Kaza yaptığınız an pusudalar! 'Tazminat hakkınız var' tuzağına dikkat

Trafik kazası sonrası yaşanan can havli ve panik ortamı, dolandırıcıların yeni 'av sahası' haline geldi. İllegal yöntemlerle kaza yaptığınızı öğrenen dolandırıcılık şebekesi sizi arayarak, “Kaza yaptığınız sistemimize düştü. Tazminat hakkınız var” gibi ifadelerle paranıza çökmeye çalışıyorlar.

Murat GÜLDEREN / POSTA
Trafik kazası verilerine illegal yollarla ulaşan dolandırıcılık şebekeleri, mağdurların en zayıf anını yeni bir gelir kapısına dönüştürdü. Kaza anından hemen sonra devreye giren bu şahıslar, kendilerini sigorta şirketi veya ‘hasar danışmanı’ olarak tanıtarak vatandaşları manipüle ediyor. Önce güven oluşturmak için poliçe bilgisi, plaka veya kazanın yeri gibi detayları sizinle paylaşıyorlar. Ardından olayı sizin adınıza hızlıca takip etmek için sizden vekaletname, kimlik fotokopisi veya IBAN gibi bilgiler talep ediyorlar.

360 KAZA TUTANAĞI
Sistemi deşifre eden Türkiye Sigorta Birliği (TSB), özel bir video yayınlayarak kendisini ‘hasar danışmanı’ olarak tanıtan kişilerin vatandaşlara ulaşıp tazminat vaadiyle vekalet istediğini ve kişisel verileri ele geçirdiğini açıkladı. Birlik yayınladığı video ile vatandaşlara “Verileriniz güvenliğinizdir, kimseyle paylaşmayın” çağrısı yaptı.
Yapılan açıklamada, kişisel verilerin üçüncü kişilerle paylaşılmasının ciddi mağduriyetlere yol açabileceği belirtilerek şu uyarıya yer verildi: “Trafik kazası sonrası vatandaşlarımız 360 online kaza tutanağını doldurduktan sonra sigorta şirketini aramalı. Kimlik bilgileri, poliçe detayları ve iletişim bilgileri gibi kişisel veriler yetkisiz kişilerle paylaşmamalı.”

NASIL ANLIYORLAR?
Peki bu kişiler, kaza yaptığınızı, nerede bulunduğunuzu ve telefon numaranızı nerden biliyor? İşte hikayenin ana noktası burası. Uzmanlara göre yöntemler birkaç başlıkta toplanıyor:
- Kazaya ilk müdahale eden bazı korsan çekici, eksper, yan sanayi bağlantıları aldıkları ‘ihbar komisyonu’ karşılığında numaranızı ve plaka bilgilerinizi şebekeye uçurabiliyor.
- Sigorta başvuru süreçlerinde paylaşılan isim, telefon ve plaka bilgileri de hukuka aykırı yollarla ele geçirilebiliyor. Bu bilgiler daha sonra ‘hazır müşteri listesi’ gibi kullanılıyor.
- Kaza sonrası yapılan paylaşımlar, konum etiketleri veya açık profil bilgileri de bazen dolandırıcılar için yeterli olabiliyor.

ARACILARI DEVREDEN ÇIKARIN
- Hasar ve tazminat işlemleri için sigorta şirketinizin çağrı merkezini veya internet sitesini kullanarak doğrudan başvurun. Bu hizmetler ücretsizdir.
- Sizi arayan kişiye “Numaramı ve dosyamı nereden buldunuz?” diye sorun ve kişisel verilerinizi paylaştığı için suç duyurusunda bulunacağınızı belirtin.
- Eğer bir dava süreci gerekliyse, danışmanlık şirketleriyle değil, sadece Türkiye Barolar Birliği’ne kayıtlı gerçek avukatlarla çalışın.
- Sizi arayan kişilere asla kimlik, poliçe, IBAN veya vekâlet bilgisi vermeyin.
- Dolandırıcıların en sık başvurduğu yöntemlerden biri de mağdur üzerinde yapay bir ‘zaman baskısı’ oluşturmaktır. “Tazminat hakkınızın süresi doluyor” veya “Dosyanızın yanmaması için bugün işlem yapmalıyız” gibi gibi ifadeleri asla umursamayın.
- Şirket doğrulamasını resmi web sitesi ve çağrı merkezi üzerinden kendiniz yapın.
- Şüpheli aramaları ilgili mercilere bildirin.