Kalabalık ortamlardan yayılıyor! 12 ila 48 saat arasında ortaya çıkıyor: Uzmanından temas uyarısı

Okullar, alışveriş merkezleri, marketler... Kalabalığın bulunduğu her ortam, bir tehdit ile karşı karşıya! Bu tehditlerden biri de ufak bir temasla dahi bulaşan norovirüs. Belirtileri gıda zehirlenmesiyle de karıştırılan bu virüs, her yaş grubunu doğrudan etkiliyor. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, norovirüs ile ilgili tüm detayları posta.com.tr okurları için paylaşıyor.

Hilal Gülden Boğazkesen - Posta.com.tr / Salgın hastalıklar birbirini takip ederken listeye biri daha eklendi. Çocuk, yetişkin ve yaşlı fark etmeksizin herkesin risk altında olduğu bu hastalığın belirtileri, 12 ila 48 saat arasında başlıyor. İşte tüm detaylar...

DÜNYAYI TEHDİT EDİYOR: NOROVİRÜS
Avrupa'da hastanelerin dolup taşmasıyla beraber Türkiye'nin de kapısı çalındı. Özellikle üst solunum şikayetiyle acillere başvuru yapılıyor. Bu hastalıkla mücadele edebilmek ve önlem alabilmek için norovirüsün ne olduğunu bilmek gerekiyor.

Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, bu hastalığı "Norovirüs, mide ve bağırsakları etkileyen ve dünya genelinde akut gastroenteritin yani mide gribinin en yaygın nedenlerinden biridir. İnsanlarda kusma, ishal ve karın ağrısı gibi belirtilerle kendini gösterir. Virüs oldukça bulaşıcıdır ve her yaş grubunu etkileyebilir" sözleriyle açıklıyor.

TEMASLA BULAŞIYOR!
Sağlık sorunlarına karşı önlem almanın yolu, nasıl bulaştığını bilmekten geçiyor. Uzman isim bu konuyla ilgili;
"Norovirüs genellikle kirli eller, kontamine gıdalar ve kirli su tüketimi, virüs bulaşmış yüzeylere temas ettikten sonra ellerin ağıza götürülmesi, özellikle hasta kişilerle yakın temasta bulunulması gibi durumlarda bulaşıyor.
Risk faktörleri arasında hijyen koşullarının kötü olduğu kalabalık ortamlar (okullar, hastaneler, gemiler), toplu yemek organizasyonları ve yeterli sanitasyonun olmadığı bölgeler yer alır" açıklamasında bulundu.

ANİ BAŞLAYAN MİDE BULANTISIYLA KENDİNİ GÖSTERİYOR
Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, norovirüs enfeksiyonları yıl boyunca görülse de özellikle kış aylarında daha yaygın olduğunu ve bunun nedeninin kapalı ve kalabalık ortamlarda daha fazla zaman geçirilmesi olduğunu söylüyor.
Norovirüsün belirtileri ise şu şekilde;
- Ani başlayan mide bulantısı ve kusma
- Sulu ishal
- Karın ağrısı veya kramplar
- Hafif ateş, baş ağrısı ve kas ağrıları da eşlik edebilir.
Uzman isim, bu belirtilerin genellikle 12-48 saat arasında ortaya çıktığına ve çoğu kişinin 1-3 gün içinde iyileştiğine dikkat çekiyor.

GIDA ZEHİRLENMESİYLE KARIŞTIRILMAMALI!
Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, "Norovirüs enfeksiyonu, gıda kaynaklı hastalıkların en sık nedenlerinden biridir, bu nedenle genellikle "gıda zehirlenmesi" ile karıştırılır. Ancak Norovirüs daha bulaşıcıdır ve genellikle salgınlara neden olur. Belirtiler enfeksiyondan 12-48 saat sonra ortaya çıkar. Gıda zehirlenmesi ise genellikle bozulmuş veya toksin içeren gıdalardan kaynaklanır ve belirtiler birkaç saat içinde başlar. Doğru tanı için hastanın öyküsü ve semptomların süresi dikkate alınmalıdır" dedi.

NOROVİRÜSÜN TANISI NASIL KONUR?
Norovirüs tanısı genellikle klinik belirtilere dayanır. Ancak salgın durumlarında veya kesin tanı gerektiğinde dışkı örneğinden moleküler testlerle (örneğin PCR testi) virüs tespiti yapılabilir.

BESLENME OLDUKÇA ÖNEMLİ!
Hastalıklarla mücadelenin en önemli ayağını sağlıklı beslenmek oluşturuyor. Peki, norovirüs kapan bir kişi nasıl beslenmeli?
Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, "Norovirüs enfeksiyonunda en büyük risk, ishal ve kusma nedeniyle vücudun sıvı kaybetmesidir. Bu nedenle su, oral rehidrasyon çözeltileri veya elektrolit içeren sıvılar ile sıvı tüketimine dikkat edilmeli; beslenme olarak ise yoğurt, muz, haşlanmış patates, pirinç lapası gibi kolay sindirilen gıdalar önerilir. Yağlı, baharatlı, sütlü ve şekerli yiyeceklerden kaçınılmalıdır" açıklamasında bulundu.

TEKRAR ENFEKTE OLUNABİLİR!
Uzman isim, bu hastalığın tekrarlama ihtimaliyle ilgili "Evet, norovirüs geçiren kişiler tekrar enfekte olabilir. Virüsün farklı türleri olduğu için bir enfeksiyon sonrası bağışıklık genellikle kısa sürelidir ve birkaç ayla sınırlıdır" dedi.

SALGINDAN KORUNMAK İÇİN NE YAPMALI?
Norovirüs salgınlarını önlemek için toplumda farkındalık oluşturacak şu adımlar önemlidir:
- El Hijyeni: Sabun ve su ile ellerin sık sık yıkanması.
- Gıda Güvenliği: Gıdaların iyice yıkanması, pişirilmesi ve hijyenik şekilde saklanması.
- Hasta Bireylerden Uzak Durma: Hasta kişilerle teması sınırlamak ve onların izolasyonuna dikkat etmek.
- Temizlik: Ortak yüzeylerin dezenfektanlarla düzenli temizlenmesi.
- Toplum Bilgilendirmesi: Okullarda, sağlık kuruluşlarında ve medyada hijyen ve hastalık önleme konusunda eğitim verilmesi.