Fizyolojik ve hormonal dengesizliğin habercisi! Uzmanı uyardı: Doğal yöntemlerle ağrıyı hafifletmek mümkün

Kadınların yaşamının doğal bir parçası olan regl dönemi, her bireyde farklı şekilde yaşanıyor. Bazı kadınlar bu süreci nispeten hafif geçirirken bazıları yoğun ağrılar, aşırı kan kaybı, terleme ve hatta bayılma gibi ciddi semptomlarla mücadele ediyor. Bu durum yalnızca günlük yaşam kalitesini düşürmekle kalmıyor, aynı zamanda altta yatan sağlık sorunlarının da habercisi olabiliyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Emre Günakan, regl dönemine dair merak edilenleri Posta.com.tr okuyucuları için anlattı...

Sinem Paksoy- Posta.com.tr/ Regl sürecinde yaşanan yoğun belirtiler, çoğunlukla normalleştirilse de aslında dikkate alınması gereken bir dizi fizyolojik ve hormonal dengesizliğin işareti olabiliyor. İşte regl dönemine dair yaygın ama çoğu zaman göz ardı edilen bu belirtilerin arka planına dair önemli bilgiler.

AŞIRI KAN KAYBI GÖRÜLEBİLİR
Regl döneminde aşırı kan kaybı (menoraji), çeşitli nedenlerle ortaya çıkabiliyor. Bu durum, hem yaşam kalitesini düşürebiliyor hem de zamanla kansızlığa (anemiye) yol açıyor. Uzman isim, bu durumun en büyük nedenlerinin hormonal dengesizlikler ve rahim rahatsızlıkları olduğunu vurguluyor.

Günakan: "Östrojen ve progesteron dengesizliği, rahim iç duvarının normalden fazla kalınlaşmasına neden olabilir. Bu da daha fazla kanamayla sonuçlanır. Bunun yanında polikistik over sendromu (PCOS) ve tiroid bozuklukları da hormonal dengesizliklere yol açabilir. Miyomlar, rahim kas dokusunda gelişen iyi huylu tümörlerdir. Özellikle büyük veya rahim iç tabakasına yakın olanlar aşırı kanamaya neden olabilir. Rahim iç tabakasında ise rahim iç zarında oluşan küçük, iyi huylu büyümelerdir ve sık kanama nedenleri arasındadır. Adenomyozis, rahim iç zarının rahim kas dokusuna doğru büyümesi sonucu oluşan bir durumdur, genellikle ağrı ve yoğun regl ile kendini gösterir."

PIHTILAŞMA BOZUKLUKLARI DA OLABİLİR
Biraz daha nadir olarak Von Willebrand hastalığı da aşırı kan kaybının nedenleri arasında bulunuyor. Uzman ismin yaptığı açıklamaya göre, pıhtılaşma bozuklukları, kan kaybını artırabiliyor. Aynı zamanda doğum kontrol yöntemi olarak tercih edilen spiral gibi rahim içi araçları ve kan sulandırıcılar da kanamanın artmasına neden olabiliyor.

SOĞUK SOĞUK TERLİYORSANIZ DİKKAT!
Reglin özellikle ilk ya da ikinci günü soğuk soğuk terleme gibi durumlar görülebiliyor. Bazı kadınlar bu problemle karşılaşsalar da soğuk soğuk terleme her zaman "normal" olarak kabul edilmiyor.

Uzman isim: "Hormon dalgalanmaları buna sebep olabilir. Regl öncesi ve sırasında östrojen ve progesteron seviyelerinde dalgalanmalar olur. Bu hormonlar vücut ısısını etkileyebilir, bu da terlemeye neden olabilir. Özellikle geceleri daha çok fark edilebilir. Bunun yanında şiddetli adet sancıları (dismenore) sırasında, vücut ağrıya tepki olarak soğuk terleme yapabilir. Kasılmalar yoğun olduğunda bu terleme, mide bulantısı veya baş dönmesiyle birlikte olabilir. Bazı hastalarda regl döneminde iştahsızlık, düzensiz beslenme veya fazla ağrı sonucu tansiyon düşebilir veya kan şekeri düşebilir ve bu da soğuk terleme ve halsizlik yaratabilir. Eğer soğuk terleme sürekli oluyorsa, beraberinde baş dönmesi, bayılacak gibi hissetme, aşırı halsizlik ya da çarpıntı varsa, tiroid sorunları, anksiyete bozuklukları ya da başka bir hormonal dengesizlik de göz önünde bulundurulmalıdır." sözlerinin devamında bu durumun devam etmesi durumunda bir uzmana danışılması gerektiğini vurguladı.

EN PRATİK YÖNTEM SICAK SU UYGULAMASI
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Emre Günakan, adet döneminde sıklıkla ağrı kesici ilaçlara başvurulduğunu ancak ağrıyı hafifletmek için doğal yollardan da yardım alınabileceğini belirtiyor. En sık tercih edilen ve pratik olan yöntemin sıcak uygulama olduğunu belirten uzman isim, sıcak su torbası veya havlu uygulamasının adet döneminde oldukça etkili olduğunu vurguladı.

Ağrıyı hafifletmek için bitki çaylarından da yararlanılabileceğini söyleyen Günakan, özellikle papatya çayının sakinleştirici etkisini söyledi ve mide kaslarını gevşetebileceğinin altını çizdi.

BAŞ DÖNMESİ VE MİDE BULANTISI NORMALDİR
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Emre Günakan, regl (adet) döneminde baş dönmesi ve mide bulantısı gibi semptomların oldukça yaygın olduğunu belirterek, “Bu şikayetler genellikle hormonal değişimlerden, kan kaybından ya da düşük kan şekeri gibi durumlardan kaynaklanabilir. Bu dönemlerde en temel yapılması gereken bol sıvı almaya özen göstermektir. Gün boyunca yeterli su içmek bu semptomları hafifletir,” dedi.

Uzman isim, düzenli ve hafif öğünlerin de önemine değinerek, “Kan şekerinin stabil kalması, düşmemesi için sık sık ve küçük porsiyonlarla beslenmek faydalı olur. Muz, kraker, yoğurt gibi hafif yiyecekler mide bulantısını azaltabilir,” ifadelerini kullandı.