Faydası araştırmalarla kanıtlandı! Bu şekilde beslenenlerin kolesterol seviyeleri daha düşük, özellikle ayda 1 kere yendiğinde...

Günümüzde kalp ve damar hastalıkları, sağlıklı yaşamın önündeki en büyük tehditlerden biri haline geldi. Bu hastalıkların başlıca sebeplerinden biri olan yüksek kolesterol ise çoğu zaman fark edilmeden ilerliyor. Ancak yapılan yeni araştırmalar, beslenme alışkanlıklarındaki küçük değişikliklerin bile kolesterol seviyeleri üzerinde ciddi etkiler yaratabileceğini ortaya koydu. Özellikle bir beslenme türü var ki son yılların en büyük tartışma konularından biri hâline gelmiş durumda. Ancak uzmanlar ve yapılan araştırmalar gösterdi ki bu beslenme tipi sağlığımız için inanılmaz etkiler taşıyor. İşte detaylar...

Yaklaşık 50 araştırmanın incelendiği bir araştırmaya göre, bitki bazlı beslenme kolesterolü gerçekten düşürüyor.
Araştırmacıların elde ettiği bulgulara göre vejetaryenler genellikle daha çok yeşillik, meyve ve kuruyemiş tüketiyor, bu da doymuş yağ alımlarının daha düşük olduğu anlamına geliyor.
Bu besinler, kolesterolü düşüren çözünür lif, soya proteini ve bitki sterolleri (bitkilerde bulunan bir kolesterol) gibi bileşenler açısından doğal olarak zengindir.

Yüksek kolesterol, sıklıkla teşhis edilemediği ve dolayısıyla tedavi edilemediği için özellikle tehlikelidir. Koroner kalp hastalığı, felç ve damar hastalıkları riskinin artmasıyla ilişkilidir.
Yazarlar, kardiyovasküler sağlıkları konusunda endişe duyan kişiler için daha fazla yeşillik tüketmenin iyi bir koruyucu bakım olabileceğini ve bu sayede çok geç olmadan sorunu çözmelerine yardımcı olabileceğini öne sürüyorlar.

VEJETARYENLERİN KOLESTEROLÜ DAHA DÜŞÜK!
Kolesterol, vücudunuzun her hücresinde bulunan yağlı, mumsu bir maddedir. Fujisawa'daki Keio Üniversitesi'nden Dr. Yoko Yokoyama liderliğindeki araştırmada, vejetaryenlerin et yiyenlere kıyasla desilitre başına (bir litrenin onda biri) 29,2 miligram daha az toplam kolesterole sahip olduğu bulundu.

Araştırmacılar, incelemede 'vejetaryen diyetler' terimini, ayda bir kereden az et ürünü tüketilen bir diyet olarak ele aldılar. Vejetaryen beslenen et yiyenlerde kolesterol desilitre başına 12,5 miligram düşebiliyor. Bulgular et içeren, hepçil bir diyetle karşılaştırıldı.
Çalışmada, en az dört haftalık vejetaryen beslenmenin etkilerini inceleyen kontrollü çalışmalar ve denemeler incelendi. Belirlenen 8385 çalışmadan 30 gözlemsel çalışma ve 19 klinik çalışma dahil edilme kriterlerini karşıladı.

Medical News Today'de yayınlanan makalede araştırmacılar, "Uzun süre vejetaryen beslenme düzenini uygulayan kişiler, hem daha sağlıklı vücut yapılarına sahip olabilir hem de vejetaryen diyete daha iyi uyum sağlayabilirler. Bu iki durum da kan lipitleri üzerinde etkili olabilir" diye yazdı.

Washington, DC'deki Sorumlu Tıp Hekimleri Komitesi'nde beslenme eğitimi direktörü olan ortak yazar Susan Levin, "Herhangi bir sağlık hizmetinin işe yaraması ve ekonomik hareketliliğin gerçek anlamda güçlendirilmesi için sağlıklı olmamız gerekiyor" dedi.
LDL (düşük yoğunluklu lipoprotein) ya da bilinen adıyla 'kötü' kolesterol, daha büyük parçacıklar oluşturarak atardamarların iç yüzeyinde birikerek, atardamarları tıkayabilir.

HDL (yüksek yoğunluklu lipoprotein) veya 'iyi' kolesterol, kolesterolü çevresel dokulardan uzaklaştırarak vücuttan atılmasına yardımcı olan daha küçük bir parçacıktır.

YEMEKLERİNİZİ BİTKİSEL BAZLI GIDALARA GÖRE OLUŞTURUN
Dr. Levin, insanların mümkün olduğunca erken yaşlarda beslenme konusunda dikkatli olmaya başlamalarını önerdiğini söyledi.
'Başlamak için ilk adım, hemen hemen her kültürel şablona, damak zevkine ve bütçeye uyan, besin açısından zengin, bitki bazlı yiyecekler etrafında öğünler oluşturmaktır' dedi.

Dr. Levin Medical News Today'e yaptığı açıklamada , 'Bir diyetisyen olarak, şu mesajı vermek istiyorum: Herkesi hayatının erken dönemlerinde beslenme değişiklikleri yapmaya teşvik ediyorum' dedi.

'60 veya 75 yaşında beslenmenizi değiştirmektense optimal sağlığınızı korumak daha kolaydır, ancak şunu da belirtmek gerekir ki sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri yapmak için asla geç değildir'.