Pratik BilgilerKilerinize sakın koymayın! Son kullanma tarihi geçmiş olabilir: Ekşi tadından kendini ele veriyor
01 Mayıs 2025 - 16:21 | Son Güncelleme:
Kilerinize sakın koymayın! Son kullanma tarihi geçmiş olabilir: Ekşi tadından kendini ele veriyor
1

Eğer sizin de mutfak kileriniz çoğu kişininki gibi tıkabasa doluysa şaşırmayın. Konservelerden atıştırmalıklarına kadar her şeyi saklamak için her köşeyi ve boşluğu kullanıyoruz. Kilerimizdeki her şeyin taze olduğunu söylemek istesek de, bazı ürünlerin bozulduğunu veya son kullanma tarihlerinin geçtiğini biliyoruz. İşte eğer kilerde varsa atılması gereken ürünler.
01 Mayıs 2025 - 16:21 | Son Güncelleme:
2

YEMEKLİK YAĞLAR
- Kanola yağı ve zeytinyağı gibi yemeklik yağlar sandığınız kadar uzun süre dayanmaz. Açılmadan saklandığında bile sadece yaklaşık 4 ay ömrü var. Ancak ışığa, havaya veya ısıya maruz kaldıklarında daha da çabuk bozulabilir. Yağlarınızın hala iyi durumda olup olmadığını anlamak için koklayın. Eğer yağ bayat, kimyasal, fermente olmuş veya hatta boya kalemi gibi kokuyorsa, kullanım süresi geçmiş veya bozulmuş olabilir. O yağı atmanın zamanı gelmiştir. Bazen küçük bir tat testi işe yarayabilir. Yağın kokusu iyi olsa bile tadı ekşi, sabunlu veya olması gerektiği gibi değilse, ondan kurtulun. İçgüdülerinize güvenin. Büyük ihtimalle, bir yağ bozulduğunda bunu anlayacaksınız.
3

OTLAR VE BAHARATLAR
- Yeni tarifler denemeyi seven maceraperest bir aşçıysanız, sadece bir veya iki kez kullanılmış onlarca kuru ot ve baharat biriktirmiş olma ihtimaliniz yüksek. Kurutulmuş otlar ve baharatlar teknik olarak bozulmasa da, zamanla lezzetlerini kaybeder. Öğütülmüş baharatlar yaklaşık 2 ila 3 yıl dayanırken, bütün baharatlar 4 yıla kadar tazeliğini koruyabilir.
4

UN
- Hayatınız boyunca mı fırın mı kullandınız? Yoksa sadece zaman buldukça mı? Her iki durumda da, kilerinizde yarım kullanılmış un paketleri olabilir. Bunları atmanın zamanı gelmiş olabilir. Un, oda sıcaklığında saklandığında yaklaşık 8 ay taze kalıyor. Ancak tam buğday, glütensiz ve fındık bazlı unlar gibi bazı unlar, daha yüksek yağ içerikleri nedeniyle daha kısa raf ömrüne sahip. Ununuzu ne zaman aldığınıza bağlı olarak, atma zamanı gelmiş olabilir. Satın almanızın üzerinden bir yıldan az bir süre geçtiyse koklayın. Bayat, ekşi veya kötü bir kokusu varsa atın.
5

PİRİNÇ VE MAKARNA
- İster kilerinizdeki tüm farklı makarna çeşitlerinin hesabını karıştıran bir makarna tutkunu olun, ister bu ürünlere nadiren dokunun, raflarınızın derinliklerinde muhtemelen açılmış veya unutulmuş makarna veya pirinç paketleri vardır. Pirinç ve makarna kilerde yıllarca kalabilir, ancak ilk giren ilk çıkar prensibiyle yeniden düzenlemenin zamanı gelmiş olabilir, böylece önce en eski paketleri kullanırsınız. Bunu yaparken, şekli bozulmuş, rengi değişmiş, ekşimiş kokan makarna veya pirinçleri ya da ağzı açık kapları atın.
6

KABARTMA TOZU, KARBONAT VE MAYA
- Düzenli olarak yemek yapmıyorsanız, kabartma tozlarınızın son kullanma tarihi geçmiş olabilir. Açılmamış kabartma tozunun raf ömrü yaklaşık 6 ay iken, karbonat 18 aya kadar dayanabilir. Açıldıktan sonra her ikisi de 6 ay içinde kullanılmalıdır. Kabartma tozlarınızın ne kadar süredir kullanıldığından emin değilseniz bir test yapın. Sirkeli sıcak suya biraz kabartma tozu ekleyin. Köpürmeye başlarsa hala kullanılabilir demektir. Aynı testi karbonat için de yapın, ancak sadece sıcak su kullanın.
7

- Maya için paketlerin üzerindeki son kullanma tarihlerini kontrol edin ve tarihi geçmiş olanları atın. Buzdolabında saklanmamış açık bir kuru maya kabınız varsa, muhtemelen onu da atmanın zamanı gelmiştir. Kuru maya buzdolabında saklandığında yaklaşık 4 ay, dondurucuda ise birkaç yıl dayanır.
8

FINDIK
- Hiç belirli bir kuruyemiş türünden kilolarca alıp da kilerinizde dokunulmadan beklettiğiniz oldu mu? Endişelenmeyin, çoğu kişi o durumda. Ne yazık ki kuruyemişlerin yağ içeriği yüksek olduğundan raf ömürleri kısadır. Kuruyemişlerinizi 6 aydan uzun bir süre önce aldıysanız (ve dondurucuda saklamadıysanız), ekşimiş olma ihtimalleri yüksektir. Atmadan önce tamamen emin olmak için koklayın ve tadına bakın. Kötü kokuyorlarsa veya tadları kötüyse atın.
9

AKÇAAĞAÇ ŞURUBU
- Büyük bir krep ve waffle hayranı değilseniz, atılması gereken bir veya iki şişe açılmış akçaağaç şurubunuz olabilir. Balın aksine akçaağaç şurubu bozulur. Açılmamış saf akçaağaç şurubu buzdolabında saklanabilir ve yaklaşık bir yıl dayanır. Soğutulmamış, açılmış akçaağaç şurubunda küf oluşabilir. Sizinkini kontrol edin ve küf varsa atın.
10
