İzmir'deki ölümün ardından endişe büyüyor! Yumurta ve kanatlı etler listenin ilk sırasında: Belirtiler dikkate alınmalı

28 Aralık tarihinde Servet Polat, İzmir Buca'da kızı ve torunuyla kumpir yemek istemişti. Yedikleri kumpirin sağlıklarına ve hatta hayatına malum olacağını tahmin etmiyordu. Olayın ardından İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve olay yeri inceleme ekiplerince alınan numuneler ise herkesi tedirgin eden gerçeği tekrar hatırlattı!

Hangi yemeği yediğiniz kadar hangi koşullarda hazırlandığı da önem taşıyor. Çünkü sağlıklı bir şekilde beslenebilmek için bütün hijyen koşullarının yerine getirilmesi gerekiyor. Aksi takdirde salmonella gibi tehlikeli bir virüsle karşı karşıya kalabilirsiniz. İşte tüm detaylar!

155 BİN VAKA ÖLÜMLE SONUÇLANIYOR!
Hürriyet'ten Fulya Soybaş'ın haberine göre Dünya Sağlık Örgütü verileri her yıl 94 milyon salmonella vakası görüldüğünü gösteriyor. Bunların 155 bini ise ölümle sonuçlanıyor. Salmonella vakaları incelendiği zaman yüzde 85'i gıda kaynaklı olarak ortaya çıkıyor.

Hangi gıdaların salmonellaya neden olduğu incelendiğinde ise ortaya dikkat çeken bir tablo çıkıyor. Yumurta ve kanatlı etler, bu listenin ilk sırasında yer alıyor. Kırmızı et, krema, süt, kabuklu deniz ürünleri ve dondurma ise listedeki diğer gıdalar.

SADECE KUMPİR YEMEK İSTEMİŞLERDİ!
28 Aralık'ta meydana gelen olayda Servet Polat, beraberinde kızı Bahar Zeyrek ve 11 yaşındaki torunu Gökhan Zeyrek ile Buca ilçesi Efeler Mahallesi'nde bulunan bir işletmede kumpir yedi. Kusma ve ishal nedeniyle rahatsızlanan aile Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne gitti.
Servet Polat'ın 30 Aralık günü saat 04.00'te evinde ölü bulunması üzerine İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında gözaltına alınan işletme sahibi N.D., çıkarıldığı hakimlikçe ‘taksirle öldürme’ suçundan tutuklandı.
Öte yandan N.D.'nin işlettiği iş yerinden kumpir yedikten sonra rahatsızlandığını belirten 4 kişinin hastanedeki tedavilerinin ardından polis merkezine giderek şikayetçi oldukları da öğrenildi.

SALMONELLA VİRÜSÜ BULUNDU
İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve olay yeri inceleme ekiplerince, işletmede yiyecek hazırlanmasında kullanılan malzemelerden alınan numune örneklerindeki ilk incelemede salmonella virüsü bulunduğu öğrenildi.

SALMONELLA NEDİR?
Salmonella, Enterobacteriaceae familyasında yer alan, çubuk şeklinde bir bakteridir. Salmonella bakterisinin yaklaşık 2 bin alt tipi insanlarda hastalığa neden oluyor. Salmonella typhi (tifo) ve Salmonella paratyphi (paratifo) yalnızca insanlarda enterik ateş (tifo, paratifo) olarak adlandırılan ve zaman zaman salgınlarla seyredebilen hastalıklara neden olan türler. Bunların dışında kalan salmonella alt tipleri non-tifoidal salmonellalar olarak adlandırılır.

SALMONELLA NASIL BULAŞIR?
- Kaynağı bilinmeyen suların içilmesi ve kullanılması. İçme ve kullanma sularının yeterince klorlanmaması nedeni ile bulaşabilir.
- İnsan ve hayvan atıklarının uygun şekilde yok edilmemesi ve bunların kaynak sularına karışması.
- Salmonella taşıyan ve iyi pişirilmemiş et, yumurta, süt ve süt ürünleri gibi gıdalar hastalığı bulaştırabilir.
- Pastörize edilmemiş süt veya meyve suyu, peynir bakteriyi bulaştırabilir.
- Kirli çiğ sebze ve meyve, baharat ve çerezler yoluyla da bulaşma olabilir.
- Hasta kümes hayvanları ile temastan sonra bakteri bulaşabilir.
- Yılan, kaplumbağa, kertenkele gibi sürüngenler, kurbağalar, kuşlar ve civciv gibi evcil hayvanlar ile temastan sonra hijyen kurallarına uyulmaması halinde bulaşma olabilir.
- Bakteri hasta insanlardan diğer insanlara da bulaşabilir.

SALMONELLA BELİRTİLERİ NELERDİR?
Salmonella bakterisinin vücuda girmesinden yaklaşık 12-72 saat sonra
- İshal
- Ateş
- Bulantı
- Kusma
- Karın krampları şeklinde hastalık belirtileri ortaya çıkar.
Hastalık genellikle 4-7 gün sürer ve çoğu kişi tedavi olmadan iyileşir. Bazı kişilerde, ishal hastanın hastaneye yatmasını gerektirecek kadar şiddetli olabilir. Yaşlılar, bebekler ve bağışıklık sistemi yetersiz olan kişilerde hastalık daha ciddi seyreder.

SALMONELLA HASTALIĞINDAN NASIL KORUNULUR?
- İçtiğiniz suyun temiz olmasına özen gösterin. Klorlanmış içme ve şebeke suyu tercih edin. Kaynağı bilinmeyen suyu tüketmeyin. Zorunlu hallerde ise suyu 10 dakika kaynatıp öyle tüketin.
- Ellerinizi sık sık yıkayın.
- Civciv ve ördek yavrularının bağırsaklarında taşınan salmonella, hayvanın çevresi ve tüm vücut yüzeyinde bulunabilir. Sürüngenler de (kaplumbağa, iguanalar, kertenkele, vb) salmonella taşıma olasılığı fazla olan hayvanlardır. Bu nedenle bu hayvanlarla temastan sonra ellerinizi yıkayın.

- Çiğ ya da az pişmiş yumurta, et veya kümes hayvanları, kabuklu deniz ürünleri ve pastörize edilmemiş süt gibi yüksek riskli gıdalar iyice pişirildikten sonra tüketilmeli.
- Çiğ yumurta ile yapılan ev yapımı soslar kullanmaktan kaçınmak gerekiyor.
- Çiğ et ya da kümes hayvanları ile temas ettikten hemen sonra su ve sabun ile eller, mutfak çalışma yüzeyleri ve kullanılan mutfak eşyaları yıkanmalı.
- Çapraz bulaşmayı önlemek için buzdolabında ya da derin dondurucuda çiğ et, tavuk ve deniz ürünleri diğer gıdalardan ayrı bir yerde tutulmalı.
