İşçiler insan, patron yapay zeka! Telefonu kaldırınca karşılarına çıkan ses şoke etti

İsveç’in başkenti Stockholm’de açılan kafeyi Mona adlı bir yapay zekalı sohbet ajanı yönetiyor. Deneysel kafedeki tüm çalışanlar ve hizmeti insanlar verirken, emirler Mona’dan geliyor.

SİNEK AVLIYOR
İsveç’in başkenti Stockholm’de açılan Andon Cafe’de bir ilk yaşanıyor. Kafenin işletmesini, Mona adlı bir yapay zekalı sohbet ajanı üstleniyor. ABD merkezli teknoloji şirketi Andon Labs’in geliştirdiği deneysel proje kapsamında, kafede çalışanlar insanlardan oluşuyor. Ancak Mona, personel işe alımından stok yönetimine kadar işletmenin her alanını yönetiyor.
Mona, Google’ın yapay zeka sistemi Gemini’yle çalışıyor. Kafe, yapay zekanın gelecekte nasıl kullanılabileceğini incelemek amacıyla ‘kontrollü bir deney’ olarak tanıtılıyor. Deneyin ne kadar süreceği açıklanmadı. Ancak kahve konusunda çok rekabetin olduğu İsveç’te müşteriler şimdilik bu kafeye çok ilgi göstermiyor. Nisan ortasında açılan kafe, şimdiye kadar 5 bin 700 dolarlık satış yapabildi.

KİMDEN HESAP SORULACAK?
Giden müşteriler ise bu kafeyi ziyaret etmeyi eğlenceli bulduğunu söylüyor. Kafede bir telefon ahizesi var. Kaldırınca Mona’yla sohbet edilebiliyor. İsveç’teki KTH Royal Institute of Technology’de endüstriyel ekonomi doçenti olan Emrah Karakaya, bu gelişme hakkında yorum yaptı. Yapay zekayı yönetici yapmanın sorunlu olduğuna değindi. “Bir müşteri gıda zehirlenmesi yaşarsa, suçlu kim olacak?” dedi.
Aynı laboratuvar daha önce de Anthropic’in yapay zeka sistemi Claude ile bir otomat işletmesinde deney yapmıştı. Yapay zekalı patron müşterilere geri ödeme yapacağını söylemesine rağmen yapmamıştı. Ayrıca pazarlık gücü için tedarikçilere de rakip fiyatları konusunda yalan söylemişti.