Kırmızı eti solda sıfır bırakıyor! Günde 2 kaşık yiyen adeta proteine doyuyor: Vücuda kalsiyum yüklüyor, bağırsakları motor gibi çalıştırıyor, bir yiyen kabızlık nedir bilmiyor

Sağlıklı bir şekilde beslenmek, vücudun sağlıklı işleyişi için oldukça önemli. Dengeli bir diyet, doğru miktarda vitamin ve mineral alımını sağlıyor. Protein, karbonhidrat ve yağlar açısından zengin besinler ise vücudun enerji ihtiyacını karşılıyor. Özellikle protein açısından değerli olan gıdaları, beslenme düzenine dahil etmek, vücudunuz için yapabileceğiniz en büyük iyiliklerden biri. Özellikle bir ürün var ki kırmızı etten bile daha fazla protein içeriyor. Peki, o besin hangisi? Neden bu kadar fazla protein içeriyor? Faydaları nelerdir?

Yıllardır kırmızı etin protein açısından ne kadar değerli olduğu biliniyor. Beslenme düzenine haftada en az 3 kere et eklemek gerekiyor. Fakat bilinmeyen bir gerçek daha var. O da fıstık ezmesinin 100 gramının kırmızı etten daha fazla protein içerdiği. Her sabah sofralara misafir olan, genç yetişkin demeden herkesin severek tükettiği fıstık ezmesi, protein açısından oldukça zengin. İşte tüm detaylar…

100 GRAMINDA 25 GRAM PROTEİN BULUNUYOR!
Fıstık ezmesi, bilinenin aksine protein açısından oldukça değerli bir besin. 100 gram organik katkısız fıstık ezmesi, yaklaşık 25 gram protein içeriyor. Fıstık ezmesi, kalbe faydalı olan sağlıklı yağlar açısından zengin ve beslenmelerine daha fazla bitkisel protein eklemek isteyenler için yararlı olabilecek iyi bir protein kaynağı. 2 yemek kaşığı fıstık ezmesi porsiyonu 8 grama kadar protein ve 2 ila 3 gram lif içeriyor. Sağlıklı bir fıstık ezmesi, tatlandırıcı şeker ve katkı maddesi içermemelidir. Tüketim sırasında bu tür detaylara dikkat ederek vücudunuzun protein ihtiyacını karşılayabilirsiniz.

BESLEYİCİ DEĞERİ OLDUKÇA YÜKSEK
- Fıstık ezmesi; protein, sağlıklı yağlar, lif, vitaminler ve mineraller açısından zengin. Bu özellikler sayesinde vücutta bulunan sistemleri ve organları destekliyor. Aynı zamanda günlük besin ihtiyaçlarının karşılanmasına katkı sağlıyor.

SAĞLIKLI YAĞ KAYNAĞI İÇERİYOR
- Fıstık ezmesi, özellikle doymamış yağ asitleri açısından zengin. Tekli doymamış yağlar, kalp sağlığını destekliyor ve kötü kolesterol seviyelerini düşürüyor. Bu da kalp-damar hastalıkları riskini azaltmaya yardımcı oluyor.

TAM BİR PROTEİN DEPOSU
- Fıstık ezmesi, vücut için önemli olan yüksek kaliteli protein kaynağı. Protein, kasların onarılması ve yenilenmesi için gerekli. Tokluk hissini artırarak kilo kontrolüne de yardımcı oluyor.

LİF İÇERİĞİ SAYESİNDE SİNDİRİMİ DESTEKLİYOR
- Lif, sindirim sağlığı için fazlasıyla önemli ve fıstık ezmesi bunun iyi bir kaynağı. Lif, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı oluyor, kabızlık riskini azaltıyor ve sindirim sürecini destekliyor.

VÜCUDUN İHTİYAÇ DUYDUĞU ENERİJİYİ VERİYOR
- Fıstık ezmesi, karbonhidratların yanı sıra yağ ve protein içerdiğinden dolayı uzun süreli enerji sağlıyor. Bu özelliği sayesinde egzersiz öncesi veya sonrasında enerji ihtiyacını karşılamak için ideal bir atıştırmalık oluyor.

MİNERAL VE VİTAMİN AÇISINDAN OLDUKÇA ÖNEMLİ
- Fıstık ezmesi, vücut için önemli olan birçok mineral ve vitamin içeriyor. Özellikle magnezyum, potasyum, demir, B vitaminleri ve E vitamini gibi besin maddeleri kapsıyor. Bu vitaminler ve mineraller, kemik sağlığından bağışıklık sistemi fonksiyonlarına kadar birçok vücut işlevini destekliyor.

FISTIK EZMESİNİN BESİN DEĞELERİ
Fıstık ezmesinin 100 gr için besin değerleri şu şekildedir;
- Karbonhidrat (g): 21.57
- Protein: 24.06
- Yağ (g): 49.94
- Lif (g): 8
- Kolesterol (mg): 0
- Sodyum (mg): 486
- Potasyum (mg): 745
- Kalsiyum (mg): 45
- Vitamin A (iu): 0
- Vitamin C (mg): 0
- Demir: 1.9

EN DOĞAL FISTIK EZMESİNİ EVİNİZDE HAZIRLAYABİLİRSİNİZ
Fıstık ezmesini tüketmek istiyor ama en doğalını arıyorsanız pratik bir şekilde evinizde yapabilirsiniz. Bunun için tek ihtiyacınız olan kavrulmuş fıstık! İşte tüm detaylar…
Malzemeler:
- Kavrulmuş fıstık (isteğe bağlı olarak tuzsuz veya tuzlu olabilir)

Yapılışı:
- Kullanacağınız fıstıkları seçin. Taze ve kavrulmuş fıstıklar idealdir. Eğer fıstıklarınız tuzlu değilse biraz tuz eklemeyi düşünebilirsiniz.
- Fıstıkları bir fırın tepsisine yayın ve ısıya dayanıklı bir kapak veya folyo ile kaplayın.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında fıstıkları 10-15 dakika kadar kavurun. Bu süre, fıstıkların kavrulduğu fırına ve miktarına bağlı olarak değişebilir. Fıstıkların kokusu gelmeye başladığında ve biraz renk değiştirdiklerinde fırından çıkarın.

- Kavrulmuş fıstıkları fırından çıkarın ve biraz soğumalarını bekleyin. Sıcak fıstıkları işlemek yanıklara neden olabilir.
- Soğuyan fıstıkları bir mutfak robotuna veya blender'a alın. Başlangıçta, fıstıkları iyice öğütmek için birkaç dakika boyunca düşük hızda çalıştırın. Daha sonra hızı artırarak fıstıkları pürüzsüz bir kıvama gelene kadar öğütün.
- Fıstık ezmesini pürüzsüz bir kıvama geldiğinde isteğe bağlı olarak biraz tuz ekleyebilirsiniz. Ancak kavrulmuş fıstıklarınız zaten tuzluysa, tuz eklemeniz gerekmeyebilir.
