Gazze'de imkansızı başaran umut dondurmacıları: 'Kanla, borçla ve zorlukla doğdu'
İsrail işgali nedeniyle eğitimleri yarıda kalan Gazzeli 7 üniversite öğrencisi, Han Yunus kentinde açtıkları dondurma dükkanıyla hem ailelerine destek oluyor hem de eğitim masraflarını karşılamaya çalışıyor.

İsrail işgali nedeniyle eğitimleri yarıda kalan Gazzeli 7 üniversite öğrencisi, Han Yunus kentinde açtıkları dondurma dükkanıyla hem ailelerine destek oluyor hem de eğitim masraflarını karşılamaya çalışıyor.

Filistin’de Gazze’nin Han Yunus kentindeki küçük bir dondurma dükkanı, savaşın ortasında hayata tutunmaya çalışan yedi üniversite öğrencisinin umut hikayesine dönüştü. Flora isimli işletmenin tezgahının arkasında dört tıp öğrencisi, iki diş hekimliği öğrencisi ve bir yazılım mühendisliği öğrencisi bulunuyor.
Gençler, hem üniversite eğitimlerini sürdürebilmek hem de ailelerine destek olabilmek için her gün dondurma, tatlı ve meyve suyu satıyor. İsrail işgali nedeniyle Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de yükseköğretim sistemi büyük ölçüde durma noktasına geldi. On binlerce öğrenci eğitimini yarıda bırakmak zorunda kaldı.

Ancak Flora’nın kurucuları, savaşın yıktığı hayatlarının ardından geleceklerinden vazgeçmemeye karar verdi. Gençler dükkanın kuruluşu için borç aldı, yıkılan evlerinin enkazından demir, ahşap ve fayans topladı. Kuruculardan Kasım el-Ağa’nın annesi ise oğlunun yeniden üniversiteye dönebilmesi için yıllardır sakladığı düğün bileziğini sattı.
İnşaat sırasında yaşanan bir saldırıda yakınlarını kaybeden gençler, bu nedenle Flora’yı ‘Kanla, zorlukla ve borçla doğan bir proje’ olarak tanımlıyor. Gazze’de kendi kendine yetmek artık bir tercih değil, bir zorunluluk” diyorlar.

