Faydası araştırmalarla kanıtlandı! İnsülin direncini kırıp metabolizma hızını yüzde 100'e çıkartıyor! Suyunu bardak bardak için

Kilo verme hedeflerine ulaşmak isteyenler, diyetlerine o mucize meyveyi eklemeyi düşünebilirler. Washington Eyalet Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, bu küçük, koyu mor meyvelerin metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olabileceğini ve kilo yönetimine katkı sağlayabileceğini ortaya koydu. İşte detaylar…

Kilo kaybı, sağlıklı yaşam için önemli bir hedef olsa da, bu süreçte besinlerin rolü genellikle göz ardı edilir. Son zamanlarda, mürver meyvesi, kilo kontrolü ve genel sağlık üzerindeki etkileriyle dikkat çekiyor. Washington Eyalet Üniversitesi’ndeki bir çalışma, mürverin sağlık üzerindeki olumlu etkilerine dair önemli bulgulara ulaşmış durumda.

Mürver, Avrupa kökenli bir meyve olup, bağışıklık sistemini güçlendirici özellikleri nedeniyle uzun yıllardır takviyelerde kullanılıyor. Genellikle soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıkların tedavisinde halk ilacı olarak tercih edilse de, metabolizma üzerindeki potansiyel faydaları henüz yeterince vurgulanmamıştı.

SONUÇLAR HEYECAN VERİCİ
Çalışmanın ortak yazarlarından Patrick Solverson, mürverin besin değeri açısından yeterince takdir edilmediğini ve bu meyvenin insan sağlığına katkılarının giderek daha fazla fark edilmeye başlandığını belirtti. Solverson, “Mürverin sağlık üzerindeki faydalarına dair bulgular oldukça heyecan verici” diye ekledi.

ARAŞTIRMA DETAYLARI
Nutrients dergisinde yayımlanan araştırmada, sadece bir hafta boyunca günde bir bardak mürver suyu içen katılımcıların bağırsak sağlıklarında iyileşme, kan şekerlerinde düzenleme ve yağ yakımında artış sağladıkları gözlemlendi. Çalışmada, bir grup mürver suyu tüketirken diğer grup plasebo aldı. Her iki grup da aynı diyete uymalarına rağmen, mürver suyu tüketenler önemli farklar yarattı.
Bir hafta sonunda, mürver suyu içenlerin karbonhidrat tükettikten sonra kan şekeri seviyelerinde %24 oranında bir azalma görüldü. Ayrıca, insülin seviyeleri de ortalama %9 düşüş gösterdi. Katılımcılar, mürver suyu içtikten sonra hem dinlenme sırasında hem de egzersiz esnasında daha fazla yağ yaktıklarını bildirdi. Ayrıca, bu grup sağlıklı bağırsak bakterilerinde artış yaşarken zararlı bakterilerde azalma gözlemlendi.

NEDEN BU BULGULAR ÖNEMLİ?
Daha önce yapılan araştırmalar, sağlıklı bir bağırsak mikrobiyomunun sindirim, besin emilimi, bağışıklık fonksiyonu ve ruh sağlığı açısından kritik olduğunu göstermiştir. Dengeli bir bağırsak mikrobiyomu, obezite, kalp hastalıkları, diyabet ve kanser riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
Araştırmacılar, mürverin bu metabolik faydalarının antosiyanin maddelerinden kaynaklandığını düşünüyor. Antosiyaninler, iltihap giderici, kan şekerini düzenleyici ve yağ yakıcı özellikleriyle tanınan bitkisel bileşiklerdir.

Solverson, “Yiyecekler aslında ilaçtır ve bilim de bu gerçeği giderek daha fazla kabul ediyor” dedi. Ancak, her meyve aynı etkiyi yaratmaz. Birçok meyve antosiyanin içeriyor olsa da, mürverin antosiyanin seviyeleri çok daha etkili.

AMERİKA’DA POPÜLERLİK KAZANIYOR
Mürver meyvesinin bu dönemde artan popülaritesi, özellikle koronavirüs salgını sırasında Amerikalıların doğal bağışıklık güçlendiricilere yönelmesiyle hız kazandı. ABD’de aşırı kilolu ya da obez olan yetişkinlerin yaklaşık üçte üçü göz önüne alındığında, mürver, metabolizmayı düzenlemeye yardımcı olabilecek pratik bir çözüm sunuyor.