Halk arasında 'delirten hastalık' olarak biliniyor! Yüzün bir tarafında görülüyor, diş ağrısıyla karıştırılıyor

Yüzde ani, şimşek çakması gibi ağrılarla kendini gösteren nevralji, dayanılmaz ağrıların kaynağı olabiliyor. Diş ağrısıyla karıştırılan bu rahatsızlık, yanlış tedavilerle daha da kötüleşebiliyor. Prof. Dr. Talip Asil, nevralji ile ilgili bilinmesi gereken tüm detayları paylaşıyor.

Hilal Gülden Boğazkesen - Posta.com.tr / 'Delirten hastalık' olarak bilinen nevralji, yüzün bir tarafında şiddetli ağrılara yol açıyor. Diş ağrısıyla karıştırılan bu hastalık, sinir iltihabı nedeniyle ortaya çıkabiliyor. Özellikle yüz bölgesinde elektrik çarpması gibi hissedilen ağrılarla yaşam kalitesini düşürüyor.

32 DİŞİ BİRDEN ÇEKTİREN 'AĞRI'!
Ağrı, çeşitli nedenlerden kaynaklı olarak ortaya çıkar ve vücudun farklı bölgelerinde hissedilir. Ağrının pek çok farklı çeşidi bulunur. Baş, diş ve bel ağrısıyla başlayan liste uzayıp gidebilir. Bu ağrı çeşitlerinden biri de nevralji.

Gündemde yer alan pek çok haberde nevraljiden mağdur olmuş hatta ağzındaki bütün dişleri çektiren hastaları gördük. Bunlardan biri de Antalya'da yaşayan Sunay Öztürk. Beyaz diş hayaliyle operasyona girip çenesindeki ağrıları yüzünden 32 dişini çektirmek zorunda kalan ve ‘delirten hastalık’ olarak bilinen 'trigeminal nevralji' teşhisiyle sinirleri kesildi. 2 yıl boyunca tedavi gördü, 16 farklı operasyon geçirdi. Tüm bu tedaviler sonunda yeniden sağlığına kavuştu.

HER YAŞTAN İNSAN ETKİLENEBİLİYOR!
Prof. Dr. Talip Asil, "Nevralji, sinirin vücuttaki dağıldığı alanda ortaya çıkan ağrıdır. Genellikle nevralji kendi başına bir hastalık değildir. Ancak sinirdeki bir yaralanmanın veya belirli bir rahatsızlığın belirtisidir. Birçok durumda ağrının nedeni bilinmemektedir. Yaşlı insanlar en hassas olanlardır. Fakat her yaştan insan etkilenebilir" sözleriyle nevraljinin tanımını yapıyor.

Uzman isim, "Neredeyse herkes hayatının belli bir döneminde nevraljiye bağlı ağrılar yaşar. Ancak bu ağrılar, genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden geçme eğilimindedir. Bazı nevralji türleri ise daha uzun süreli, güçten düşürücü ve o kadar acı vericidir ki kişinin yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir" dedi.

Prof. Dr. Talip Asil, nevraljinin belirtilerini şu şekilde sıralıyor;
- Belli bir bölgeye lokalize olan ağrı.
- Bölge dokunmaya karşı dayanılmaz derecede hassas olabilir ve herhangi bir dokunma hissi ağrı olarak hissedilir.
- Ağrı, etkilenen sinire bağlı olarak keskin veya yanıcı olabilir
- Etkilenen bölge hala işlevseldir.
- Kas spazmları görülebilir.

NEVRALJİYİ TETİKLEYEN NEDENLER!
Nevraljiyi tetikleyen pek çok seçenek bulunuyor. Bunların başında ise sinir iltihabı yer alıyor. Prof. Dr. Asil, sinir iltihabının nedenlerini ise şu şekilde açıklıyor;
- Zona: Herpes virüsü enfeksiyonundan kaynaklanan bir sinirin iltihabı. Bu yaygın nevralji türü, post-herpetik nevralji olarak bilinir. Zona döküntüsü kaybolduktan sonra bile özellikle yüz bölgesinde ağrı uzun süre devam edebilir.
- Enfeksiyon: Sinir, diş apsesi gibi yakındaki bir enfeksiyondan tahriş olabilir.
- Baskı veya Yaralanma: Kırık kemikler, omurlar arasındaki disklerin kayması (siyatik) veya belirli tümörler bir sinire baskı yapabilir ve onu tahriş edebilir.

BÖLGEYE GÖRE NEVRALJİ ÇEŞİDİ DEĞİŞİYOR
Nevraljiler, vücudun hangi bölgesini etkilediğine göre sınıflandırılabilir. En sık görülen 2 formu trigeminal nevralji ve post herpetik nevralji adı verilen nevraljilerdir. Ancak bunlar dışında da etkilenen sinire göre farklı çeşitleri vardır.

Prof. Dr. Talip Asil, "Trigeminal nevralji, baştaki trigeminal sinir adı verilen siniri etkiler. Bu sinirin beyinden yüze, ağza, dişlere ve buruna sinyaller gönderen üç dalı vardır. Trigeminal nevralji, yüzün bazı kısımlarında ağrılı yanma veya elektrik şoku benzeri bir hisse neden olur. Bu kişiler, aniden gelen düzensiz ataklar yaşarlar. Bu atakların süresi kişiden kişiye değişir. Fakat 2 dakikaya kadar sürebilir. Bu ataklar; diş fırçalama, yüze dokunma veya yüzü yıkama ya da yiyecekleri çiğneme gibi bazı eylemlerle tetiklenebilir ve çok şiddetli şimşek gibi gelen ağrılardır" dedi.

Uzman isim, postherpetik nevraljiyi ise ciltteki sinirleri etkileyen ağrılı bir durumdur şeklinde tanımlıyor. Zona hastalığının en yaygın komplikasyonudur ve zona hastalığına yakalanan kişilerin yaklaşık %10-18'ini etkiler.
Zona, kabarcıklara ve ağrılı cilt döküntülerine neden olan viral bir enfeksiyondur. Suçiçeği hastalığına neden olan varicella-zoster virüsü sinir sisteminde uykuda kalır ve yaşamın ilerleyen dönemlerinde yeniden aktifleşerek zona hastalığına neden olur. Virüs yeniden aktifleştiğinde sinir liflerinde iltihaplanmaya neden olabilir. Bu iltihaplanma, enfeksiyon geçtikten sonra bile ağrıya neden olan kalıcı sinir hasarına yol açabilir.