Kan şekerini zirveye çıkarıp aniden düşürüyor! Uzmanı uyardı: Aç değil susuzsunuz

Gün içinde aniden bastıran açlık krizleri, çoğu kişinin hem enerjisini hem de odaklanma becerisini olumsuz etkiliyor. Özellikle masa başında çalışanlar ya da yoğun tempoda gününü geçiren bireyler, ani kan şekeri düşüşleri nedeniyle halsizlik, sinirlilik ve tatlıya düşkünlük gibi problemlerle karşı karşıya kalıyor. Peki, bu krizlerin asıl sebebi ne ve nasıl önüne geçilebilir? Diyetisyen Yasemin Öztürk konuya dair merak edilenleri Posta.com.tr okuyucuları için anlattı...

Sinem Paksoy- Posta.com.tr/ Açlık krizlerinin altında yatan pek çok fizyolojik neden bulunuyor. Bu nedenlerin etkilerini minimize etmek ve açlık krizi yaşamamak için de bazı detayları bilmek gerekiyor. Hangi besinlerin gün içinde tokluk hissini uzattığı, hangi yanlışların bu krizleri tetiklediğini ve daha dengeli bir beslenme düzeni için neler yapılması gerektiğini öğrenenler ise açlık krizi yaşama riskini ortadan kaldırıyor.

BESİN DEĞERİ DÜŞÜK GIDALAR TÜKETİLİNCE ORTAYA ÇIKIYOR
Açlık krizleri, genellikle vücuda yeterli enerji sağlanmadığı veya besin değeri düşük gıdalar tüketildiği zaman ortaya çıkıyor. Açlık krizlerini önlemenin en etkili yollarından birinin düzenli öğünler tüketmek ve her öğünde vücudun ihtiyaç duyduğu temel besin maddelerini almak olduğunu belirten uzman isim, bu durumun kan şekerini dengede tutacağını belirtiyor.

Ayrıca, sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmek de bu konu özelinde son derece önemli. Lif açısından zengin besinler, vücudun sindirimi yavaşlatmasına yardımcı olarak uzun süre tok kalmanızı sağlıyor. Diyetisyen Yasemin Öztürk: "Örneğin, tam tahıllar, baklagiller, sebzeler ve meyveler hem lif hem de besin değeri açısından zengindir. Protein içeren besinler de tok tutma konusunda etkilidir; tavuk, hindi, balık, yumurta, tofu ve baklagiller gibi yiyecekler iyi protein kaynaklarıdır." sözleriyle hangi besinlerin daha uzun süre tok tutacağını vurguladı.

BİTKİ ÇAYLARI AÇLIK KRİZLERİNİ ÖNLÜYOR
Bitki çayları, açlık krizlerini önlemede yardımcı olabilecek doğal çözümler arasında bulunuyor. Öztürk: "Özellikle yeşil çay, tokluk hissini artırarak yemek aralarındaki açlık hissini engelleyebiliyor. Rezene çayı ise sindirim sistemini rahatlatıyor ve şişkinlik hissini ortadan kaldırarak açlık krizlerinin önüne geçebiliyor. Ayrıca, papatya çayı ve nane çayı, mideyi yatıştıran ve rahatlatıcı etkileriyle açlık hissini dindirebiliyor." diyerek bitki çaylarının kan şekerini dengeleme ve açlık krizlerini önlemede etkili olduğunun altını çizdi.

UZUN SÜRE ÇİĞNEMEK ÖNERİLİYOR
Aniden gelen açlık, genellikle kan şekerinin düşmesi, metabolik dengesizlikler veya stres nedeniyle ortaya çıkabiliyor. Bu durumda, açlık krizine karşı hızlı ve etkili çözümler bulmanın önemli olduğunu vurgulayan uzman isim, ilk olarak, düşük kalorili atıştırmalıklar tüketmenin en iyi yol olduğunu söyledi. Badem, ceviz, yoğurt, sebzeler ve meyveler gibi besinlerle ara öğün yaparak açlığınızı dindirebilirsiniz.

Bunun yanı sıra, yavaş yemek yemek ve iyi çiğnemek de açlık krizlerini engelleyebiliyor. Beynimiz, yavaş yemek yediğimizde doygunluk sinyallerini daha erken algılıyor bu da fazla yemeyi engelliyor.

KAN ŞEKERİNİ ZİRVEYE ÇIKARIP ANİDEN DÜŞÜRÜYOR
Açlık krizlerinin sıklıkla yaşanması, genellikle vücudun ihtiyaç duyduğu besin öğelerinin eksik alınmasından kaynaklanıyor. Diyetisyen Yasemin Öztürk: "Özellikle işlenmiş gıdalar, şekerli yiyecekler ve rafine karbonhidratlar, kan şekerini hızla yükseltir ve sonra hızlı bir düşüşe yol açar. Bu durum, açlık hissinin artmasına neden olur. Bunun önüne geçmek için sağlıklı ve dengeli öğünler tercih edilmelidir."

YETERSİZ SU TÜKETİMİ AÇLIK HİSSİNİ ARTIRIR
Yetersiz su tüketiminin açlık hissini artırabileceğini belirten uzman isim, susuzluğun açlıkla karıştırılabileceğini söylüyor. Bu nedenle vücudun ihtiyacı olan suyu düzenli olarak içmek gerekiyor. Yeterli uyku almak da açlık krizlerini engellemeye yardımcı oluyor. Uyku eksikliği, vücutta ghrelin adı verilen açlık hormonunun artmasına neden olabiliyor.

DENGELİ BESLENMEK GEREKİYOR
Açlık krizlerinin önlenmesi için dengeli ve sağlıklı bir beslenme planı gerekiyor. Düzenli öğünler, kan şekerinin dengede tutulmasına yardımcı oluyor. Öğünlerde protein, lif ve sağlıklı yağlar bulunması, uzun süre tok kalmayı sağlıyor. Rafine şeker ve işlenmiş gıdalardan da kaçınarak .