuştu.

Bir diğer patates üreticisi Yusuf Aydoğan da üreticinin bu sene yüzünün güldüğünü açıkça belirtirken, piyasaya ve üretime dair çok kritik bir uyarıda bulundu. Yusuf Aydoğan, "Üreticilerimiz ne yazık ki bazen kendi çapından, kendi kapasitesinden çok daha fazla patates ekimi yapıyor.

Bu durumun hem piyasada genel olarak bize zararı dokunuyor hem de üretici kendi kendini mali olarak batırıyor. Üreticilerimiz kesinlikle kendini batırmayacak kadar, yani sadece kendi gücü neye yetiyorsa o kadar ekim yapsın. Patates üreticisi bazen gücünün tam on katı patates ekiyor.

Ürün para etmediği zaman da ne yazık ki tamamen batıyor" diyerek düşüncelerini dile getirdi.