İsrail Özgürlük Filosu'na saldırdı! Dışişleri'nden sert tepki

İsrail ordusu, Özgürlük Filosu Koalisyonu'ndaki gemilere saldırıya başladı. Filodaki Vicdan Gemisi'nde konuşan aktivist Kasım Aktağ, 'Vicdan Gemisi olarak işgalci rejim tarafından baskına uğradık. Bizleri asla unutmayın, gündemde tutmaya devam edin.' dedi. Dışişleri Bakanlığı'ndan ise İsrail'in yaptığı hain saldırıya sert tepki gösterildi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:
"Gazze’ye uygulanan hukuk ve insanlık dışı ablukayı kırmak amacıyla yola çıkan Özgürlük Filosu’na uluslararası sularda gerçekleştirilen müdahale, soykırımcı Netanyahu hükümeti tarafından yapılmış bir korsanlık eylemidir.

Aralarında Türk vatandaşlarının ve milletvekillerinin de bulunduğu sivil aktivistlere yönelik bu saldırı, uluslararası hukuku ağır biçimde ihlal etmiştir. İsrail, insani değerleri savunan ve barışçıl yöntemleri kullanan her türlü çabayı şiddet kullanarak hedef almak suretiyle, bölgedeki gerilimi tırmandırmakta ve kalıcı barış çabalarına zarar vermektedir.
İsrail güçlerince alıkonulan vatandaşlarımızın bir an önce serbest bırakılması ve ülkemize getirilmesi için gerekli tüm girişimler başlatılmıştır. Diğer aktivistlerin durumu da ilgili ülkelerle eş güdüm içinde takip edilmektedir. Türkiye, Filistin davasını desteklemeyi ve Gazze’deki soykırımın sona erdirilmesi için mücadele etmeyi sürdürecektir."

İsrail donanması unsurları, Gazze Şeridi'ne uygulanan yasa dışı ablukayı delmek ve insani yardım ulaştırmak için yolda olan Özgürlük Filosu Koalisyonu'ndaki gemileri uluslararası sularda yasa dışı şekilde saldırdı.

Filonun yaptığı canlı yayınlarda İsrail ordusunun "durulmaması halinde gemilere müdahale edeceği" anonsları duyuldu. Yayında, anonslar sonrası gemilerdeki katılımcıların önceden belirlenen acil durum protokollerine göre can yeleklerini giyerek oturmuş halde beklediği görüldü.

Filodaki gemilerin etrafının İsrail donanmasına ait hücumbotlarla sarıldığı görülen canlı yayında, gemilerdeki katılımcıların telefonlarını denize attıkları görüntüler de ekranlara yansıdı.

TÜRK AKTİVİST VİCDAN GEMİSİ'NDEN BİLDİRDİ
Filonun amiral gemisi durumundaki Vicdan’dan yapılan canlı yayında, filo sözcülerinden Kasım Aktağ, "Gemiler etrafımızı sardı, askerler gemiye çıkmak için yanaşıyor, bizleri asla unutmayın, gündemde tutun, birlik beraberliğimizi koruyalım." dedi.

Aktağ, yaşanılanlar şu ifadelerle aktardı:
"Vicdan Gemisi olarak işgalci rejim tarafından baskına uğradık. Arkadaşlarımızla birlikte hemen can yeleklerimiz giyerek aldığımız eğitime göre oturma planını düzenledik. Şu an gemiye çıkmalarını bekliyoruz. Etrafımızda botlarla sürekli olarak dönüyorlar. Yukarıdan da daimi olarak izleniyoruz. Yoklama alınıyor. Şu an baskına uğruyoruz. Gazeteci ve doktorların oluşturduğu aktivistler can yeleklerini giydiğini görüyorsunuz. Bizleri asla unutmayın, gündemde tutmaya devam edin"

"GEMİYLE İLETİŞİMİMİZ KOPTU"
Anonslardan sonra canlı yayın kesilirken, İsrail askerleri gemilere çıkmaya başladı ve çok sayıda tekneyle irtibat koptu.

Filonun basın bilgilendirme grubundan yapılan açıklamada, "Gemilerimiz yasa dışı kuşatma altında. Kameralar devre dışı kaldı ve gemilere askeri personel çıktı. Gemiyle iletişimimiz koptu." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, İsrail unsurlarının Gazze'den yaklaşık 120 deniz mili uzaklıkta filoya saldırdığı aktarıldı.

İSRAİL DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA
İsrail Dışişleri Bakanlığı, Gazze'ye insani yardım götürmek amacıyla yola çıkan gemilere müdahale ettiklerini "Yasal deniz ablukasını ihlal ederek savaş bölgesine girmeye yönelik bir başka boşuna girişim sonuçsuz kaldı" sözleriyle açıkladı.

