İnsülin direnci ve kilo alımına neden oluyor! Uzmanı uyardı: Kalp damar hastalıklarına zemin hazırlıyor olabilir

Hormonlar, vücudun pek çok önemli işlevini düzenleyen kimyasal bileşiklerdir ve her birinin sağlıklı bir denge içinde çalışması, genel sağlık açısından büyük önem taşıyor. Bu tür dengesizliklerin kilo alımı, metabolizma ve genel sağlık üzerinde önemli etkiler yaratabileceğini belirten Kadın Doğum ve Jinekoloji Uzmanı Op. Dr. İrem Yengel, merak edilenleri Posta.com.tr okuyucuları için açıkladı...

Sinem Paksoy- Posta.com.tr/ Hormon bozuklukları, modern yaşamın getirdiği stres, düzensiz uyku, kötü beslenme alışkanlıkları ve çevresel faktörler gibi etkenler sebebiyle ortaya çıkabiliyor. Bu bozuklukların başlıca etkilerinden biri de kilo alımı. Çünkü hormonlar metabolizmayı doğrudan etkileyerek vücudun enerji depolama biçimini ve yağ birikimini kontrol ediyor.

İNSÜLİN DİRENCİ VE KAN ŞEKERİNİN YÜKSELMESİNE NEDEN OLUYOR
Yaşanan dengesizlikler vücutta iştah, metabolizma, yağ depolama ve enerji kullanımı gibi birçok süreci etkileyebiliyor. Kadın Doğum ve Jinekoloji Uzmanı Op. Dr. İrem Yengel, hormon dengesizliklerinin kilo alımına yol açabileceğini, özellikle insülin direncinin, kan şekeri kontrolünün bozulmasına ve bu da vücudun fazla yağı depolamasına neden olabileceğini belirtiyor.

VÜCUTTA YAĞ DEPOLANMASINA NEDEN OLUYOR!
Kronik stresle birlikte artan kortizol seviyeleri, karın bölgesinde yağlanmanın artmasına yol açabiliyor. Tiroid bezinin az çalışması (hipotiroidizm) da metabolizmayı yavaşlatarak kilo alımına neden olabiliyor. Kadınlarda östrojen seviyelerindeki artış ise vücutta daha fazla yağ depolanmasına sebep olabiliyor.

KALP DAMAR HASTALIKLARINA ZEMİN HAZIRLIYOR
Tedavi edilmeyen Polikistik Over Sendromu (PCOS), uzun vadede birçok sağlık sorununa yol açabiliyor. Op. Dr. Yengel, PCOS’un tedavi edilmemesinin, insülin direnci nedeniyle tip 2 diyabet riskini artırabileceğinin altını çiziyor.

"Kolesterol ve kan basıncı dengesizlikleri nedeniyle kalp-damar hastalıklarına zemin hazırlayabiliyor. Adet düzensizlikleri, rahim iç tabakasının aşırı kalınlaşmasına yol açarak rahim kanseri riskini yükseltebiliyor. Yumurtlama sorunları nedeniyle kısırlığa neden olabilecek PCOS, psikolojik açıdan da depresyon, anksiyete ve düşük özsaygı gibi sorunlara yol açabiliyor."

HORMON TEDAVİSİ RİSK TAŞIYABİLİYOR
Op. Dr. Yengel, hormon replasman tedavisinin (HRT), genellikle menopoz semptomlarını hafifletmek amacıyla önerildiğini söylüyor.

Yengel: "Şiddetli sıcak basması, vajinal kuruluk gibi belirtiler ile kemik erimesi riski yüksek olan kadınlar için HRT faydalı olabiliyor. Cerrahi menopoz sonrası hormon kaybı yaşayan kadınlar da bu tedaviden yararlanabiliyor." sözleriyle durumun ciddiyetine dikkat çekti.

Özellikle meme veya rahim kanseri geçmişi bulunan, pıhtılaşma bozuklukları olan ve kardiyovasküler hastalık riski yüksek kişilerde hormon tedavisinin kullanılmaması gerektiğinin de altını çizdi.

BESLENME TARZI HORMONLAR ÜZERİNDE ETKİLİ
Op. Dr. İrem Yengel, hormon dengesini sağlamak için düşük glisemik indeksli gıdaların, özellikle tam tahıllar, sebzeler ve baklagillerin tercih edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Sağlıklı yağ kaynakları olarak zeytinyağı, avokado ve balığın tüketilmesini öneriyor. Protein ve lif açısından zengin gıdaların, iştah kontrolü ve insülin duyarlılığı için önemli olduğunu vurgulayan Op. Dr. Yengel, şeker ve işlenmiş gıdaların azaltılmasının insülin seviyelerini dengeleyeceğini ifade ediyor.

Gecelik 7-9 saat kaliteli uyku uyumanın hormon dengesini olumlu yönde etkilediğini belirten Op. Dr. Yengel, ayrıca doktor önerisiyle D vitamini, omega-3 ve inositol gibi takviyelerin alınabileceğini de söylüyor.