Kilosu 2.5 TL'ye düştü! Adana'da hasadı devam ediyor: Damar sertleşmesini önlüyor, kan basıncını azaltıyor, kabızlık ve hazımsızlığın doğal ilacı

Türkiye'nin önemli üretim merkezlerinden Adana'da karpuzun tarlada kilogram fiyatı 2,5 liraya kadar geriledi. Çekirdeksiz siyah karpuz ise 5 liradan alıcı buluyor.

Dünya karpuz üretiminde Çin'den sonra 4,5 milyon ton ile 2'nci sırada olan Türkiye'de sezon yaklaşık bir ay önce Başladı. Bir çok üründe olduğu gibi karpuz ihtiyacının yüzde 25'ini karşılayan Adana'da da karpuz hasadı tarlalarda hızla sürüyor. Bu sene 150 bin dönüm alanda ekilen karpuzdan kent genelinde ise 1 milyon 100 bin tona yakın rekolte bekleniyor.

FİYATI DİBİ GÖRDÜ!
İlk hasat edildiğinde tarlada kilosu 20-24 liradan satılan karpuz, kent genelinde yaşanan bolluk ile ülke genelinde fazla rağbet görmeyince tarlada kilogram fiyatını 2,5 liraya kadar geriletti. İç piyasanın yanı sıra Romanya, Bulgaristan, Macaristan, Almanya başta olmak üzere birçok Avrupa ve Balkan ülkesi de havaların serin gitmesi nedeniyle karpuz alımı yapmadı. Bu sene yaklaşık 32 bin dönüm alanda ekilen ve şuanda hasat edilen çekirdeksiz karpuzun da tarlada kilogram fiyatının 5 liradan olduğu ifade edildi.

İhlas Haber Ajansı'na bilgi veren Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, "Karpuz fiyatları dibe ulaştı. Tescilli Adana karpuzumuzun kilogram fiyatı 2,5 liraya kadar geriledi. Çekirdeksiz siyah karpuz ise 5 liraya kadar düştü. 5 liraya şuanda alan yok. İlk karpuz hasadı yapıldığında kilogram fiyatı 20-24 liraydı. Kurban Bayramı'ndan sonra kent genelinde havalar birden ısınıp hasat bollaşınca fiyatlar geriledi" dedi.

FİYATI 2.5 TL!
Çiftçilerin nakliye bulmakta da zorlandığına değinen Başkan Doğan, "Karpuzun İstanbul'a nakliyesi kilogram başına 3,5 lira. O nedenle çiftçi kamyon ve tır bulmakta zorlanıyor. Çiftçimiz bu sene para kazanamadı. Çekirdeksiz karpuzun fidesinin 1 dönüme maliyeti 22 bin lira. Çiftçimiz ortalama 6 dönüm verim aldığında eline fide parası geçiyor" ifadelerini kullandı

Yurt dışından talebin çok olmamasının da fiyatları düşürdüğünü vurgulayan Doğan, "Şuanda karpuz tüketimi var ancak yurt dışından talep yok. Ürün bolluğu yaşanıyor. Üretim bolluğu karpuzun fiyatlarını düşürdü. Geçen yıl Avrupa Futbol Şampiyonası vardı ve yurt dışına hep karpuz gitti. Bu yıl karpuz tarlada kaldı" diye konuştu.

POTASYUM VE MAGNEZYUM ZENGİNİ
Potasyum ve magnezyum bakımından zengin oluşu, elektrolit dengesine katkıda bulunarak, özellikle fiziksel aktivite sonrası yeniden toparlanmayı kolaylaştırır . Ayrıca, karpuz içeriğindeki sitrülin adlı amino asit sayesinde, kas ağrılarını azaltıp toparlanma sürecini hızlandırabilir.

Journal of Agricultural and Food Chemistry dergisinde yayınlanan bir çalışmada, karpuz suyunun kas yorgunluğunu azalttığı belirlenmiştir .

DİYABETE İYİ GELİYOR
Karpuz aynı zamanda güçlü bir antioksidan kaynağıdır. İçeriğindeki likopen, C ve A vitaminleri, hücre hasarını önleyerek kronik hastalık risklerini azaltabilir.

Özellikle likopen, kalp hastalıkları, diyabet ve bazı kanser türlerine karşı koruyucu etkiler gösterebilir . Lycopenin ayrıca kolesterol ve kan şekeri seviyeleri üzerinde olumlu etkileri vardır, bu da karpuzun kalp sağlığını desteklemesini sağlar .

TANSİYONU DÜŞÜRÜYOR!
Bilimsel çalışmalar, karpuzun vasküler (damar) fonksiyonları geliştirdiğini de ortaya koyuyor. 2000–2020 yılları arasında yapılan meta analizler, düzenli karpuz tüketiminin veya sitrülin takviyesinin, tansiyonun düşmesine ve damar sertliğinin azalmasına yardımcı olduğunu gösteriyor .

Sitrülin, vücutta nitrik oksit üretimini artırarak damarların esnekliğini güçlendirir. Bir meta-analize göre, karpuz tüketimi sonrası atardamar ile nabız dalga hızı anlamlı olarak iyileşmiştir .

