Kırmızı pazartesi yanıltmasın! Altında yön yukarı, gümüşte temkin uyarısı

Değerli metal yatırımcısı yeni haftaya kabusla başladı. Yılbaşından bu yana sürekli rekor tazeleyerek yatırımcısına adeta bir ralli izlettiren altın ve gümüş, cuma günü başlayan düşüş eğilimine dün de devam etti. Ons altın rekor seviyesinden yüzde 21, ons gümüş ise yüzde 42 düşerek, uzmanlara 1980’de yaşanan ‘gümüş perşembe’yi hatırlattı. Bu düşüşler yatırımcısını panikletse de uzmanlar altındaki yükseliş trendinin devam edeceğini, gümüşe ise daha temkinli yaklaşılması gerektiğini söyledi.

Hülya ÇAYLAK / POSTA
Yılın başından beri rekor kıran altın ve gümüş fiyatları yatırımcılarını test etmeye devam ediyor. Altının ons fiyatı 29 Ocak’ta 5 bin 600 doların üzerine çıkarak rekor yeniledikten sonra 30 Ocak Cuma günü yüzde 16’ya yakın düşmüştü. Yine geçtiğimiz perşembe günü 122 dolarla rekor kıran ons gümüş ise cuma günü yüzde 31 ile 1980’den bu yana en sert gerilemeyi görmüştü. Bu düşüşler nedeniyle piyasadan 7 trilyon doların silindiğini hesaplanmıştı.

AL-SAT FARKI 400 LİRA
Hafta sonunu bu şekilde karşılayan değerli metal yatırımcıları, yeni haftanın ilk gününe de sert düşüşlerle uyandı. Ons altın 4 bin 402 doları test etti. Böylece rekor seviyesinden yüzde 21.4 gerilemiş oldu. Gram ise 8 bin liralık rekorunu kırdıktan sonra dün 6 bin 158 liraya kadar indi. Kapalıçarşı’da al-sat farkı 400 liraya yaklaştı. Gümüşün onsu da dün 71 doları gördü. Bu da rekor seviyesinden yüzde 41.8’lik değer kaybı demek.
Uzmanlar, bu durumu 1980’de yaşanan düşüşlere benzetti. Piyasada yaşanan manipülatif söylemler, jeopolitik risk ve yüksek enflasyon nedeniyle ons altında yüzde 30’luk, ons gümüşte ise yüzde 70’lik bir geri çekilme olmuştu.

TEMİNAT ORANLARI ARTTI
Dünkü düşüşleri ilk olarak kâr satışları tetikledi. Ancak ralliyi frenleyen ana neden ABD Başkanı Donald Trump’ın ABD Merkez Bankası Fed’in yeni başkanı olarak Kevin Warsh gibi daha ‘şahin’ birini aday göstermesi oldu. Zira Warsh’un hızlı faiz indirimlerine çok sıcak bakmadığını biliniyor. Hemen ardından küresel emtia piyasalarının kalbi konumundaki CME Group (Şikago Emtia Borsası), değerli metallerde teminat (margin) oranlarını artırma kararı aldı. Buna göre, ons gümüş kontratlarında başlangıç teminatı yüzde 11’den yüzde 15- 16.5 bandına, altında yüzde 6’dan yüzde 8’e yükseltildi. Platin ve paladyumda ise artışlar yüzde 15 ve üzeri seviyelere ulaştı. Bu durum, piyasada “hız kesme” etkisi yarattı.

KÜRESEL BORSALAR DA DÜŞTÜ
Yaşananların etkisiyle küresel borsalar da kırmızıya döndü. ABD borsalarından Dow Jones yüzde 0.36, S&P 500 yüzde 0.43, Nasdaq yüzde 0.94, Japonya’da Nikkie 225 yüzde 1.23, Çin’de Shanghai yüzde 2.48 ve Güney Kore’de Kospi yüzde 5.26 düştü. Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi de satış baskısının artmasıyla yüzde 3.11 gerileyerek 13.408,59 puana indi.
Değerli metallerdeki sert düşüşün ardından BIST Madencilik Endeksi (XMADN) de yüzde 7.58 gerileyerek 15 bin 53 puan seviyesine çekildi. Borsa İstanbul, bazı kıymetli metal bazlı borsa yatırım fonları ile emtia sertifikalarında dün için geçerli olmak üzere alt fiyat limitlerini yükseltti. Bu kararın, piyasalarda artan dalgalanma ve fiyat hareketlerine karşı işlem düzeninin korunması amacıyla alındığı değerlendiriliyor.

İRAN MESAJI ETİKİLİ OLDU
Yeni oranlar, dün yürürlüğe girdi. Teminat artışı pozisyon kapatmalarını hızlandırması nedeniyle fiyatlar üzerinde etkili oldu. Çünkü bu artışlar özellikle kaldıraçlı işlem yapan yatırımcılar için daha fazla nakit bağlama zorunluluğu anlamına geliyor. Öte yandan Trump’ın İran’la ciddi temas halinde olduklarını söylemesi de beklenen saldırıyla ilgili bir gevşeme mesajı olarak algılandı. Uzmanlar piyasanın dengesini bulması için teminat satışlarının bitmesi gerektiğini söyledi.

YÜKSELİŞ TRENDİ DEVAM EDİYOR
Düşüşlerin kalıcı olmadığını belirten Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “Gümüş altına kıyasla biraz daha dinlenebilir. Ancak altın yeniden yükselecek” dedi.
Değerli metallerin çok ciddi satış yediğini belirten AgaOne Stratejisti Gürkan Aydoğan da “Ons altında 5 bin 100 dolara kadar tepki yükselişi bekliyorum. Zaten trendi değiştiren bir şey yok. Sadece ‘margin call’ pozisyonları eritmek amaçlı yapılan derin bir satış oldu. Jeopolitik riskler ve küresel borç hikayesi devam ediyor. Yılın ikinci çeyreğinde ons altın 6 bin 135 dolar bekliyorum. Ancak gümüş için çok pozitif değilim” diye konuştu.
Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk ise altını destekleyen gerekçelerde bozulma olmadığını vurgulayarak, bunun bir alım fırsatı olduğunu söyledi. Yıldırımtürk, “Nisan-mayısta ons altında 4 bin 850 doları göreceğimizi düşünüyorum, gram da yeniden 8 bin lira olacaktır” dedi.