Gençlerde marka takıntısına dikkat!

Son zamanlarda popüler kültürün öne sürdüğü bazı marka ve modeller gençlerde marka takıntısı yaratmaya sebep oluyor. Marka takıntısı da insan psikolojisini önemli ölçüde etkileyebiliyor. Peki, gençlerde marka takıntısı nasıl yenilir? Marka takıntısı nasıl geçer? Uzmanlar marka takıntısı konusunda uyarıyor.

Reklamlarda sıkça gördükleri bir ürüne ısrarla sahip olmak istediklerinde, çocuklarda da “marka takıntısı” oluşmaya başladığı kabul edilebilir. Nörolog Dr. Mehmet Yavuz, konuyla ilgili merak edilenleri açıkladı.
“MARKA TUTKUSU DEPRESYONA SEBEP OLABİLİR”
Markalara yönelmenin yanlış bir davranış olmadığını belirten Dr. Mehmet Yavuz, bazı markaları takıntı derecesinde hayat tarzı haline getiriyorsa, durumun patolojik bir hal alacağı yönünde uyarıyor.
Popüler kültürde ve medyada sürekli olarak reklamı yapılan bazı markaların, kullanıldığında kişi kendini daha değerli hissedecekmiş gibi sunuluyor olması, gelişme çağındaki çocukların ve gençlerin kafasını karıştırıyor. Ekonomik durumun iyi olduğunu gösteren, prestij göstergesi kabul edilen bazı markalar ve ürünlere sahip olmak bir zorunluluk gibi algılandığında, kişiyi depresyona sürüklüyor.

“ROL MOLDEL OLUN”
Dr. Mehmet Yavuz, çocukların bilinçsiz bir tüketim döngüsünün parçası olmasına izin verilmemesi gerektiğini söylerken, ailelerin çocuklarına iyi örnek olması gerektiğini hatırlatıyor: “Aile, çocuğun ruhsal gelişiminde en önemli ortam ve toplumsal kurumdur. Aileler çocuklarıyla iletişime geçmeli marka merakının şekil konusunda aşırıya gitmek olduğu anlatılmalıdır. Tabii ki anne babanın da bu konuda çocuğa rol model olması gerekir.”
Çocukluk çağından itibaren ailedeki bireylerin birbirine saygılı davranması ve değerli olduğunu hissettirmesi çok önemli. Çocuğun öz saygısının oluşmasını sağlamak için ebeveynlere çok iş düşüyor. Başkaları tarafından kabul görebilmek için kendine zarar verebilecek bazı davranışlara yönelmesinin önüne geçebilmek için, çocuğun olduğu haliyle yeterince değerli ve önemli olduğunu biliyor olması gerekir.