Faydalı diye kase kase içiyorduk ama adeta zehir deposuymuş! Bu çorbayı içerken 50 kere düşünün: İçtiğiniz anda kalp hastası olabilirsiniz

Sakatat çorbaları, özellikle hastalık dönemlerinde sık sık tercih ediliyor. Alternatifler arasında yer alan kelle paça ve işkembe; kıkırdak, kemik ve bağ dokusu içeren geleneksel çorbalardır. Yüksek kolajen içeriğiyle cildin sağlığı desteklediği düşünülerek bol bol içiliyor. Besleyici ve doyurucu gibi özelliklere sahip olduğu için sofralardan eksik edilmiyor. Fakat uzmanlar tarafından yapılan açıklamaya göre gerçek tam olarak böyle olmayabilir. Alanında başarılı isimlerin paylaştıkları bilgilere göre bu tür çorbaları sık sık içmek, beraberinde bazı sağlık problemlerini getirebiliyor. Peki, bu çorbaları çok fazla içmek neden zararlı olabilir?

Sakatat çorbaları; yüksek kolestrol ve doymuş yağ içeriyor. Aşırı tüketim, kalp sağlığı üzerinde olumsuz etkilere neden olabiliyor. Kan basıncını artırmak ve hipertansiyon riskini tetiklemek gibi zararlı da bulunuyor. İşte tüm detaylar…

GEBELER BU ÇORBADAN UZAK DURMALI!
Sakatatların içeriğinde yüksek miktarda toksin üreten bakteriler bulunuyor. Bu zararlı toksinler, hamilelik döneminde bebekte ciddi zararlara yol açıyor. Bundan dolayı da özellikle hamilelik dönemindeki kadınların sakatat çorbalarından uzak durması gerekiyor.

KELLE PAÇA HER DERDE DEVA OLMAYABİLİR
Uzmanlar, kelle paça çorbasıyla ilgili ciddi uyarılarda bulundular. Sakatat grubunda olan kelle paçanın içerisinde bol miktarda yağ bulunuyor. Bundan dolayı aşırı miktarda tüketildiği zaman vücuttaki kolesterol seviyesinin yükselmesine neden oluyor.

Kelle paçayı bol bol içmenin zararı, kolesterol ile sınırlı kalmıyor. Aynı zamanda damarların sertleşmesine ve tıkanmasına da yol açıyor. Bu sağlık problemleri, süreç içerisinde felç ve kalp krizi gibi hastalıkları da tetikliyor.

İŞKEMBE ÇORBASINA DA DİKKAT EDİLMELİ!
Her yemeğin tüketimi, belli bir miktarda olmalıdır. Uzmanlar, sakatat çorbalarının faydası olsa da aşırı miktarda tüketildiği zaman beklenmedik olumsuz etkilerinin olabileceğine dikkat çektiler. Bu çorbalardan biri de işkembe çorbası oluyor.

Çok fazla miktarda işkembe çorbası içmek, kolesterol probleminin yaşanmasına yol açıyor. Bu sebeple kolesterol rahatsızlığı olan ya da olmayan kişilerin tüketim sırasında belli bir miktarı geçmemesi gerekiyor.

YAZ AYLARINDA İÇEBİLECEĞİNİZ LEZZETLİ VE HAFİF ÇORBA TARİFİ
Malzemeler:
- 1 adet tavuk göğsü
- 1 litre tavuk suyu veya su
- 2 yemek kaşığı un
- 1 su bardağı yoğurt
- 2 yemek kaşığı tereyağı veya sıvı yağ
- 1 adet büyük boy havuç
- 1 adet büyük boy patates
- Yarım su bardağı bezelye (isteğe bağlı)
- Tuz
- Kuru nane

YAPILIŞI:
- Tavuk göğsünü tencereye alın ve üzerini geçecek kadar su ilave ederek haşlayın. Haşlanan tavuk göğsünü didikleyin.
- Ayrı bir tencerede unu kavurarak hafif pembeleştirin.
- Tavuk suyunu veya suyu yavaş yavaş ekleyerek karıştırın ve kaynamaya bırakın.
- Havucu ve patatesi küp şeklinde doğrayın.
- Kaynayan çorbaya havuç ve patatesi ekleyin. Eğer kullanacaksanız bezelyeyi de ekleyin.
- Sebzeler pişene kadar yaklaşık 15-20 dakika kaynatın.
- Ayrı bir kapta yoğurdu çırpın.
- Pişen sebzeli çorbayı ocaktan alın ve yoğurdu çorbaya yedirerek karıştırın.
- Tereyağını eritin ve içine kuru naneyi ekleyerek kızdırın.
- Servis yaparken çorbanın üzerine naneyi gezdirin.